Volume: 1 Issue: 2, 10/31/22

Year: 2022
Prof. Dr. Abdullah KARAMAN Selçuk Universty, Tourism Faculty 0000-0001-7934-0451
Education, Tourism, Tourism Marketing, Tourism Management
Prof. Dr. Ramazan GÖRAL SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, BEYŞEHİR ALİ AKKANAT TURİZM FAKÜLTESİ 0000-0003-0918-6537
Tourism Management
Assoc. Prof. Dr. Zührem YAMAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Service Marketing, Customer Relationship Management, Gastronomy Tourism, Gastronomic Trends
Old Anatolian History, Classical Greek and Roman History, Tourist Guidance
Assoc. Prof. Dr. Alper ATEŞ Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi 0000-0002-4347-7306
Tourism, Gastronomy, Sustainable Tourism, Tourism Marketing, Tourism Management, Environmental Management in Tourism, Gastronomy Tourism, Gastronomic Trends, Food Marketing
Higher Education Studies, Higher Education Financing, Higher Education Policies, Higher Education Systems, Higher Education Management, Quality Assurance in Higher Education, Internationalization in Higher Education, Accreditation of Undergraduate and Graduate Education Programs, Higher Education Studies (Other), Customer Relationship Management, Quality Management, Public Sector Organisation and Management, Stakeholder Engagement, Tourism (Other)
Prof. Dr. F. Atıl BİLGE SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ 0000-0002-5084-6480
Customer Relationship Management, Marketing Management, Entrepreneurship, Tourism Marketing
Assoc. Prof. Dr. Yüksel GÜRSOY Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi 0000-0002-4469-4572
Tourism

Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi, akademi ve turizm sektörü arasında bir köprü kurarak turizm alanında uygulanabilir teknolojik dönüşümlerin paylaşılmasını hedeflemektedir.  

Bütüncül bir yaklaşımla turizm sektörünün alt birimlerinde kullanım alanı bulan yapay zeka, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, büyük veri, kripto paralar, E-WOM, dijital turizm, akıllı turizm gibi teknoloji temelli uygulamaları konu alan bilimsel araştırmaları kapsamaktadır. 

Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilecek çalışmalar aşağıdaki “ Makale Yazım Kuralları ” dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

Telif Hakkı Devir Formunu İndirmek için linke tıklayınız..
https://dergipark.org.tr/tr/journal/3776/file/5546/download

Sayfa Düzeni

A4 Dikey, Kenar Boşlukları (Normal) (4 yandan 2.5 cm) Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi makale sayfa sayısı 25 sayfa ile sınırlandırılmaktadır. Metin oluşturulurken, word programında paragraf metin kutusundan üst ve alt 6 nk olarak seçilmelidir. Satır aralığı tek seçilmelidir.

Yazı Fontu

Arial, Ana başlıklar 11, Metin 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.

Kapak Sayfası

Çalışmanın Türkçe ve İngilizce Başlığı ile Yazar bilgilerinin yer aldığı bir kapak sayfası ayrı olarak hazırlanmalı ve gönderilmelidir.

Türkçe ve İngilizce Başlık (Arial, 12 Punto, Koyu ve Ortalı, Bağlaçlar Hariç Her Kelime Büyük Harfle Başlar)
Kapak sayfasında: Yazar Unvanı, Adı Soyadı, Kurum Bilgisi, Şehir, E-posta ve ORCİD numaralarına yer verilmelidir. (Airal, 11 Punto, Normal, İki Yana Yaslı)

Çalışma Başlıkları

Her çalışma sırasıyla aşağıdaki ana başlıklardan oluşmalıdır;

Ana Başlık Türkçe (Arial, 12 Punto, Koyu ve Ortalı, Bağlaçlar Hariç Her Kelime Büyük Harfle Başlar)

Ana Başlık İngilizce (Arial, 12 Punto, Koyu ve Ortalı, Bağlaçlar Hariç Her Kelime Büyük Harfle Başlar)

Makale başlığı, içeriğini açık şekilde yansıtmalı ve kapsayıcı nitelikte olmalıdır. Bağlaçlar hariç her kelimenin baş harfi büyük yazılmalıdır. Makalenin başlığının hemen altında İngilizce başlığına da yer verilmelidir.

Öz (Arial, 11 Punto, Koyu, İtalik, Sola Yaslı)

Özet kısmında makalenin amacı, kapsamı, yöntemi ve sonuçları açık ve kısa bir şekilde aktarılmalıdır. Özet bölümü 150 kelimeyi geçmemelidir ve 10 punto büyüklüğünde Arial yazı tipi ile iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Öz bölümünün hemen altında Abstract bölümüne yer verilmelidir.

Abstract (Arial, 11 Punto, Koyu, İtalik, Sola Yaslı)

Abstract bölümü 180 kelimeyi geçmemelidir ve 10 punto büyüklüğünde Arial yazı tipi ile iki yana yaslı, italik bir şekilde yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler (Arial, 11 Punto, Koyu, Sola Yaslı)

Makalenin bütünlüğünü yansıtan en az 3 en çok 5 anahtar kelime 11 punto Arial ile italik bir şekilde yazılmalıdır.

GİRİŞ (Arial, 11 Punto, Koyu ve Sola Yaslı)

Giriş bölümü yeni bir sayfadan başlayarak yazılmalıdır. Makale konusunun temeli, çalışmanın bölümlerine yönelik özet bilgi, bilimsel literatürdeki karşılığı, araştırmanın önemi, araştırma problemi ve amaçları giriş kısmında aktarılmalıdır. Metin Arial, 10 Punto, İki Yana Yaslı. 

YÖNTEM (Arial, 11 Punto, Koyu ve Sola Yaslı)

Araştırmanın türü, araştırma grubu, veri toplama araçları, geçerliği ve güvenirliği, veri toplama teknikleri, verilerin analizi, sınırlılıkları yöntem kısmında aktarılmalıdır. Metin Arial, 10 Punto, İki Yana Yaslı.

BULGULAR (Arial, 11 Punto, Koyu ve Sola Yaslı)

Araştırmada elde edilen bulgular; çalışmanın amacı ve problemini destekler nitelikte ve bütünlüğü koruyacak biçimde ilgili tablo, şekil, grafik veya resimlerle açıklanmalıdır. Metin Arial, 10 Punto, İki Yana Yaslı.

TARTIŞMA, SONUÇ ve ÖNERİLER (Arial, 11 Punto, Koyu ve Sola Yaslı)

Araştırmanın önemi ışığında, elde edilen bulgular literatür ve yazar yorumları ile tartışılmalıdır. Sonuç kısmında tartışmalar ışığında ortaya çıkan ana fikirler açıklanmalıdır. Çalışmanın tartışma ve sonucuna uygun önerilerde bulunulmalıdır. Metin Arial, 10 Punto, İki Yana Yaslı.

Ara Başlıklar (Arial, 11 Punto, Koyu ve Sola Yaslı, Her Kelime Büyük Harf ile Başlar)

Metin Arial, 10 Punto, İki Yana Yaslı.

KAYNAKÇA (Arial, 11 Punto, Koyu ve Sola Yaslı)

Kaynakça APA 6 kaynak gösterme esasları doğrultusunda hazırlanmalıdır. Metin içi gönderme ve atıflar tam metnin diline uygun verilmelidir. Metin Arial, 10 Punto, İki Yana Yaslı

Ekler

Ek tablo, şekil, grafik ve resimler kaynakça sonrasında yeni bir sayfada verilmelidir. Her bir ek için Ek 1. Ek 2. gibi sınıflandırılmalı ve her bir ek ayrı ayrı başlıklandırılmalıdır.

Tablolar

Tablo başlıkları tablo üstünde gösterilmelidir.
Tablolar metin sınırlarına iki yana yaslı bir şekilde oluşturulmalıdır. Genişliği sayfanın yazı sınırlarını kaplamalıdır.
Tablo başlıkları (Arial, 10 Punto, Koyu ve Sola Yaslı)
Tablo içi metinler 10-11 punto büyüklüğünde Arial Narrow ile yazılmalıdır.

Şekiller

Şekil başlıkları şekil altında gösterilmelidir
Şekiller çizildikten sonra dizgi aşamasında kaymaları engellemek için gruplandırılmalıdır.
Şekil eğer grafik ve düzenlenebilir bir formatta ise iç metinler 10-11 punto
Şekil Başlıkları (Arial, 10 Punto, Koyu ve Ortalı)


KAYNAKÇA ve ALINTI GÖSTERİM ÖRNEKLERİ

Kitap
Kaynakça Gösterimi: Tengilimoğlu, D. ve Öztürk, Y. (2016). İşletmelerde Halkla İlişkiler. (4. Basım), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Alıntı Gösterimi: (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2016:8)

Kitap İçi Bölüm
Kaynakça Gösterimi: Öztürk, Y. (2013). Destinasyon Tanımı ve Özellikleri, (Editör) Yeşiltaş, M.: Destinasyon Yönetimi içinde (ss.2-17) Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Alıntı Gösterimi: (Öztürk, 2013:10)

Çeviri Kitap
Kaynakça Gösterimi: Porter, J. (2015). Otel İşletmeciliği. (Çeviren, Alatlı, A.) Ankara: Nobel Yayıncılık.
Alıntı Gösterimi: (Porter, 2015:312)

Tek Yazarlı Makale
Kaynakça Gösterimi: Öztürk, Y. (2001). Türkiye’ye Seyahat Edenlerin Beklentileri Odaklı Pazar Bölümlendirmesi Üzerine Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 12(2): 44-56.
Atıf gösterimi: (Öztürk, 2001:44)

İki Yazarlı Makale
Kaynakça Gösterimi: Chu, W., T. and Huang, W., H. (2017). Cultural Difference and Visual Information on Hotel Rating Prediction. World Wide Web, 20(2017): 595-619.
Atıf gösterimi: (Chu ve Huang, 2017:600)

İkiden Fazla Yazarlı Makale
Kaynakça Gösterimi: Balouchi, M., Aziz, Y., A., Rahman, A., Hasangholipour, T., Khanlari, A., Rahmani A., A. and Raja Y. R., N. (2017). Explaining and Predicting Online Tourists’ Behavioural Intention in Accepting Consumer Generated Contents, Journal of Hospitality and Tourism Technology, 8(2): 168-189.
Atıf gösterimi: (Balouchi vd., 2017:170)

Tez
Kaynakça Gösterimi: Ayaz, N. (2011). Kırsal Turizm ve Paydaşları Üzerine Bir Araştırma: Belediyeler Örneği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
Atıf gösterimi: (Ayaz, 2011:99)

Uluslararası Bildiriler
Kaynakça Gösterimi: Usakli, A. and Ozturk, Y. (2017). Resort Hotel Experience and Tourist Loyalty: Exploring The Moderating Role of Gender. Global Conference on Services Management (GLOSERV), 3-7 October 2017, Volterra, Italy.
Atıf gösterimi: (Usakli ve Ozturk, 2017:68)

Ulusal Bildiriler
Kaynakça Gösterimi: Tengilimoğlu, E. ve Öztürk, Y. (2019) Online Yorumların Faydalı Bulunma Durumunun İncelenmesi: Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma. 20. Ulusal Turizm Kongresi, Anadolu Üniversitesi, 16-19 Ekim, Eskişehir. ss: 659-670.
Metin İçi: (Tengilimoğlu ve Öztürk, 2019:662)

Web
Kaynakça Gösterimi: Emarketer (2018). Global Digital Travel Sales 2018. [Online] https://www.emarketer.com/content/global-digitaltravel- sales-2018. [Access Date; 10.12.2018].
Metin İçi: (Emarketer, 2018)

Kaynakça Gösterimi: http://www.istekobi.com.tr/sektorler/gida-s14/sektore-bakis/gida-b14.aspx> [Erişim Tarihi: 14.08.2017].
Atıf gösterimi: (www.istekobi.com.tr)

Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi bilimsel yayınların saygınlık ve tarafsızlık ilkesine katkı sağlamak amacı ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics'in (COPE) yazarlar için ileri sürdüğü Uluslararası Standartları dikkate almaktadır. Yayın süreçlerinde yazarların, araştırmacıların, hakemlerin ve editörlerin etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.

Editörlerin Görevleri

• Derginin editörü gönderilen makalelerin hangisinin yayın sürecine alınacağına dair kararı vermekle sorumludur. Söz konusu kararın verilmesinde makalenin bilimsel geçerliliği, alana yapmış olduğu katkı ve önemi göz önünde bulundurulur. Editör yayın kararını vermeden önce diğer editörler ve hakemlerle fikir alışverişinde bulunabilir.
• Editör makalelere ilişkin hakem değerlendirme sürecinin tarafsız ve zamanında yapılmasını sağlar. Editör, değerlendirmeye alınan makalenin alanında uzman en az iki hakem tarafından gözden geçirilmesini sağlar.
• Editör makalelerin değerlendirilme sürecinde yazarın cinsiyet, milliyet, inanç ve politik görüşüne bakmaksızın tarafsızlık ilkesi bağlamında makalelerin değerlendirilmesini sağlar.
• Editör, dergiye gönderilen tüm meteryallerin ve hakemlerle kurulan bütün iletişimin gizlilik ilkesi dahilinde gerçekleştirilmesini sağlar. Değerlendirme sürecinde elde edilen meteryaller, fikirler ve bilgiler hiç bir amaçla kullanılamaz.
• Editörler çıkar çatışması bulunan makalelerin değerlendirilmesinden kaçınmalıdır.

Hakemlerin Sorumlulukları

• Hakem değerlendirmeleri makalenin yayına kabulü konusunda editöre yardımcı olurken makalenin geliştirilmesi konusunda da yazarlara katkı sağlayabilir. Makalelerin değerlendirilmesinde bilimsel yöntemlere bağlı kalınır. Makalenin değerlendirilmesinde çeşitli nedenlerden dolayı kendini yetersiz hisseden hakemler editöre bilgi vererek değerlendirme sürecinden çekilmelidir.
• Hakemler değerlendirmeye aldıkları makalelerle ilgili belge ve bilgileri kimseyle paylaşmamalıdır. Hakem değerlendirme sürecinde elde ettiği bilgi, belge ve materyalleri yazar izni olmadan kendi çalışmasında kullanmamalıdır.
• Hakemler makale değerlendirme sürecinde tarafsızlık ilkesine bağlı hareket etmelidir.

Yazarların Görevleri

• Yazarlar çalışmanın amacı ve önemini nesnel argümanlarla açıklamalıdır. Veriler manipüle edilmeden makale içerisinde doğru bir şekilde aktarılmalıdır. Yanlış beyanlardan kaçınılmalıdır.
• Yazarlardan ilgili çalışmada kullanılan veriler talep edilebilir. Yazarlar bu tür verileri açık erişim yolu ile paylaşmaya ve bir yıl boyunca saklamaya hazır olmalıdır.
• Yazarlar tamamen özgün bir eser ortaya koymalı ve başka kaynaklardan yapılan alıntıları doğru bir şekilde göstermelidir. İzin gerektiren durumlarda diğer yazarlardan izin alınmalı ve intihal durumundan kaçınmalıdır.
• Aynı makalenin aynı zamanda faklı dergilere gönderilmesi etik dışı bir davranış olarak görülmektedir ve kabul edilemez. Ayrıca daha önce başka bir dergide yayınlanmış bir makale ile başka bir dergiye başvuru yapılmamalıdır.
• Yazarlık, ilgili çalışmaya katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Çalışmaya katkıda bulunan her yazar ortak yazar olarak eklenmelidir. Yazarlar çalışmanın sorumluluğunu üstlenirler.
• Araştırmanın yürütülmesinde varsa alınan mali destekler açıkça beyan edilmelidir.
• Yazar çalışması ile ilgili önemli bir hata fark ettiğinde bunu editöre bildirmeli ve gerekirse yayından çekmelidir.
• Yazar listesinde değişiklik talebi ancak makul bir neden ve yazılı beyan üzerine değerlendirilebilir. Bu tür durumlarda yazar açık bir gerekçe ve onaylı bir yazı ile editöre başvuruda bulunmalıdır.
• STBAD a gönderilen çalışmalar başka bir dergide yayınlanmamış ve/veya yayın başvurusunda bulunmamış olmalıdır.
• Editör gönderilen makalenin dil, yazım yanlışları ve kaynaklarını dergi yazım kurallarına göre düzenleme konusunda tam yetkiye sahiptir.
• Başka eserlerden alınan ve izin gerektiren verilerin makalede kullanılması yazarın sorumluluğundadır. Gerekli hallerde alınan izni paylaşması istenebilir.
• Çalışmaya ilişkin her türlü sorumluluk yazarlara aittir. Çalışmada yazarlık ölçütlerini karşılamayan ancak fon ve diğer konularda destek sağlayan kişi ve kurumlar "Teşekkür" bölümünde yer almalıdır. Yazar teşekkür bölümünde yer verdiği kurum ve kişilerle ticari ilişkisi bulunmadığını belirtmek ve eğer var ise bu ilişkinin niteliğini bildirmek zorundadır.
• Yazarlar STBAD ne göndermiş oldukları çalışmalarda etik kurallara (intihali, çoklu yayın, çıkar çatışması, verilerin doğruluğu vb.) uymak zorundadır.
• Yazarların dergiye makale göndermesi; makalenin özgün olduğunu, bir başka yayın kuruluşuna gönderilmediğini ve yayın için değerlendirme altında olmadığını, çalışmada hakaret, karalama ve yasa dışı beyanların olmadığını, olası üçüncü kişiler dâhil izinlerin alındığını, ismi geçen kişi ve kurumlardan onay alındığını, gönderim öncesi yazarlık paylaşımının yapılıp onaylandığını, misafir yazarlık ve hayalet yazarlığın olmadığını beyan ve kabul ettikleri anlamına gelir.
• Gönderilen çalışmalar için etik kurul onay belgesi alınmış olmalı ve belgelenmelidir.
• Gönderilen çalışmaların "Turnitin" programı aracılığı ile intihal raporu çıkarılmaktadır.

Yazar Hakları

• Yazarlar henüz yayınlanmamış olan çalışmalarını ön değerlendirme sürecinde geri çekebilir. Fakat yazarlar tarafından telif hakları STBAD'ne devredilmiş çalışmaların geri çekilmesi yayın kurulu tarafından onaylanmadıkça yazarlar çalışmalarını başka dergiye gönderemezler.
• Yazarlar hakem değerlendirmelerine ve yayın kurulu kararlarına itiraz etme hakkına sahiptir. Bu tür durumlarda yazarlardan itirazlarını gerekçelendirmeleri istenir. Gerekli görüldüğü durumlarda hakem değerlendirme süreci yeniden başlatılabilir.
• Yayımlanan çalışmaların telif hakkı STBAD'ne aittir. Bununla birlikte Yazar(lar) çalışmalarının kullanımıyla ilgili taleplerini dergi Editörüne iletebilir.

Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi'nde, yayın öncesi, yayın sırasında veya yayın sonrasında yazarlardan herhangi bir ücret (makale işlenme ücreti) alınmamaktadır.

Selcuk Tourism and Information Research Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).