Research Article
BibTex RIS Cite

Virginia Woolf'un Romanlarında Gastronomi: Yemek Kültürü ve Anlamın İnşası

Year 2025, Volume: 5 Issue: 1, 220 - 238, 04.07.2025
https://doi.org/10.56590/stdarticle.1658881

Abstract

Çalışmanın Amacı: Virginia Woolf, edebiyat dünyasının en önde gelen modernist yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendisinin eserlerinde, insan deneyimi sıkça işlenirken, bu işlemeyi çoğu zaman günlük yaşamın ayrıntılarına odaklanarak yapmaktadır. Woolf'un eserlerinde günlük yaşamın ayrıntılardan biri de yemek kültürü ve dolaysıyla çoğu disiplini içerisinde bulunduran "gastronomi" kavramıdır. Woolf, eserlerini yazarken yemek sahnelerini, betimlemeleri, karakterlerin yaşam tarzlarını, birebir İlişkilerini ve toplumsal dinamikleri derinlemesine kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Virginia Woolf'un eserlerinde gastronomik unsurların nasıl kullanıldığını inceleyip yazarın edebi tarzının ve temalarının daha derin anlayışını sunmaktır. Virginia Woolf’un eserlerindeki gastronomik unsurların edebi ve kültürel önemini anlamak amacıyla Woolf’un 9 romanı içinden Mrs. Dalloway, Deniz Feneri ve Perde Arası adlı eserlerindeki yemek sahneleri, gastronomi anlatıları ve beslenme motifleri incelenmiştir.
Yöntem: Virginia Woolf’un eserlerindeki gastronomik unsurların edebi ve kültürel önemini incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Literatür taraması yapılarak Mrs. Dalloway, Deniz Feneri, Perde Arası gibi romanlarda yemek sahneleri ve beslenme motifleri belirlenmiş, gastronomiye dair izler bulunan eserler detaylı metin analiziyle incelenmiştir. Çalışma, Woolf’un yemek anlatımlarını anekdotlarla destekleyerek güçlendirmiş ve belirlenen metin parçaları tematik analiz teknikleriyle değerlendirilmiştir.
Bulgular: Bu çalışmada elde edilen bulgular, Virginia Woolf’un eserlerinde gastronomik unsurların tek başına beslenme pratiği olmaktan uzak; toplumsal yapı, bireysel kimlik ve duygusal dinamiklerin bir aracı olduğunu göstermektedir. Deniz Feneri, Mrs. Dalloway ve Perde Arası gibi romanlarında yemek sahneleri, karakterlerin ruh hâlini, sınıfsal farklılıkları ve toplumsal eleştiriyi yansıtan önemli anlatı araçları olarak işlev görmektedir. Woolf’un yemek sahneleri, bireyler arasındaki ilişkileri güçlendiren veya ayrımları vurgulayan semboller olarak kullanılmış; modernist edebiyatın bilinç akışı tekniğiyle birleşerek karakterlerin iç dünyasını açığa çıkarmıştır.
Sonuç: Virginia Woolf’un eserlerinde gastronomik unsurlar yan tema olarak görülse de gastronomi; toplumsal eleştiri, karakter gelişimi ve anlam inşasında önemli rol oynamaktadır. Woolf’un Deniz Feneri, Mrs. Dalloway ve Perde Arası gibi romanlarında yemek sahneleri, bireysel kimliklerin ve toplumsal dinamiklerin yansıtılmasında etkili anlatı unsuru olarak kullanılmıştır.

References

  • ABRAHAM, M. B. (2021). Gastronomic Symbolism In Ulysses. Webology (ISSN: 1735-188X), 18(6).
  • ANGELELLA, L. (2009). Alimentary modernism. The University of Iowa.
  • MISHRA, S., & DEVASAHAYAM, J. (2019). Representations in Gastro-Literary Narratives. Addendum, 3(1), 160-165.
  • BĂDULESCU, D. (2022). Cooking “Imaginary Meals” The Aesthetics of Food in the Modernist Narratives of Two Rivalling Friends: Virginia Woolf and Katherine Mansfield. Philologica Jassyensia, 18(2 (36)), 187-197.
  • KNAPP, B. L. (1988). Virginia Woolf’s ‘Boeuf En Daube’, in Literary Gastronomy, ed. DAVID BEVAN. Amsterdam: Rodopi, 29.
  • BEYER, B. A. (1996). Virginia Woolf's starving artists.
  • BIASIN, G. P. (2017). The Flavors of Modernity: Food and the Novel (Vol. 5170). Princeton University Press.
  • BLODGETT, H. (1997). Food for Thought in Virginia Woolf's Novels. Woolf Studies Annual, 3, 45-60.
  • BOYCE, C., & FITZPATRICK, J. (2017). A History of Food in Literature: From the Fourteenth Century to the Present. Taylor & Francis.
  • CASSARINO, S. (2014). American food culture, the language of taste, and the edible image in twentieth-century literature (Doctoral dissertation, UCLA).
  • ÇETİN, S., & YALÇIN, O. (2020, Eylül 16-19). Geniş ölçekli sınavların ölçme ve değerlendirme süreçlerinin görme engelli bireyler açısından incelenmesi [Sözlü bildiri]. Uluslararası Pegem Eğitim Kongresi, Türkiye.
  • FAWZIAH, L. A. F. (2020). Food, Cultural Identity, and Emotional Release in Home Novel by Leila S. Chudori (Bachelor's thesis, Fakultas Adab dan Humaniora).
  • FERGUSON, P. P. (2014). Word of mouth: What we talk about when we talk about food (Vol. 50). University of California Press.
  • FITZPATRICK, J. (2013). Food and literature: an overview. In Routledge International Handbook of Food Studies, 122-134.
  • GARRETT, R. L. (1991). Virginia Woolf's stroke of genius: Human experience as a work of art in "Deniz Feneri". Stephen F. Austin State University.
  • GILBERT, S. M. (2014). The culinary imagination: From myth to modernity. W. W. Norton & Company.
  • GLADWIN, D. (Ed.). (2019). Gastro-modernism: Food, Literature, Culture. Liverpool University Press.
  • HOFF, M. (1995). A Feast of Words in "Mrs. Dalloway". Woolf Studies Annual, 1, 89-105.
  • MALONE, J. A. (2018). Encounters With the Modernist Food-Object (Doctoral dissertation).
  • ÖKTEM, Ü. (2010). Felsefe-Edebiyat Etkileşimi: Felsefi Roman. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 50(1), 1-17.
  • ORESTANO, F., & VICKERS, M. (Eds.). (2017). Not just Porridge: English Literati at Table. Archaeopress Publishing Ltd.
  • SEMERCI, P. U. (2013). Nitel Yöntem Nedir? Ne Değildir? Sosyal Bilimlerde Derinlemesine Analizin Gerekliliği. In Farklı Pencereler, Farklı Manzaralar: Sosyal Bilimlerde Yöntem Tartışmaları, 87.
  • SHERMAN, V. A. T. (2020). Diaspora and displacement: The evocation of traditions, origins and identity in culinary memoirs, an emerging literary genre (Doctoral dissertation, Université Grenoble Alpes).
  • TAYLOR, D. A. (2016). Austerity Measures: Presenting Food in British Writing, 1939-1954 (Doctoral dissertation, University of Waikato).
  • TIGNER, A., & CARRUTH, A. (2017). Literature and Food Studies. Routledge.
  • TURAN, E. (2024). Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yeni bir kavram: Gastronomi edebiyatı. Yüksek lisans tezi, (İstanbul Gelişim Üniversitesi).
  • UÇKAN ÇAKIR, M., ŞENGÜL, S., & PARMAKSIZOĞLU, E. (2020). Sinema perdesinde gastronomi görüntüsü: Yemeğin sosyolojik yansımaları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3173-3191.
  • WOOLF, VIRGINIA. Deniz Feneri (Çev. NACIYE AKSEKI ÖNCÜL). Türkiye: İletişim Yayınları, 2013.
  • WOOLF, VIRGINIA. Mrs. Dalloway (Çev. İLKNUR ÖZDEMIR). Türkiye: Kırmızı Kedi Yayınevi, 2019.

Gastronomy in Virginia Woolf's Novels: Food Culture and the Construction of Meaning

Year 2025, Volume: 5 Issue: 1, 220 - 238, 04.07.2025
https://doi.org/10.56590/stdarticle.1658881

Abstract

The Purpose of Study: Virginia Woolf is considered one of the leading modernist writers in the literary world. In her works, the human experience is frequently explored, often through a focus on the details of daily life. One of these details in Woolf's works is food culture, which is closely linked to the multidisciplinary concept of "gastronomy." While writing her works, Woolf extensively employs food scenes, descriptions, characters' lifestyles, interpersonal relationships, and social dynamics. The aim of this study is to examine how gastronomic elements are used in Woolf's works and to provide a deeper understanding of her literary style and themes.
Literature Review: To explore the literary and cultural significance of gastronomic elements in Virginia Woolf’s works, three novels—Mrs. Dalloway, Deniz Feneri, and Perde Arası—were selected from a corpus of nine novels. The study analyzes food scenes, gastronomic narratives, and motifs of nourishment within these works.
Method: A qualitative research approach was employed to examine the literary and cultural significance of gastronomic elements in Woolf’s works. A literature review was conducted, and food scenes and nourishment motifs in Mrs. Dalloway, Deniz Feneri, and Perde Arası were identified. The novels containing traces of gastronomy were subjected to detailed textual analysis. Woolf’s food narratives were reinforced with anecdotes, and selected textual passages were analyzed using thematic analysis techniques.
Results: The findings of this study indicate that gastronomic elements in Virginia Woolf’s works are far from being merely representations of nourishment; rather, they function as instruments of social structure, individual identity, and emotional dynamics. In novels such as To The Lighthouse, Mrs. Dalloway, and Between the Acts, food scenes serve as significant narrative tools that reflect characters’ psychological states, class differences, and social critique. Woolf’s food scenes act as symbols that either strengthen relationships between individuals or highlight distinctions between them. Additionally, they integrate with the modernist stream-of-consciousness technique to reveal characters' inner worlds.
Conclusion: Although gastronomic elements in Virginia Woolf’s works may initially appear as secondary themes, they play a crucial role in social critique, character development, and the construction of meaning. In Deniz Feneri, Mrs. Dalloway, and Perde Arası, food scenes function as powerful narrative devices that reflect individual identities and social structures. The study demonstrates that motifs of food and nourishment serve to highlight sensory experience, class distinctions, and gender roles within the context of modernist literature.

References

  • ABRAHAM, M. B. (2021). Gastronomic Symbolism In Ulysses. Webology (ISSN: 1735-188X), 18(6).
  • ANGELELLA, L. (2009). Alimentary modernism. The University of Iowa.
  • MISHRA, S., & DEVASAHAYAM, J. (2019). Representations in Gastro-Literary Narratives. Addendum, 3(1), 160-165.
  • BĂDULESCU, D. (2022). Cooking “Imaginary Meals” The Aesthetics of Food in the Modernist Narratives of Two Rivalling Friends: Virginia Woolf and Katherine Mansfield. Philologica Jassyensia, 18(2 (36)), 187-197.
  • KNAPP, B. L. (1988). Virginia Woolf’s ‘Boeuf En Daube’, in Literary Gastronomy, ed. DAVID BEVAN. Amsterdam: Rodopi, 29.
  • BEYER, B. A. (1996). Virginia Woolf's starving artists.
  • BIASIN, G. P. (2017). The Flavors of Modernity: Food and the Novel (Vol. 5170). Princeton University Press.
  • BLODGETT, H. (1997). Food for Thought in Virginia Woolf's Novels. Woolf Studies Annual, 3, 45-60.
  • BOYCE, C., & FITZPATRICK, J. (2017). A History of Food in Literature: From the Fourteenth Century to the Present. Taylor & Francis.
  • CASSARINO, S. (2014). American food culture, the language of taste, and the edible image in twentieth-century literature (Doctoral dissertation, UCLA).
  • ÇETİN, S., & YALÇIN, O. (2020, Eylül 16-19). Geniş ölçekli sınavların ölçme ve değerlendirme süreçlerinin görme engelli bireyler açısından incelenmesi [Sözlü bildiri]. Uluslararası Pegem Eğitim Kongresi, Türkiye.
  • FAWZIAH, L. A. F. (2020). Food, Cultural Identity, and Emotional Release in Home Novel by Leila S. Chudori (Bachelor's thesis, Fakultas Adab dan Humaniora).
  • FERGUSON, P. P. (2014). Word of mouth: What we talk about when we talk about food (Vol. 50). University of California Press.
  • FITZPATRICK, J. (2013). Food and literature: an overview. In Routledge International Handbook of Food Studies, 122-134.
  • GARRETT, R. L. (1991). Virginia Woolf's stroke of genius: Human experience as a work of art in "Deniz Feneri". Stephen F. Austin State University.
  • GILBERT, S. M. (2014). The culinary imagination: From myth to modernity. W. W. Norton & Company.
  • GLADWIN, D. (Ed.). (2019). Gastro-modernism: Food, Literature, Culture. Liverpool University Press.
  • HOFF, M. (1995). A Feast of Words in "Mrs. Dalloway". Woolf Studies Annual, 1, 89-105.
  • MALONE, J. A. (2018). Encounters With the Modernist Food-Object (Doctoral dissertation).
  • ÖKTEM, Ü. (2010). Felsefe-Edebiyat Etkileşimi: Felsefi Roman. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 50(1), 1-17.
  • ORESTANO, F., & VICKERS, M. (Eds.). (2017). Not just Porridge: English Literati at Table. Archaeopress Publishing Ltd.
  • SEMERCI, P. U. (2013). Nitel Yöntem Nedir? Ne Değildir? Sosyal Bilimlerde Derinlemesine Analizin Gerekliliği. In Farklı Pencereler, Farklı Manzaralar: Sosyal Bilimlerde Yöntem Tartışmaları, 87.
  • SHERMAN, V. A. T. (2020). Diaspora and displacement: The evocation of traditions, origins and identity in culinary memoirs, an emerging literary genre (Doctoral dissertation, Université Grenoble Alpes).
  • TAYLOR, D. A. (2016). Austerity Measures: Presenting Food in British Writing, 1939-1954 (Doctoral dissertation, University of Waikato).
  • TIGNER, A., & CARRUTH, A. (2017). Literature and Food Studies. Routledge.
  • TURAN, E. (2024). Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yeni bir kavram: Gastronomi edebiyatı. Yüksek lisans tezi, (İstanbul Gelişim Üniversitesi).
  • UÇKAN ÇAKIR, M., ŞENGÜL, S., & PARMAKSIZOĞLU, E. (2020). Sinema perdesinde gastronomi görüntüsü: Yemeğin sosyolojik yansımaları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3173-3191.
  • WOOLF, VIRGINIA. Deniz Feneri (Çev. NACIYE AKSEKI ÖNCÜL). Türkiye: İletişim Yayınları, 2013.
  • WOOLF, VIRGINIA. Mrs. Dalloway (Çev. İLKNUR ÖZDEMIR). Türkiye: Kırmızı Kedi Yayınevi, 2019.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy
Journal Section Research Articles
Authors

Emre Turan 0009-0006-2386-9173

Early Pub Date July 2, 2025
Publication Date July 4, 2025
Submission Date March 16, 2025
Acceptance Date June 29, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Turan, E. (2025). Virginia Woolf’un Romanlarında Gastronomi: Yemek Kültürü ve Anlamın İnşası. ART/Icle: Sanat Ve Tasarım Dergisi, 5(1), 220-238. https://doi.org/10.56590/stdarticle.1658881

ART/icle: Journal of Art and Design

ISSN: 2718-1057
e-ISSN: 2791-7665