Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 3, 27.11.2024

Yıl: 2024

19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisinin amacı, sosyal bilimlerin tüm alanlarında, özgün makaleler yayınlamaktır. 


19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi, sosyal bilimlerin tüm alanlarında bilimsel ve akademik çalışmaların kabul edildiği hakemli bir dergidir.

Kış, Bahar, Yaz ve Güz olmak üzere Yılda 4 sayı yayımlanmaktadır.

1. Sayı: 30 Mart

2. Sayı: 30 Haziran

3. Sayı: 30 Eylül

4. Sayı: 30 Aralık tarihlerinde yayımlanmaktadır.


Gönderilen makaleler editörler tarafından yayına uygun görülmediği takdirde yazara iade edilebilir. 

19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir.




Türkçe Makale Şablonu için tıklayınız

Telif formu için şablonlar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Click for English Template

Not: Şablonları indiremediğinizde dergipark sistemine giriş yapmamış ya da "geri" tuşu ile önceki sayfaya gelmiş olabilirsiniz. Lütfen bu konu ile ilgili mail atmadan önce sisteme giriş yaptığınızdan emin olunuz.


Sayfa Yapısı
- Tüm kenarlar 1,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
- “Enter” tuşu ya da kesme ile sayfa yapısında değişiklik yapılmamalıdır.
- Tüm metinler iki yana yaslı tüm başlıklar sola yaslı olarak ayarlanmalıdır.
- Paragraf girintisi sıfır (0) olmalıdır.
- Tüm içerik 1 satır aralığında yazılmalıdır.
- Tüm içeriğin önce 6nk sonra 6nk aralık ile yazılmalıdır.
- Tablo ve şekillerin puntoları 10 punto olmalıdır.
- Tablo ve şekiller sayfada “ortalı” şekilde yerleştirilmelidir.
- Tablo başlıkları tabloların üstünde şekil ve grafik başlıkları ise içeriğin altında, kalın puntoda 10 değerinde yazılmalıdır.
- Metnin hiçbir yerinde renkli yazı ya da metin vurgusu yapılmamalıdır. (Yalnızca şekil vb. unsurlarda renklendirme yapılabilir.)


Makale Başlığı
(Makale hangi dilde yazıldıysa) (Sola Dayalı, Kalın punto, Sadece Kelimelerin İlk Harfleri Büyük Olarak Yazılacak, 14 Punto Büyüklüğünde)
Makale Başlığı
(Makale dili Türkçe ise ikinci başlık İngilizce; Makale dili İngilizce ise ikinci başlık Türkçe olmalıdır) (Sola Dayalı, İnce punto, Sadece Kelimelerin İlk Harfleri Büyük Olarak Yazılacak, 14 Punto Büyüklüğünde)
*Makale değerlendirme şablonunda isim, kurum ya da yazar bilgileri asla yer almamalıdır.

Öz
Bu kısımda çalışmanın amacı, yöntemi, örneklemi ya da inceleme alanı ve temel bulgularına yer verilmelidir. Teorik ya da literatür bilgisi bu kısımda yer almamalıdır. 100-150 kelime arasında olmalı ve çok uzun tutulmamalıdır. Yalnızca “Öz” Başlığı kalın yazılmalıdır. Metin içerisi ince punto ile 8 punto Times New Roman stilinde ve 1 satır aralığında yazılmalıdır. Makale hangi dilde yazıldıysa önce o dildeki özet ardından diğer dildeki özet sıralamasında olmalıdır. Örneğin İngilizce yazılmış bir makale için önce “Abstract” sonra “Öz” verilmelidir. Makale dili İngilizce olsa da Türkçe “Öz” mutlaka yazılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: En az 3 en fazla 5 adet çalışma konusunu belirten anahtar kelime aralarına virgül konularak yazılmalıdır.
Abstract
İngilizce özet Türkçe özet ile uyumlu bir şekilde yazılmalıdır. Bu kısımda da “Öz” kısmında olduğu gibi çalışmanın amacı, yöntemi, örneklemi ya da inceleme alanı ve temel bulgularına yer verilmelidir. Teorik ya da literatür bilgisi bu kısımda yer almamalıdır. 100-150 kelime arasında olmalı ve çok uzun tutulmamalıdır. Yalnızca “Abstract” Başlığı kalın yazılmalıdır. Metin içerisi ince punto ile 8 punto Times New Roman stilinde ve 1 satır aralığında yazılmalıdır.
Keywords: En az 3 en fazla 5 adet çalışma konusunu belirten anahtar kelime aralarına virgül konularak yazılmalıdır.

Giriş
Makalenin giriş bölümünde çalışma konusu/konuları hakkında bilgiler yer almalıdır. Ayrıca makalenin yazılmasındaki motivasyon kaynağının ne olduğu incelenen değişkenlerin neden incelendiği gibi bilgilerin yer alması da önemlidir.
Bu bölümde ve makalenin kalan kısımlarının tamamında paragraf girintisi kullanılmamalıdır. Yalnızca “Giriş” başlığı kalın ve ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. Buradan sonraki başlıklarda tüm metin 10 punto büyüklüğünde “Times New Roman” stilinde iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı tüm makalede 1 değerine sahip olmalıdır.
Makalenin herhangi bir yerinde ya da bölümünde asla “kesme” veya enter tuşu ile boşluk bırakma ya da aşağı taşıma işlemi yapılmamalıdır.
Makale mutlaka “Giriş” bölümü ile başlamalı ardından ana başlıklara geçilmelidir.
Ana bölüm başlıklarında numaralandırma yapılmamalıdır. Doküman içerisinde sayfa numarası verilmemelidir.
Ana Başlık (Bölüm Başlığı)
Bölüm başlıkları Kalın puntolarla 10 punto değerinde “Times New Roman” stilinde ve sola yaslı olarak yazılmalıdır. Numaralandırma yapılmamalıdır. Tüm başlıklarda ilk harfler büyük kalanı küçük olarak yazılmalıdır.
Alt Başlık
Ana başlığın altında yer alan alt başlık için ince punto ve 10 punto değerinde “Times New Roman” stilinde ve sola yaslı olarak yazılmalıdır.
İkinci Derece Alt Başlık
Ana başlığın altında yer alan alt başlık içeriğinde bir başlık açılacaksa İtalik, ince punto ve 10 punto değerinde “Times New Roman” stilinde ve sola yaslı olarak yazılmalıdır. İkinci derece alt başlıktan daha fazla derecede başlık atılmamalıdır; ana başlık altında en fazla iki derece başlıklandırma yapılmalıdır.

Sonuç ve Değerlendirme
Bu başlık altında araştırma bulgularının yorumlarına yer verilmelidir. Elde edilen sonuçların hangi amaçlarla kullanılabileceği, bilime ve insanlığa ne gibi katkılar sağlayabileceği, daha sonraki çalışma ve çalışmacılar için ne gibi tavsiye ve öneriler verilebileceği burada yer almalıdır. Sonuç bölümü de numaralandırılmamalıdır. Ayrıca sonuç bölümü kendi içinde parçalara ayrılmadan tek bölüm altında yazılmalıdır. Sonuç / Sonuç ve Değerlendirme başlığı ilk harfleri büyük 10 değerinde ve kalın puntolarla sola yaslı olarak yazılmalıdır.
Kaynakça
Metin içi kaynakça yöntemi kullanılmalıdır. Yöntem olarak APA 6 ve üzeri tercih edilmeli ve metnin tamamında uyum sağlanmalıdır.
Kaynakça başlığı sola yaslı, yalnızca ilk harfi büyük, 10 punto ve kalın yazılmalıdır.
Makale içeriğinde yer alan tüm kaynak ayrıntılarına bu başlık altında yer verilmeli kaynaklar için asla dipnot kullanılmamalıdır.
Kaynaklar numaralandırılmamalı ve alfabetik olarak sıralanmış ve “asılı” şekilde ayarlanmış olmalıdır.
Kaynak yazımına ilişkin ayrıntılar aşağıda belirtildiği gibidir.
Tek yazarlı kitap
Balı, S. (2012). Egzotik Opsiyonlar-İşleyiş ve Fiyatlama- MATLAB®Kodları ile.İstanbul: Çatı Kitapları.
Philip Kolker, R. (1999). Yalnızlık Sineması- Penn, Kubrick, Coppola, Scorsese, Spielberg, Altman. Ertan Yılmaz (Çev.). Ankara: Öteki.
Çok yazarlı kitap
Güneri Fırlar, B. ve Yeygel Çakır, S. (2004). Sanal Ortamda Bütünleşik Pazarlama İletişimi. İzmir: Ege Üniversitesi Basım Evi.
Atabek, N. ve Dağtaş, E. (1998).Kamuoyu ve İletişim. Eskişehir: Anadolu Üni. Yay.
Editörlü kitap
Ata, B. (Ed.) (2008). Bilim, Teknoloji ve Sosyal Değişme. Pegem Akademi Yayıncılık:Ankara.
Editörlü kitapta bölüm
Uluç, G., Yılmaz, M. ve Işıkdağ, Ü. (2009). Blogs and Forums in a Presidential Election Process in Turkey. Fiordo, R. ve Dumova, T. (Ed.). Handbook of Research on Social Interaction Technologies and Collaboration Software: Concepts and Trends içinde (ss. 372-382). Hershey-New York: IGI Global Publications.
Sadece elektronik basılı kitap
O’Keefe, E. (n.d.). Egoism & thecnsts in Western values. Erişim http://www.onlineoriginals.com/showitem.asplitem I 135
Kitabın elektronik versiyonu
Freud, S. (1953). The method of interpreting dreams: An analysis of a specimendream. J. Strachey (Ed. & Trans.), The standart edition of the complete psychological works of Sigmund Freud (Vol. 4, pp. 96-121).http://books.google.com/books (Özgün eser 1900 tarihlidir)
Shotton, M. A (1989). Computer addiction? A study of computer dependency [DX
Reader version]. Retrieved from http://www.ebookstore.tandf.co.uk/html/index.asp
Schiraldi, G. R. (2001). The post-traumaticstressdisordersourcebook: A guide To healing, recovery, and growth [Adobe Digital Editions version].doi: 1 0.1036/0071393722
Elektronik adresten yararlanılan kaynak
kaynağın erişilebileceği URL verilir.
URL: http://www.bianet.org/bianet/toplum/119375-avatar-in-sozde-solculugu-uzerine.
Elektronik makaleler
Varsa digital object identifier (DOI) numarası belirtilmelidir.
Von Ledebur, S. C. (2007). Optimizing knowledge transfer by new employees in companies. Knowledge Management Research & Practice. Advance online
publication. doi: 1 0.1 057/palgrave.kmrp.8500141.
Elektronik gazete makaleleri
Çetin, Ö. (2010, 21 Ocak). Televizyon alışkanlıklarımız IPTV ile değişecek. www.hurriyet.com.tr.
Kitaptan çevrilmiş bölüm
Kaynakça:
Weber, M. (1958). The Protestan Ethic and The Spirit of Capitalism. T. Parsons (Çev.). New York: Charles Scribner’s Son. (İlk baskı. 1904-1905).
Metin İçindeyse: (Weber, 1904-1905/1958)
Rapor ve teknik makaleler
Gencel Bek, M. (1998). Mediscape Turkey 2000 (Report No. 2). Ankara: BAYAUM.
Dergiden tek yazarlı makale
Öksüz, O. (2007). Kamuoyu Oluşum Sürecinde Basın-Siyaset Etkileşiminin Etik Açıdan Değerlendirilmesi: “Kıbrıs Müzakerelerinin Hürriyet Gazetesi’nde Sunumu”. Selçuk İletişim Dergisi, 5(1), 66-81.
Dergiden çok yazarlı makale
Yımaz, M.,Işıkdağ Ü., (2011). Reflections on the 2008 U.S. Presidential Election in the Turkish Blogosphere. International Journal of Interactive Communication Systems and Technologies, 1 (2), 68-71.
Elektronik dergiden makale
Anway, P. (2003). Truth and reconciliation: The road not taken in Nambia. Online Journal of Peace and Conflict Resolution, 5 (1).
(varsa doi numarası, yoksa URL verilir. Örneğin; URL: http://www.trinstitute.org/ojpcr/5_1conway.htm
Kaynağa ait sayfanın adresi (URL) ya da varsa sadece doi numarası yeterlidir.
Yazarı belli olmayan editör yazısı
Editorial: “What is a disaster” and why does this question matter? [Editorial].
(2006). Journal of Contingencies and Crisis Management, 14, 1-2.
Yazarı belli olmayan gazete ve dergi yazıları için
The United States and the Americas: One History in Two Halves. (2003, 13 Aralık). Economist, 36.
Strong after chocks continues in California. (2003, 26 Aralık). New York Times [Ulusal Baskı.]. s.23.
Metin İçindeyse: (United States and the Americas, 2003)
(Strongaftershock, 2003)
Tanıtım yazıları
Orr, H. A. (2003, 14 Ağustos). What’s not in yourgenes? [Review of the book Nature via nurture: Genes, experience, and what makes us human]. New York Review of Books, 50, 38-40.
Basılmamış tezler, posterler, bildiriler
YÖK Tez Merkezi’nden indirilmiş ise URL adresi de künye bilgileri sonuna verilir.
Sarı, E. (2008). Kültür Kimlik ve Politika: Mardin’de Kültürlerarasılık. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Ansiklopediler
Balkans: History. (1987). Encyclopaedia Britannica içinde (15. Baskı. Cilt. 14, s. 570-588). Chicago: Encyclopaedia Britannica.
Metin İçindeyse: (Balkans: History, 1987).
Sözlükler
Gerrymander. (2003). Merriam-Webster’s collegiate dictionary (11.Baskı). Springfield, MA: Merriam-Webster’s.
Metin İçindeyse: (Gerrymander, 2003).
Görüşme
Arnoyo, Gloria Macapagal. (2003). A time for Prayer. Michael Schuman ile söyleşi. Time. 28 Temmuz 2003. Erişim Tarihi 13 Ocak 2004, http://www.times.com/time/nation/article/0,8599,471205,00.html
Televizyon programı
Kaynakça gösterimi: Long, T. (Yazar), ve Moore, S. D. (Yönetmen). (2002). Bart vs. Lisa vs. 3. Sınıf [Televizyon Dizisi]. B. Oakley ve J. Weinstein (Yapımcı), Simpsonlar içinde. Bölüm: 1403 F55079. Fox.
Metin İçinde gösterimi: (Simpsonlar, 2002)
Film
Huston, J. (Yönetmen/Senaryo Yazarı). (1941). Malta Şahini [Film]. U.S.: Warner.
Metin İçindeyse: (Malta Şahini, 1941)
Fotoğraf
Adams, Ansel. (1927). Monolith, the face of Half Dome, Yosemite National Park [Fotoğraf]. Art Institute, Chicago.
Metin İçindeyse: (Adams, 1927)







Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer verilmelidir.

Dergi Politikası

Dergimize gönderilen çalışmalar en az iki hakeme gönderilerek karşılıklı olarak isimleri birbirlerinden gizli tutulmaktadır.

Dergiye gönderilen çalışmalar için ücret talep edilmemektedir (free for fee).

Dergimizde Sayı Bazlı makale kabulü yapılmamaktadır. Sayı için makale kabulü yapılmamasının sebebi değerlendirme süreçlerinin sürelerinde oluşabilecek değişkenliklerdir.

Sürekli olarak makale kabulü devam etmektedir. Hakem süreçleri sonucu kabul edilen makaleler yayımlanacak olan ilk sayı için sıraya alınmaktadır. 

Yıllık 4 sayı olarak yayımlanan dergimizde; Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarının 30. gününde sayılar yayımlanmaktadır. İlgili ayların son 15 gününde sisteme yüklenen çalışmalar için değerlendirme süreci sayı yayınından sonra başlatılmaktadır.

Dergimizde Ön kontrol ve Hakem atama süresi ortalama 7-10 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Hakem süreci başladıktan sonra hakemlerin 15 gün davet süresi, 30 gün de değerlendirme süreleri mevcuttur. Bu süreç hakemlere göre değişkenlik gösterebileceğinden dolayı göndereceğiniz çalışmanın, makale kabulü devam eden sayılara yetişip yetişemeyeceği hakkında kesin bilgi verilememektedir.

Yazarlara verilen düzeltme süresi 15 gündür, bu süre içinde düzeltme istekleri gerçekleştirilmeyen çalışmalar reddedilir. Editörlere başvurulduğu takdirde bu süre için uzatma süresi eklenebilir. Yazarlar çalışmalarını sadece ön kontrol aşamasında geri çekebilirler. Diğer durumlarda hakemlik süreçleri başlatılmış ise çalışmalar yalnızca editörler tarafından iade edilebilir.

Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiştir ve yalnızca Dergipark'ta hizmet vermektedir. 

Dergimize gönderilen çalışmaların telif hakkının dergimize devredilmesi gerekmektedir. 

Etik İlkeler

Benimsenen ve dikkat edilmesi gerek etik ilkelerimiz aşağıda yer almaktadır.

YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi
Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkeleri
TÜBİTAK - Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Yönetmeliği ve 

COPE

Editörün uyması gereken etik kurallar:

1) Editör, gönderilen makalelerin, yazarların din, dil, ırk, etnik köken, siyasi düşünce ve cinsiyet gibi özelliklerine bağlı olmadan sadece çalışmanın kalitesine ve hakem yorumlarına göre değerlendirmesinin yapılmasını sağlamalıdır.
2) Editör, etik ihlaller durumunda makaleyi reddetmelidir.
3) Editör dergiye gönderilen yazılarla ilgili bilgileri gizli tutar, bu bilgileri sorumlu yazar, hakemler ve yayın kurulu dışında kimseyle paylaşmamalıdır.
4) Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile yapılmasını sağlamalıdır.
5) Editör, makalede sunulan bilgileri kendi araştırmaları için kullanmamalıdır.
6) Editör, dergiye gönderilen makaleleri reddetmek, kabul etmek veya değişiklik istemekte tam sorumluluğa sahiptir.

Yazarların uyması gereken etik kurallar:

1) Yazarlar gönderdikleri çalışmanın orjinal olduğunu, daha önce yayınlanmadığını beyan etmelidir.
2) Yazarlar, çalışmanın halihazırda başka bir dergide değerlendirme altında olmadığını beyan etmelidir.
3) Çalışmada adı geçen tüm yazarlar, çalışmadaki deneysel tasarıma ve uygulanmasına ya da verilerin analizi ve yorumlanmasına katkıda bulunmuş olmalıdır.
4) Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede kullandıkları veri setlerine ulaşım imkanı sağlamalıdır.
5) Yazarların yayınlanan makalelerinde önemli bir hata olduğunu farketmeleri halinde editör kurulunu bilgilendirmeleri gerekmektedir.
6) Yazarlar, Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayını dergiye sunmalıdır. Araştırmada “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; Etik Kurul onayına ilişkin bilgiler (etik kurulun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) makalede belirtilmelidir.

Etik kurallar çerçevesinde; dergide değerlendirilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Hakemlerin uyması gereken etik kurallar:

1) Hakemler, yeterli uzmanlığa sahip olduklarını düşündükleri konularda hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
2) Hakemler, zamanında ve yeterli olarak değerlendirebileceklerini düşündükleri çalışmalara hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
3) Hakemler, hakem incelemesinin gizliliğine saygı göstermeli ve bir makalenin inceleme süreci sırasında veya sonrasında, yayınlananların ötesinde çalışmayla ilgili hiçbir bilgiyi açığa çıkarmamalıdır.
4) Hakemler, hakemlik sürecinde elde ettikleri bilgiyi kendilerinin veya başkalarının avantajı için kullanmamalıdır.
5) Hakemler intihal veya diğer etik ihlallerden şüphelendiklerinde dergi editör kuruluna bildirmelidir.
6) Hakemler çıkar çatışması olabilecek durumlarda hakemlik yapmamalıdır.
7) Hakemler, değerlendirmelerinde objektif ve yapıcı olmalı, kişisel yorumlar yapmamalıdır.

Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler:


Editöryal ve kör hakemlik süreçleri

Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi

Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması

Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Fikri mülkiyet haklarının korunması

Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Politik ve Ticari kaygılar

Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları

Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yüklenen makale başvurularından 1500 TL değerlendirme ücreti alınacaktır. Söz konusu ücret makalenin kabul/ret durumuna bakılmaksızın ön değerlendirme sonrasında hakem değerlendirmesine gönderilmeden önce tahsil edilecektir. Reddedilen makaleler için ücret iadesi yapılmamaktadır.