Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kültür Deniz Balıkları İşleme Artıklarından Elde Edilen Balık Yağı ve Silajının Bazı Kalite Özellikleri

Yıl 2021, Cilt: 17 Sayı: 4, 515 - 524, 01.12.2021
https://doi.org/10.22392/actaquatr.891590

Öz

Çalışmada, kültür deniz balıkları işleme endüstrisi artıklarından formik asit hidrolizi ile balık silajı ve balık yağı üretilmesi, elde edilen ürünlerin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin tespiti ve balık yağının yağ asit kompozisyonun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen balık silajının nem içeriği %80,40, tüm aşamalarda ürün kalitesinin önemli göstergelerinden birisi olan pH değerinin de 3,62 ile 3,89 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Balık silajının kuru ağırlıktaki kuru madde, ham protein, ham yağ ve ham kül değerleri sırasıyla %19,60, %48,26, %15,17 ve 17,01 olarak bulunmuştur. Ayrıca ürünün toplam mezofilik aerob bakteri, toplam psikrofilik aerob bakteri ve toplam koliform bakteri bakımından güvenli olduğu, üretilen balık yağının toplam doymuş yağ asidi miktarı %20,64, doymamış yağ asidi miktarı ise %70,49 olarak belirlenmiştir. Toplam n-3 yağ asidi miktarı %12,15, toplam n-6 yağ asidi miktarı %19,87 ve n-3/n-6 oranı da 0,61 olarak saptanmıştır.

Destekleyen Kurum

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Birimi

Proje Numarası

BAP 17/026

Teşekkür

Fatma YAMUÇ'un Yüksek Lisans Tezinden Özetlenmiştir.

Kaynakça

  • Akçelik, M., Ayhan, K., Çakır, İ., Doğan, H.B., Gürgün, V., Halkman, A.K., Kaleli, D., Kuleaşan, H., Özkaya, D.F., Tunail, N. ve Tükel, Ç. (2000) Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. II. Baskı. Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
  • AOAC, (1990) Association of Official Agriculture Chemists. Official Methods of Analysis, 15th Ed. Published by AOAC Benjamin Franklin Station, Washington, DC.
  • AOAC, (2005a) Method 928.08. Nitrogen in meat. In Official Methods of Analysis, 18th Ed., Assoc. of Official Analytical Chemist, Gaithersburg, Maryland. AOAC, (2005b) Method 960.39. Fat (crude) or ether extract in meat. In Official Methods of Analysis, 18th Ed., Assoc. of Official Analytical Chemist, Gaithersburg, Maryland.
  • Archer, M., Watson, R., ve Denton, J. W. (2001) Fish Waste Production in the United Kingdom - The Quantities Produced and Opportunities for Better Utilisation. The Sea Fish Industry Authority, Seafish Technology, Seafish Report Number SR537, 1-57.
  • Bligh, E. G. ve Dyer, W. J. (1959) A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal Biochemistry Physiology. 37: 911-917.
  • Çaklı, Ş. (2008) Su ürünleri işleme teknolojisi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, İzmir. Ss. 77
  • Borghesı, R., Arruda, L.F. ve Oetterer, M. (2008) Fatty acid composition of acid, biological and enzymatic fish silage. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos. 26: 205-212.
  • Çolakoğlu, F. ve Künili, İ.E., (2016) Su Ürünleri Atıkları ve Değerlendirme Olanakları, Dünya Gıda Dergisi, 1: 58-64.
  • FAO, (1992), http://www.fao.org/3/a-t0656e.pdf, The State Of Food And Agrıcalture.
  • Güllü, K., Güzel, S. ve Tezel, R. (2015) Producing silage from the industrial waste of fisheries. Ekoloji, 24(95): 40-48.
  • Gündüz, H., Öztürk, F., Hamzaçebi, S., Akpınar, M.D. (2018). Su Ürünleri işleme atıklarının değerlendirilmesi. Aquat Sci Eng, 33(1): 1-5.
  • Halim, N. R. A., Yusof, H. M., ve Sarbon, N.M., (2016) Functional and bioactive properties of fish protein hydolysates and peptides: A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology, 51: 24-33.
  • Ichihara, K., Shibahara, A., Yamamoto, K., & Nakayama, T. (1996). An ımproved method for rapid analysis of the fatty acids of glycerolipids. Lipids, 31, 535–539.
  • Goddard, J.S. ve Perret, J.S.M. (2005) Co-drying fish silage for use in aquafeeds. Animal Feed Science and Technology. 118: 337-342
  • Hossain, U. ve Alam, A.K.M.N. (2015) Productıon Of Powder Fısh Sılage From Fısh Market. Wastes. Saarc J. Agri, 13(2): 13-25
  • Jónsson, A., ve Viðarsson, J. R,. (2016) By-products from whitefish processing. Matis - Food Research, Innovation & Safety,1(2): 1-36.
  • Kılınç, B. (2007). Balık atıklarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi, 24(3): 315-319.
  • Kristanto, G.A. ve Riyadiş, A. (2018) Waste minimization of fishery industry in Muara Angke, Jakarta: a comparison of chemical and biological silage processes. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 200 0 12021.
  • Madage, S.S.K., Medis, W.U.D. ve Sultanbawa. Y. (2015) Fish Silage as Replacement of Fishmeal in Red Tilapia Feeds. Journal of Applied Aquaculture, 27: 95–106.
  • Mol, S. (2004) Su ürünleri alternatif ürün sanayi. Su İşleme Teknolojisi, Varlık, C. (Ed.). İstanbul Su Ürünleri Yayınları.
  • Pal, G.K. ve Suresh, P.V. (2016) Sustainable valorisation of seafood by-products: Recovery of collagen and development of collagenbased novel functional food ingredients. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 37: 201-215.
  • Pagarkar, A.U., Basu, S., Mitra, A., Sahu, N.P. (2006) Preparation of biofermented and acid silage from fish waste and its biochemical characteristic. Biotechnology and Environmental Sciences, 8(2): 381- 387.
  • Ramasubburayan, R., Iyapparaj, P., Subhashini, K.J., Chandran, M.N., Palavesam, A. ve Immanuel, G. (2013) Characterization ve nutritional quality of formic acid silage developed from marine fishery waste and their potential utilization as feed stuff for common carp cyprinus carpio fingerlings. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 13: 281-289.
  • Rustad, T. (2003) Utilisation of marşne by-products. In Elektronic Journalof vironmental, Agriculture and Food Chermistry, 2 (4): 458-463.
  • Sekin, Y. ve Karagözlü, N. (2004) Gıda Mikrobiyolojisi. Gıda Endüstrisi İçin Temel Esaslar ve Uygulamalar. Klaus Pichhardt 4. Basımdan Çeviri. Literatür Yayıncılık: 115, İstanbul, 358s.
  • Strobel, C., Jahreıs, G. ve Kuhnt, K. (2012) Survey of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in fish and fish products. Lipids in Health and Disease. 11: 144- 152.
  • Taylor, T. ve Alasalvar, C. (2002) Improved utilisation of fish and shellfish waste. Seafoods - quality, technology and nutraceutical applications. Springer. 123- 136.
  • Tezel, R., Güllü, K., Alişarlı, M., Ekici, K. ve Güzel, Ş. (2016) A Study On Chemıcal ve Mıcrobıologıcal Composıtıon Of Sılage Made Of Industrıal Fısherıes Processıng Waste. Mugla Journal of Science and Technology, 2(1) : 30-37.
  • Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. (2002) Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi. II. Baskı. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. Bornova. İzmir.
  • Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu, N. ve Gün, H. (1993) Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın NO:17, İstanbul, 174 ss.

Some Quality Characteristics of Fish Oil and Silage Produced From Culture Marine Fish Processing Waste

Yıl 2021, Cilt: 17 Sayı: 4, 515 - 524, 01.12.2021
https://doi.org/10.22392/actaquatr.891590

Öz

It was aimed to produce fish silage and fish oil by formic acid hydrolysis, to determine the chemical and microbiological quality of the products obtained, and to reveal the fatty acid composition of fish oil in this study. The fish silage has a moisture content of 80.40 %, and the pH value, one of the important indicators of the product quality at all stages, has been determined to be between 3.62 and 3.89 . Values of the dry weight of the fish silage sample were 19.60 %, crude protein 48.26 %, crude fat 15.17 %, and crude ash 17.01 %. In addition, the total mesophilic aerobic bacteria, total psychrophilic aerobic bacteria, and total coliform bacteria safety of the produced fish oil, total saturated fatty acid amount of 20.64 %, 70.49 % percent of unsaturated fatty acid was determined. The total amount of n-3 fatty acid was 12.15 %, the total amount of n-6 fatty acid was 19.87 % and the n-3 / n-6 ratio was calculated as 0.61 %.

Proje Numarası

BAP 17/026

Kaynakça

  • Akçelik, M., Ayhan, K., Çakır, İ., Doğan, H.B., Gürgün, V., Halkman, A.K., Kaleli, D., Kuleaşan, H., Özkaya, D.F., Tunail, N. ve Tükel, Ç. (2000) Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. II. Baskı. Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
  • AOAC, (1990) Association of Official Agriculture Chemists. Official Methods of Analysis, 15th Ed. Published by AOAC Benjamin Franklin Station, Washington, DC.
  • AOAC, (2005a) Method 928.08. Nitrogen in meat. In Official Methods of Analysis, 18th Ed., Assoc. of Official Analytical Chemist, Gaithersburg, Maryland. AOAC, (2005b) Method 960.39. Fat (crude) or ether extract in meat. In Official Methods of Analysis, 18th Ed., Assoc. of Official Analytical Chemist, Gaithersburg, Maryland.
  • Archer, M., Watson, R., ve Denton, J. W. (2001) Fish Waste Production in the United Kingdom - The Quantities Produced and Opportunities for Better Utilisation. The Sea Fish Industry Authority, Seafish Technology, Seafish Report Number SR537, 1-57.
  • Bligh, E. G. ve Dyer, W. J. (1959) A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal Biochemistry Physiology. 37: 911-917.
  • Çaklı, Ş. (2008) Su ürünleri işleme teknolojisi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, İzmir. Ss. 77
  • Borghesı, R., Arruda, L.F. ve Oetterer, M. (2008) Fatty acid composition of acid, biological and enzymatic fish silage. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos. 26: 205-212.
  • Çolakoğlu, F. ve Künili, İ.E., (2016) Su Ürünleri Atıkları ve Değerlendirme Olanakları, Dünya Gıda Dergisi, 1: 58-64.
  • FAO, (1992), http://www.fao.org/3/a-t0656e.pdf, The State Of Food And Agrıcalture.
  • Güllü, K., Güzel, S. ve Tezel, R. (2015) Producing silage from the industrial waste of fisheries. Ekoloji, 24(95): 40-48.
  • Gündüz, H., Öztürk, F., Hamzaçebi, S., Akpınar, M.D. (2018). Su Ürünleri işleme atıklarının değerlendirilmesi. Aquat Sci Eng, 33(1): 1-5.
  • Halim, N. R. A., Yusof, H. M., ve Sarbon, N.M., (2016) Functional and bioactive properties of fish protein hydolysates and peptides: A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology, 51: 24-33.
  • Ichihara, K., Shibahara, A., Yamamoto, K., & Nakayama, T. (1996). An ımproved method for rapid analysis of the fatty acids of glycerolipids. Lipids, 31, 535–539.
  • Goddard, J.S. ve Perret, J.S.M. (2005) Co-drying fish silage for use in aquafeeds. Animal Feed Science and Technology. 118: 337-342
  • Hossain, U. ve Alam, A.K.M.N. (2015) Productıon Of Powder Fısh Sılage From Fısh Market. Wastes. Saarc J. Agri, 13(2): 13-25
  • Jónsson, A., ve Viðarsson, J. R,. (2016) By-products from whitefish processing. Matis - Food Research, Innovation & Safety,1(2): 1-36.
  • Kılınç, B. (2007). Balık atıklarının değerlendirilmesi. Su Ürünleri Dergisi, 24(3): 315-319.
  • Kristanto, G.A. ve Riyadiş, A. (2018) Waste minimization of fishery industry in Muara Angke, Jakarta: a comparison of chemical and biological silage processes. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 200 0 12021.
  • Madage, S.S.K., Medis, W.U.D. ve Sultanbawa. Y. (2015) Fish Silage as Replacement of Fishmeal in Red Tilapia Feeds. Journal of Applied Aquaculture, 27: 95–106.
  • Mol, S. (2004) Su ürünleri alternatif ürün sanayi. Su İşleme Teknolojisi, Varlık, C. (Ed.). İstanbul Su Ürünleri Yayınları.
  • Pal, G.K. ve Suresh, P.V. (2016) Sustainable valorisation of seafood by-products: Recovery of collagen and development of collagenbased novel functional food ingredients. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 37: 201-215.
  • Pagarkar, A.U., Basu, S., Mitra, A., Sahu, N.P. (2006) Preparation of biofermented and acid silage from fish waste and its biochemical characteristic. Biotechnology and Environmental Sciences, 8(2): 381- 387.
  • Ramasubburayan, R., Iyapparaj, P., Subhashini, K.J., Chandran, M.N., Palavesam, A. ve Immanuel, G. (2013) Characterization ve nutritional quality of formic acid silage developed from marine fishery waste and their potential utilization as feed stuff for common carp cyprinus carpio fingerlings. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 13: 281-289.
  • Rustad, T. (2003) Utilisation of marşne by-products. In Elektronic Journalof vironmental, Agriculture and Food Chermistry, 2 (4): 458-463.
  • Sekin, Y. ve Karagözlü, N. (2004) Gıda Mikrobiyolojisi. Gıda Endüstrisi İçin Temel Esaslar ve Uygulamalar. Klaus Pichhardt 4. Basımdan Çeviri. Literatür Yayıncılık: 115, İstanbul, 358s.
  • Strobel, C., Jahreıs, G. ve Kuhnt, K. (2012) Survey of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in fish and fish products. Lipids in Health and Disease. 11: 144- 152.
  • Taylor, T. ve Alasalvar, C. (2002) Improved utilisation of fish and shellfish waste. Seafoods - quality, technology and nutraceutical applications. Springer. 123- 136.
  • Tezel, R., Güllü, K., Alişarlı, M., Ekici, K. ve Güzel, Ş. (2016) A Study On Chemıcal ve Mıcrobıologıcal Composıtıon Of Sılage Made Of Industrıal Fısherıes Processıng Waste. Mugla Journal of Science and Technology, 2(1) : 30-37.
  • Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. (2002) Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi. II. Baskı. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. Bornova. İzmir.
  • Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu, N. ve Gün, H. (1993) Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın NO:17, İstanbul, 174 ss.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatma Yamuç Bu kişi benim 0000-0002-8668-3505

Ali Günlü 0000-0001-9662-7497

Proje Numarası BAP 17/026
Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yamuç, F., & Günlü, A. (2021). Kültür Deniz Balıkları İşleme Artıklarından Elde Edilen Balık Yağı ve Silajının Bazı Kalite Özellikleri. Acta Aquatica Turcica, 17(4), 515-524. https://doi.org/10.22392/actaquatr.891590