Ambalajlı süt ve süt ürünlerinde kimyasal katkı
maddelerinin bulunduğu yönündeki yanlış tüketici algısına rağmen ambalajlama
sektörü, içerisindeki ürünün kalite ve güvenilirliğini depolama süresince
koruyan doğal yöntemler geliştirmeye devam etmektedir. Aktif ambalajlama, gıda
içerisine herhangi bir katkı maddesi katılmaksızın, polimerik ambalaj üzerinden
korumanın sağlandığı yenilikçi yaklaşımlardan biridir. Aktifleştirme ajanı
olarak esansiyel yağların kullanımı ise, koruyucu ve lezzet verici
özellikleriyle yüzyıllardır kullandığımız bitki ve baharatların, ambalaja dahil
edildiği son derece doğal ve güvenilir bir çözüm ortaya koymaktadır.
Bu çalışmada, aktif polimerik ambalajlama
teknolojisinde kullanılan esansiyel yağlar üzerinde durulacaktır.
Mikroorganizma üremesine elverişli ve aynı zamanda kompleks yapısı itibariyle
de bozulma potansiyeli yüksek bir gıda grubu olan süt ve süt ürünlerinin
ambalajlanmasında kullanımları değerlendirilecektir.
Despite the wrong consumer perception that
there are chemical additives in packaged milk and dairy products, the packaging
sector continues to develop natural methods that maintain the quality and
reliability of the product during storage. Active packaging is one of the
innovative approaches in which protection is provided through activating agents
without the addition of any additives into food. The use of essential oils as
an activating agent provides a very natural and reliable solution in which the
herbs and spices that we have been using their protective and flavouring
properties for centuries have been included in the package.
In this study, the essential oils in
active polymeric packaging technology will be emphasized. Their use in the
packaging of milk and dairy products which are possible for microorganism
growth and at the same time having high deterioration potential due to their
complex structure, will be evaluated.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Düzeltme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |