Cilt: 6 Sayı: 1, 22.04.2022

Yıl: 2022

Bilimsel Araştırma Makaleleri

Vaka Sunumları

Ahi Evran Tıp Dergisi, klinik ve deneysel çalışmaların sonuçlarını bilim insanlarına ulaştırarak bilimsel ilerlemeye katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ahi Evran Tıp Dergisi çift kör hakemli, açık erişimli bir dergidir ve Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayınlanır.

Ahi Evran Tıp Dergisi, çift kör hakemli değerlendirme yapılmaktadır, tüm süreç boyunca hem hakem hem de yazar kimlikleri birbirinden gizlenir. Bunu kolaylaştırmak için yazarların, yazılarının kimliklerini ele vermeyecek şekilde hazırlanmasını sağlamaları gerekir. Ahi Evran Tıp Dergisi'ne yazar yönergelerine uygun şekilde makale gönderiniz.

Ahi Evran Tıp Dergisi Yayınevi ve Yayın Kurulu, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE), Yayın Etiği Komitesi (COPE), Dünya Tıp Editörleri Birliği (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE), ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM), Dünya Tıp Birliği (WMA) ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü (NISO) rehber kurallarına uymaktadır. Dergi, Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri ile uyumludur(doaj.org/bestpractice).


Dergi tıp ve ilişkili sağlık bilimlerinin her alanından Türkçe ve İngilizce yayınları kabul etmektedir. Ahi Evran Tıp Dergisinin amacı özgün, daha önce yayınlanmamış ve yüksek kalitedeki bilimsel araştırma makalelerini, derlemeleri, vaka sunumlarını, editöryal yazıları ve editöre mektupları yayınlamaktır.

Ahi Evran Medical Journal ULAKBİM TR Dizin, Türk Medline, EBSCO ve DOAJ'da indekslenmektedir.

AÇIK ERİŞİM

Ahi Evran Tıp Dergisi, okuyucuların makalelerin tam metinlerine ücretsiz olarak erişmesine, indirmesine, yazdırmasına, aramasına veya bağlantı vermesine olanak tanıyan bir Açık Erişim dergisidir.

YAYIN HAKKI

Ahi Evran Tıp Dergisi’nde yayınlanan makaleler yazarları tarafından farklı yayın ortamlarında ticari amaç dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın değerlendirilebilir. Bu durumda derginin kaynak gösterilmesi bilim/yayın etiği açısından uygun bir davranış olacaktır.

Ahi Evran Tıp Dergisi tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak ulaşabileceği anlamına gelen açık erişimli bir dergidir.

Ahi Evran Tıp Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/)

Bu lisans, yayımlanan eseri, ticari olmayan amaçlarla kullanmalarına, çoğaltmalarına, yaymalarına veya görüntülemelerine izin verir. Eserinizden alıntı yapılırken sizin eserinize atıfta bulunmak zorunda olmasına rağmen, ortaya çıkan eserlerini aynı şartlar ile lisanslamak zorunda değildir.

Dergiye başvururken makaleler için sorumlu yazar tarafından telif hakkı devir formu imzalanır. Kabul edilen makaleler Ahi Evran Tıp Dergisi’nde CCBY-NC lisansı altında yayımlanır. Reddedilen makaleler için tüm haklar iade edilir.

Ahi Evran Tıp Dergisi'nde yayınlanan makaleler, yazarları tarafından ticari amaçlar dışında herhangi bir kısıtlama olmaksızın farklı mecralarda değerlendirilebilir. Bu durumda derginin referansı bilim/yayın etiğine uygun olacaktır. Yazarlar başvuru sırasında Telif Hakkı Devir Formu'nu doldurmalıdır. (https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/10706)

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/10706Telif hakkı devir formu

YAZARLARA BİLGİ

Ahi Evran Tıp Dergisi çift kör hakem değerlendirmesi ile Türkçe ve İngilizce olarak Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yayınlanmaktadır. Dergi tıbbi bilimlerin tüm konularından klinik ve araştırma makalelerini, derleme makalelerini, vaka sunumlarını, editöre mektupları, hastalıkların ve tıbbın tarihi gelişimi ve etik problemler hakkındaki yazıları kapsamaktadır. Sadece çevrimiçi (online) başvurular kabul edilmektedir. Dergiye kabul edilme sürecindeki değerlendirilmelerde aranan temel özellikler bilim literatürüne katkı ve özgünlüktür.

Makalelerin tıbbi ve etik sorumluluğu yazarlara ve telif hakları Ahi Evran Tıp Dergisine aittir.  Makalelerin ve kaynakların içeriğinden yazarlar sorumludur. Yayınlanan makalelerdeki veriler, fikirler ve ifadelerden yazalar sorumludur ve editörler, editör kurulu, yayıncı ve Ahi Evran Tıp Fakültesi bu konularda herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.

Tüm makaleler Telif Hakkı Devir Formu eşliğinde gönderilmelidir.  Bu form tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Bu formu imzalayarak yazarlar, makalenin ve verilerin daha önce başka bir yere gönderilmediği veya başka bir yerde yayınlanmadığını, yazarların makaleye bilimsel katkısının olduğunu ve sorumlulukları kabul ettiklerini beyan etmiş olacaklardır.

İntihal Taraması

Ahi Evran Tıp Dergisine gönderilen tüm makaleler ‘iThenticate’ yazılımı ile intihal açısından incelenecektir (benzerlik oranı ≤ %20).

Makalede kullanılan tüm metin, şekil veya kaynaklardan yazarlar sorumludur. Makalelerinde kullandıkları şekil, tablo veya başka resimlerin telif izinlerini almak yazarların sorumluluğundadır. Bahsedilen konular nedeniyle dergiye yapılacak hak taleplerinden yazarlar sorumlu olacaklardır.

Çalışmada herhangi bir finansal ya da materyal desteği alındıysa, yazarlar tarafından ilişkinin türü de belirtilerek (danışman, başka anlaşmalar) beyan edilmelidir. Herhangi bir ticari ürün, ilaç, ilaç şirketle bir ilişki yoksa, başvuru yazısından belirtilmelidir.

Değerlendirme süreci

Makaleler gönderildikten sonra öncelikle editörler tarafından değerlendirilmektedir. Ahi Evran Tıp Dergisi, çift kör hakemli değerlendirme yapılmaktadır, tüm süreç boyunca hem hakem hem de yazar kimlikleri birbirinden gizlenir. Bunu kolaylaştırmak için yazarların, yazılarının kimliklerini ele vermeyecek şekilde hazırlanmasını sağlamaları gerekir. Sonrasında, makalenin değerlendirilmesi için iki hakem atanır. Hakemler aynı tıp alanında yayınları olan uzmanlar arasından seçilir. Makaleler ihtiyaç halinde istatistik editörü tarafından da kontrol edilebilir. Tüm makaleler İngilizce ve makale yazım kuralları açısından da incelenir. Editörler ilk olarak hakem değerlendirme sürecinden önce makalelerin derginin makale yazım kuralların göre yazılıp yazılmadığını değerlendirmektedirler. Bu kurallara uygun yazılmayan makaleler değerlendirilmeyecektir.  Hakemlere değerlendirme için 20 gün süre verilmektedir ve eğer herhangi bir düzeltme istenirse yazarların gerekli düzeltmeleri yapmak için 30 gün süresi vardır. Baş editör, yardımcı editörler, biyoistatistik uzmanı ve İngilizce dil editörü kabul edilen makalenin asıl anlamını değiştirmeyen küçük düzeltmeler yapabilirler.

Ahi Evran Tıp dergisi, makale kabulünü veya çok kısa hakem değerlendirme sürelerini garanti etmemektedir.

Makaleler “MS Word” programı formatında, “Times New Roman 12 punto” yazı stiliyle çift satır boşluklu olarak yazılmalıdır.  Sayfa düzeni A4 sayfa boyutunda, üst, alt sağ ve soldan 2.5 cm girintili olmalıdır.

Ahi Evran Tıp Dergisi herhangi bir başvuru veya işlem ücreti talep etmemektedir.

Etik Konular

Tüm klinik çalışmalar Helsinki Beyannamesinin kurallarına uygun olarak yürütülmelidir (http://www.wma.net/e/policy/b3.htm). Bu çalışmalarda, “Araçlar ve Yöntemler” kısmında araştırma projesinin bir etik kurul tarafından onaylandığı beyan edilmelidir. “Vaka Sunumlarında” ve makalelerde hasta kimliğini içeren herhangi bir doküman kullanılmamalıdır. Bilgileri kullanılacak hastalardan “bilgilendirilmiş onam” alınmalıdır ve bu bilgi “Araçlar ve Yöntem” kısmında belirtilmelidir. Hayvan deneylerinde, çalışma “Laboratuar Hayvanlarının Bakım ve Kullanımı Kılavuzunda” (www.nap.edu/catalog/5140.html) belirtilen etik düzenlemelere göre yapılmalıdır ve yazarlar etik kurul onayı alındığını ve etik kurul tarih-numarasını “Araçlar ve Yöntem” kısmında beyan etmelidirler.  Deneysel ve klinik ilaç çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı düzenlemelerine uygun olarak yapıldığı ve etik kurul onayı alındığı metin içinde belirtilmelidir Etik kurallara uygunluktan yazarlar sorumludur.

Etik Kurul Onay Belgesi makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.

Makalenin formatı ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve COPE (Committee on Publication Ethics) rehberlerine uygun olmalıdır.

Takdim sayfası

Bu sayfa makalenin başlığı, kısa başlığı, yazarların isimleri ve kurumlarını içermelidir. Ayrı bir belge olarak yüklenmelidir. Aşağıdaki sıra ile bilgiler verilmelidir:

·         Makale Başlığı (Türkçe ve İngilizce olarak, herhangi bir kısaltma olamadan ve açıklayıcı olarak)

·         Tüm yazarların tam isimleri ve kurumları

        Tüm yazarların  ORCID numaraları

·         Sorumlu yazarın adı, adresi, e-posta adresi, telefon ve faks numarası

·         Varsa, çalışmanın sunulduğu bilimsel toplantının yer ve tarihi.

·         Çalışma için herhangi bir mali destek alınmışsa onun belirtilmesi.

Makale türleri

1.Bilimsel araştırma makaleleri

Klinik gözlemler, yeni teknikler veya laboratuvar çalışmalarını içeren klinik araştırmaları içerir. Bilimsel araştırma makaleleri başlık, öz, anahtar kelimeler, giriş, araçlar ve yöntem, bulgular, tartışma, çalışmanın kısıtlılıkları sonuç, kaynaklar, tablo/şekil/resimler ve teşekkür bölümlerinden oluşmalıdır.  Başlık, öz ve anahtar kelimeler bölümleri hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Kaynak sayısı en fazla 35 olmalıdır.

Öz: Türkçe ve İngilizce dillerinde 250 kelime ile sınırlı olarak yazılmalıdır. Bu bölümde kaynak verilmemelidir. Kısaltmalar mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Bilimsel araştırma makaleleri için öz şu başlıkları içermelidir.

             Amaç: Çalışmanın amacı açıkça belirtilmelidir.

Araçlar ve Yöntem: Çalışma tarif edilmelidir, çalışmanın randomize olup olmadığı, prospektif veya retrospektif olduğu ve kullanılan istatistik yöntemler belirtilmelidir.

Bulgular:  Çalışmanın detaylı sonuçları verilmelidir ve istatistiksel anlamlılık düzeyleri belirtilmelidir.

Sonuç:  Çalışmanın kısa özü ve sonuçların anlamını içermelidir.

Anahtar Kelimeler: Özden sonra en az 3 en çok 5 anahtar kelime verilmelidir. İngilizce anahtar kelimler “Tıbbi Konu Başlıkları (Medical Subject Headings [MESH])” ile uyumlu olmalıdır (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html). Türkçe anahtar kelimler MESH terimlerinin direk çevirisi ve Türkiye bilim Terimleri'nden (http://www.bilimterimleri.com) seçilmelidir.

Bilimsel araştırma makaleleri şu bölümleri içermelidir:

Giriş: Kısaca konuyu açıklamalıdır ve literatür desteği ile çalışmanın amacı belirtilmelidir.

Araçlar ve Yöntem: Çalışma planı açıkça tarif edilmelidir.  Çalışmanın randomize olup olmadığı

Retrospektif veya prospektif oluşu, deney/deneklerin sayısı ve özellikleri ve kullanılan istatistik metodu içermelidir.

Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgular tablo ve şekillerle verilmelidir, istatistik değerlendirme yöntemleri ile sonuçlar sunulmalıdır.

Tartışma: Sonuçlar tartışılmalı ve literatür ile karşılaştırılmalıdır.  Çalışmanın sonucu belirtilmelidir.

Çıkar Beyannamesi: Yazarlar çalışma üzerinde direk ya da potansiyel etkisi olabilecek veya yanlılığa neden olabilecek herhangi bir ilişki ve durumu belirtmek zorundadırlar. Eğer yoksa, “herhangi bir çıkar çatışmasının olmadığını yazarlar beyan etmektedirler” yazarak belirtmelidir.

Teşekkür: Çalışmaya yönelik herhangi bir teknik, finansal desteği ya da düzenleme katkısını ( istatistik analiz, Türkçe/İngilizce değerlendirme) içermelidir.

Kaynakça:  Kaynakların kullanım ve düzeni ile ilgili ayrıntılı bilgiyi “Kaynakça” başlığından inceleyiniz.

2.Vaka sunumları:

Vaka sunumları nadir görülen, teşhis ve tedavisi zor veya mevcut tıbbi bilgiye katkı yapan vakaları içermelidir. İlk sayfa Türkçe ve İngilizce başlığı, 150 kelimeyi geçmeyen Türkçe ve İngilizce özü ve anahtar kelimeleri içermelidir.  Ana metin giriş, vaka sunumu, tartışma ve kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Tüm metin 3 A4 sayfasını aşmamalıdır.

3. Derleme makaleleri:

Derleme makaleleri klinik veya laboratuvar tıbbi bilimlerin herhangi bir konusu hakkında olabilir ve literatürü derinlemesine inceler. Bu tür makaleler genellikle editörlerin daveti üzerine hazırlanır fakat diğer yazarlarca da derleme yazıları dergiye gönderilebilir. Derleme yazarları, ilgili konuda çok sayıda ulusal ve uluslararası makale yayınlamış olmalıdır. İlk sayfa Türkçe ve İngilizce başlık, öz ve anahtar kelimeleri içermelidir. Tüm kaynaklar belirtilmelidir. Tüm metnin boyutu 15 A4 sayfası boyutunu aşmamalıdır. Kaynak sayısı en fazla 50 olmalıdır.

4.Editöre mektuplar:

Editöre mektuplar, tıp alanındaki güncel gelişmeler ve bunların bilimsel ve sosyal ilişkileri üzerine kısa yazıları içerebilir veya daha önce dergide yayınlanmış bir makale hakkında soru sorabilir veya o makaleye katkı yapabilir. Mektupların başlık ve öz bölümleri olmayacaktır, 1.000 kelime aşmamalıdır ve en fazla 10 kaynağa kadar kaynak gösterilebilir.

İstatistik Bölümü

- Çalışmada kullanılan istatistiksel analizler, Materyal ve Metot bölümünün altında İstatistiksel Analizler alt başlığı ile belirtilmelidir.
- Çalışmada kullanılan paket programına veya programlama diline atıf yapılmalı ve sürümü yazılmalıdır.
- p<0,05 veya p>0,05 notasyonları yerine karşılaştırma sonuçlarına ait gerçek p değerleri rapor edilmeli (p=0,002; p=0,695 gibi)
- Çalışmalarda varsayımların hangi testler ile test edildikleri belirtilmeli (normallik dağılımı için Kolmogorov-Smirnov; varyans homojenliğinin testi için Levene Testi gibi)
- Tablolarda grup karşılaştırmaları için farklı testler kullanılmışsa hangi p değerinin hangi test sonucunda elde edildiği tablo altında dipnot ile belirtilmeli (*:Student’s t test, **:Mann-Whitney U Testi gibi)

Kaynakça:

Kaynak stili olarak AMA (American Medical Association) atıf formatı kullanılmaktadır. EndNote yazım stili linki: https://researchsoftware.com/tr/downloads/ahi-evran-tip-dergisi-tr

Kaynaklar metindeki atıfların numara sıralı listesi şeklinde olmalıdır ve alfabetik sıralanmamalıdır.  Tüm kaynaklara metin ve tablolarda üst karakter olarak atıf yapılmalıdır ( örnek: Diyabetik retinopati körlüğün sebeplerinden biridir.1,3-6 Kılıç ve ark12... gibi).  Birden fazla kaynak olduğunda "-" işareti ile kısaltılmalıdır (örneğin 6,7,8,9 yerine 6-9 gibi). Kaynaklar cümle sonunda verilirken nokta işareti sonrasında verilmelidir. Kaynakların doğruluğu yazarların sorumluluğundadır.  Kaynaklar aşağıda gösterilen formata göre düzenlenmelidir:

Dergiler:

Yazarların soyadları ve adlarının ilk harfleri. Makale Başlığı. Derginin kısa adı. Yıl; cilt(sayı): sayfalar. Yazar sayısı 1-6 arasında ise isimlerin tamamı yazılmalıdır. Altı yazardan fazlaysa ilk 3 yazarın isimleri verilmeli ve sonrasına “ ve ark.” ibaresi eklenmelidir.

Örnek:

Alay İ, Dagdeviren H, Kanawati A, Eren E, Kaya C, Cengiz H. Jinekoloji polikliniğine başvuran hastalarda tamamlayıcı alternatif tıp uygulamalarının kullanımı. Ahi Evran Med J. 2018;2(3):53-57.

Kurt F, Arıkan H, Karadoğan S, ve ark. Diyabetik retinopati patogenezi ve tedavisi. Ahi Evran Med J. 2017;1(1):1-7.

Kitaplar:

1)    Tüm Kitap : Yazarların soyadları ve adlarının ilk harfleri. Kitabın başlığı. Kaçıncı baskı olduğu  (2 ya da daha fazla baskısı varsa). Yayıncının ülkesi : Yayıncının ismi ; Telif yılı.

Örnek:Naumann GOH, Holbach L, Kruse FE. Applied Pathology for Ophthalmic Microsurgeons. Germany:Springer; 2008.

2)     Kitap Bölümü: Yazarların soyadları ve adlarının ilk harfleri. Kitabın başlığı. Kaçıncı baskı olduğu  (2 ya da daha fazla baskısı varsa). Yayıncının ülkesi : Yayıncının ismi ; Telif yılı: Sayfalar.

Örnek: Guyton JL, Crockarell JR. Fractures of acetabulum and pelvis. Canale ST, editör(ler).Campbell's Operative Orthopaedics. 10. ed. Philadelphia, PA: Mosby, Inc; 2003:2939-2984.

İnternet dökümanı

Türkiye Sağlık Bakanlığı. Turkey Country Assessment. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/Yayin/478. Erişim tarihi 23 Eylül, 2018.

Şekil ve resimler

Şekil ve resimler metnin uygun yerine yerleştirilmeli ve başvuru sırasında çevrimiçi sisteme ayrı dosya olarak da yüklenmelidir. Şekil ve resimler 1,2,3 … şeklinde numaralandırılmalı ve metin içinde açıkça bahsedilmelidir. Mikroskop fotoğrafları için örneğin türü, orijinal büyütmesi ve boyama metodundan bahsedilmelidir. Büyük patoloji örnekleri için ölçüm birim ile birlikte bir cetvel eşlik etmelidir Dijital resimler (BT/MR, fotoğraflar, mikroskop fotoğrafları, ultrason resimleri, röntgen resimleri) dijital olarak net olmalıdır.  Birden çok bölümü olan bir şekil varsa şekiller tek bir dosya olarak yüklenmelidir ,örnek olarak Şekil 1 dosyası olarak yüklenmeli, Şekil 1A dosyası, Şekil 1B dosyası olarak yüklenmemelidir. Resim dosyaları TIFF(.tif),  veya JPG(.jpg)  türünde olmalıdır. Şekil yazıları yazı metninin son sayfasında şekil numaraları  ile ayrı bir sayfa olarak belirtilmelidir.

Tablolar

Tablolara ana metin içerisinde sayısal sıra ile atıf yapılmalıdır. Tablolar Word/Tablo formatında olmalıdır ve kaynak sayfalarından sonra metin içinde ayrı sayfalar olarak eklenmelidir. Tablolar açıklayıcı olmalıdır. Her tablonun açık bir başlığı olmalıdır ve tablodaki kısaltmalar tablonun altında dip not olarak açıklanmalıdır. Her veri kendi hücresinde verilmelidir ve kutu başlıkları boş olmamalıdır.

Yazar kontrol listesi

·         Takdim sayfası

·         Makalenin türü

·         Makalenin başka bir yere gönderilip gönderilmediği

·         Bahsedilen araç ve yöntemlerle ilgili yazarların herhangi bir finansal ya da tescil ilintisinin olup olmadığı

·         İstatistiksel metotların kontrolü

·         İngilizce dili açısından kontrol

·        Başlık sayfası

·         Makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce) olarak

·         Yazarların adları ve kurumları

·         Öz: En fazla 250 kelime olmak üzere Türkçe ve İngilizce olarak

·         Anahtar kelimeler: 3 -5 adet (Türkçe ve İngilizce olarak)

·         Kaynakça

·         Tablo ve şekiller

·         Telif hakkı devir formu

 

ETİK İLKELER

Ahi Evran Tıp Dergisi, en yüksek araştırma ve yayın etiği standartlarına bağlıdır ve hiçbir şekilde intihale izin vermemektedir. Gönderilen tüm makaleler, metinde herhangi bir benzerliği bulmak için değerlendirme sürecinde en az iki kez intihal yazılımı ile taranır. Yüksek benzerlik sonuçları, makalenin kabul edildikten sonra bile reddedilmesine neden olabilir.

Ahi Evran Tıp Dergisi Yayınevi ve Yayın Kurulu, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE), Yayın Etiği Komitesi (COPE), Dünya Tıp Editörleri Birliği (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE), ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM), Dünya Tıp Birliği (WMA) ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü (NISO) rehber kurallarına uymaktadır. Dergi, Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri ile uyumludur(doaj.org/bestpractice).

Dergi politikası olarak, uluslararası anlaşmalara uygun bir etik kurul tarafından araştırma protokollerinin onaylanması gereklidir. (WMA Helsinki Deklarasyonu - İnsan Denekleri İçeren Tıbbi Araştırmalar için Etik İlkeler (son güncelleme: Ekim 2013, Fortaleza, Brezilya)”, " Tüm araştırma çalışmaları için laboratuvar hayvanlarının bakım ve kullanımı kılavuzu (8. baskı, 2011) "ve / veya" Hayvanları içeren Biyomedikal Araştırmalara Yönelik Uluslararası Rehber İlkeler (2012)). Gönderilen makale, etik kurul onayı içermemesi durumunda değerlendirme için işleme alınmaz.

İnsanlar üzerinde deneysel araştırma ile ilgili makaleler için, deneklerin maruz kalabilecekleri prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasını içeren bilgilendirilmiş onamlarının alındığını belirten bir ifade bulunmalıdır. Dergi, yazarlardan Etik Komite Onayı'nın bir kopyasını isteyebilir. Vaka takdimleri için de bilgilendirilmiş onam alınmalıdır.

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKASI

Ahi Evran Tıp Dergisi'nin editör incelemesi, uluslararası editör organizasyonları (ICMJE, EASE, WAME, COPE, CSE,…) tarafından belirlenen İyi Editörlük Uygulamalarına uygundur. WAME (Dünya Tıp Editörleri Birliği), yayın sürecinde (makalenin gönderilmesi, hakem incelemesi, editör kararları ve yazarlar, hakemler ve editörler arasındaki iletişim) yazar, hakem veya editörlerin, süreçteki sorumluluklarını(akademik dürüstlük, çalışmanın yürütülmesinde ve raporlanmasında yanıltma olmaması, karar ve hükümlerin uygunluğu) etkileyebilecek herhangi bir rekabetçi çatışma varsa çıkar çatışmasının mevcut olduğunu belirtmektedir.

Ahi Evran Tıp Dergisi, tüm yazarların, hakemlerin ve editörlerin, WAME (Dünya Tıp Editörleri Birliği) tarafından yukarıda belirtilen herhangi bir rekabet çıkarının yanı sıra, ailevi, kişisel, finansal, politik veya dini konularla ilgili herhangi bir çıkar çatışmasını baş editöre belirtmesini istemektedir. Herhangi çıkar çatışması ve finansal desteğin olup olmadığı, makalelerin sonunda beyan edilmelidir.

Yazarlar inceleme sürecinde birim editörlerinden hiçbiri ile iletişime geçmemelidir. Makalelerin süreci ile ilgili tüm gerekli bilgilere, dergi sekreterliğinden edinilebilir. Editör ve hakemlerin isimleri yazarlara verilmez. Ahi Evran Tıp Dergisi’nin çift kör gözden geçirme ilkeleri nedeniyle, yazarların ve hakemlerin isimleri diğer kişilerce bilinmemektedir.

Ahi Evran Tıp Dergisi, yayın hayatının bittiği takdirde LOCKSS sisteminde arşivlenmektedir. Derginin cilt ve sayılarına arşivden ulaşılabilmektedir.

Ücretlendirme Politikası

Ahi Evran Tıp Dergisi herhangi bir başvuru veya işlem ücreti talep etmez.

Ahi Evran Medical Journal  is indexed in ULAKBIM TR Index, Turkish Medline, DOAJ, Index Copernicus, EBSCO and Turkey Citation Index. Ahi Evran Medical Journal is periodical scientific publication. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors.

    Creative Commons Lisansı

This journal is licensed under the Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı.