Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sustainability from the Perspective of Tourism Managers: An In-Depth Analysis

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: 2, 284 - 323, 31.12.2024
https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1556332

Öz

The concept of sustainability and sustainable development is increasingly on our agenda. It is becoming a necessity for everyone to be interested in the subject at individual, sectoral, national and global levels. In this context, interviews were conducted with senior managers of a 5-star hotel group operating in Alanya in order to understand the sustainability perceptions of managers in the tourism sector and to contribute to sustainable tourism practices. The data obtained in the research were examined using thematic (descriptive) and content analysis methods and analyzed with the MaxQda 2020 program. It was concluded that studies on social and cultural dimensions are also needed for tourism managers' sustainability perceptions to reach the scope determined by international standards; public support and incentives should be increased so that the financing of sustainable studies is not perceived as a burden by businesses and avoided; and it would be beneficial for the practices to be carried out in cooperation by making the necessary legal arrangements and raising awareness.

Kaynakça

  • Akgül, Ü. (2010). Sürdürülebilir Kalkınma: Uygulamalı Antropolojinin Eylem Alanı.
  • Akmese, H., & Kaba İlyasov, A. (2022). Açık Büfe Servis Sisteminde Gıda İsrafı: Rus Misafirler Üzerine Bir İnceleme. . Journal of Global Tourism and Technology Research, , s. 3(1), 1-14. https://doi.org/10.54493/jgttr.996373.
  • Antropoloji,(24),(24),s.133-164. https://dergipark.org.tr/en/pub/antropolojidergisi/issue/43247/525290
  • Brahamwell, B., & Lane, B. (1993). Sustainable Tourism:An Evolving Global Approach . Journal of Sustainable Tourism, 1-5.
  • Budeanu, A. (2005). Impacts and responsibilities for sustainable tourism: a tour operator’s perspective. Journal of cleaner production,, s. 89-97.
  • Civelek, M. (2023). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Sürdürülebilir Turizme İlişkin Metaforlarının Analizi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1025-1038.
  • Corbin, J., & Strauss, A. (2003). Grounded theory research: Procedures, canons, and evaluative criteria. Interviewing, 4, 107-124.
  • Creswell, J. W. (2007). Qualitative Inquiry and Research Design. Choosing among Five Traditions. Sage Publications.
  • Creswell,J.W.(2013). Nitel Araştırma Yöntemleri 5 yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. Siyasal Kitapevi, Ankara.
  • Gentles, S., Charles , C., McKibbon , A., & Ploeg, J. (2015). Sampling in qualitative research: Insights from an overview of the methods literature. The qualitative report, 1772-1789.
  • Global Sustainable Tourism Council. (2016). GSTC Industry Criteria for Hotels. https://www.gstcouncil.org/
  • Gök, M., & Yiğit, S. (2017). Türkiye’deki Büyükşehirlerin Sürdürülebilirlik Kriterleri Açısından İncelenmesi. Yönetim Bilimleri Dergisi/Journal of Administrative Sciences, 15(30), s. 253-273.
  • Gössling, S. (1999). Ecotourism: a means to safeguard biodiversity and ecosystem functions? Ecological Economics, 303-320.
  • Hardisty, P. E. (2010). Environmental and Economic Sustainability. Boca Raton: CRC Press.
  • Higgins-Desbiolles, F. (2020). The “war over tourism”: Challenges to sustainable tourism in the tourism academy after COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29(4), 551-569. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1759138
  • Ivars-Baidal, J. A., Vera-Rebollo, J. F., Perles-Ribes, J., Femenia-Serra, F., & Celdrán-Bernabeu, M. A. (2023). Sustainable tourism indicators: What’s new within the smart city/destination approach? Journal of Sustainable Tourism, 31(7), 1556-1582. https://doi.org/10.1080/09669582.2023.2213440
  • İlban, M. O., Çolakoğlu, F., & Gümrükçü, S. (2023). Konaklama İşletmelerinde Sürdürülebilirlik. . Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi,, s. 7(2), 123-137.
  • Karakaş, A., & Güngör, Y. (2015). Turizm Faaliyetlerinin Çevreye Etkisi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çevre Sorunları Sempozyumu, 18-25.
  • Karakaş, S., & Demirtaş, N. (2024, Haziran). Konaklama İşletmelerinin Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Sistematik Bağlamda Değerlendirilmesi. Turan Stratejik Arastirmalar Merkezi,, s. 16(62), 97-112.
  • Karataş, Z. (2017). Sosyal Bilim Araştırmalarında Paradigma Değişimi: Nitel Yaklaşımın Yükselişi. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 69-86.
  • Kates, R., Thomas, P., & Anthony, L. (2005). Robert, Kates W."What is sustainable development? Goals, indicators, values, and practice. Environment: science and policy for sustainable development, s. 8-21.
  • Küçük, Ö. (2022). Dünya Bankası ve Sürdürülebilir Kalkınma: Dijital Platformlar ve Sürdürülebilir Turizm. Uluslararası Beşeri Bilimler Ve Eğitim Dergisi,, s. 8(17), 120-152.
  • Mandle , L., Shields-Estrada, A., Chaplin-Kramer, R., Mitchell, M., Bremer, L., Gourevitch, J., . . . Ricketts  , T. (2020). Increasing decision relevance of ecosystem service science. Nature Sustainability, 161-169.
  • Marvasti, A. (2004). Qualitative Research in Sociology. London: Sage Publications.
  • Meadows, D. H., Meadows, D., Randers, J., & Behrens, W. W. (1972). The Limits to Growth: A Report to The Club of Rome. New York: Universe Books.
  • Mensah, J., & Casedevall, S. (2019). Sustainable development: Meaning, history, principles, pillars, and implications for human action: Literature review. Cogent Social Sciences,, s. 1-22.
  • Miller, G., & Torres-Delgado, A. (2023). Measuring sustainable tourism: A state of the art review of sustainable tourism indicators. Journal of Sustainable Tourism, 31(7), 1483-1496. https://doi.org/10.1080/09669582.2023.2221947
  • Moutinho, L.&Go, F., (2000). International Tourism Management. Glaskow: Luiz Moutinho Cabi Publishing. Oxford Learner’s Dictionaries. (t.y.). Sustainability. İçinde Dictionaries. Erişim tarihi:Mayıs30,2023,https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/sustainability?q=sustainability.
  • Patton, M. Q. (2002). Two Decades of Developments in Qualitative Inquiry. Qualitative Social Work: Research and Practice, 261-283.
  • Peeters, P., Çakmak, E., & Guiver, J. (2024). Current issues in tourism: Mitigating climate change in sustainable tourism research. Tourism Management, 100, 104820. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2023.104820
  • Polat, A. (2022). Nitel araştırmalarda yarı-yapılandırılmış görüşme soruları: Soru form ve türleri, nitelikler ve sıralama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 161-182.
  • Rahman, M. H., Tanchangya, T., Rahman, J., Aktar, M. A., & Majumder, S. C. (2024). Corporate social responsibility and green financing behavior in Bangladesh: Towards sustainable tourism. Innovation and Green Development, 3(3), 100133. https://doi.org/10.1016/j.igdev.2023.100133
  • Rasoolimanesh, S. M., Ramakrishna, S., Hall, C. M., Esfandiar, K., & Seyfi, S. (2023). A systematic scoping review of sustainable tourism indicators in relation to the sustainable development goals. Journal of Sustainable Tourism, 31(7), 1497-1517. https://doi.org/10.1080/09669582.2023.2213451
  • Saarinen, J. (2006). Traditions of sustainability in Tourism Studies. Annals of Tourism Research, 1121-1140.
  • Scott, D., Hall, C., & Gösling, S. (2019). Global Tourism Vulnerability to climate change. Annalys of Tourism Research, 49-61.
  • Streimikiene, D., Svagzdiene, B., Jasinskas, E., & Simanavicius, A. (2021). Sustainable tourism development and competitiveness: The systematic literature review. Sustainable Development, 29(1), 259-271. https://doi.org/10.1002/sd.2183
  • Subaşı, M., & Okumuş, K. (2017). Bir Araştırma Yöntemi Olarak Durum Çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 419-426.
  • The United Nations World Tourism Organization. (2005). Sürdürülebilir turizm. https://www.unwto.org/sustainable-development
  • World Commission on Environment and Development. (1987). Our Common Future. Report Of The World Commission On Environment and Development. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/5987our-common-future.pdf
  • Yıldırgan, R., & Taşçıoğlu, H. (2023). Sapanca’daki bungalov işletmecilerinin sürdürülebilir turizm ve çevre tutumları üzerine bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 969-990. https://doi.org/10.21325/jotags.2023.1078
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Turizm Yöneticileri Perspektifinden Sürdürülebilirlik: Derinlemesine Bir Analiz

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: 2, 284 - 323, 31.12.2024
https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1556332

Öz

Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramı gündemimizde giderek daha fazla yer almaktadır. Bireysel, sektörel, ulusal ve küresel düzeyde her kesimin konu ile ilgilenmesi bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu bağlamda, turizm sektöründeki yöneticilerin sürdürülebilirlik algılarını anlamak ve sürdürülebilir turizm uygulamalarına katkı sağlamak amacıyla Alanya'da faaliyet gösteren 5 yıldızlı bir otel grubunun üst düzey yöneticileriyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler tematik (betimsel) ve içerik analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiş ve MaxQda 2020 programı ile analiz edilmiştir. Turizm yöneticilerinin sürdürülebilirlik algılarının uluslararası standartlarla belirlenen kapsama ulaşması için sosyal ve kültürel boyutta çalışmalara da ihtiyaç olduğu; sürdürülebilir çalışmaların finansmanının işletmeler tarafından yük olarak algılanıp kaçınılmaması için kamusal destek ve teşviklerin arttırılması gerektiği; uygulamaların ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler ve bilinçlendirmeler yapılarak iş birliği içinde yürütülmesinin faydalı olacağı soncuna varılmıştır.

Etik Beyan

"Turizm Yöneticileri Perspektifinden Sürdürülebilirlik" başlıklı bilimsel araştırma Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulunca incelenmiş olup, 30.11.2023 tarih ve 255 sayılı karar ile söz konusu araştırmaya izin verilmiştir.

Destekleyen Kurum

Bu araştırmada hiçbir kurumdan destek alınmamıştır.

Kaynakça

  • Akgül, Ü. (2010). Sürdürülebilir Kalkınma: Uygulamalı Antropolojinin Eylem Alanı.
  • Akmese, H., & Kaba İlyasov, A. (2022). Açık Büfe Servis Sisteminde Gıda İsrafı: Rus Misafirler Üzerine Bir İnceleme. . Journal of Global Tourism and Technology Research, , s. 3(1), 1-14. https://doi.org/10.54493/jgttr.996373.
  • Antropoloji,(24),(24),s.133-164. https://dergipark.org.tr/en/pub/antropolojidergisi/issue/43247/525290
  • Brahamwell, B., & Lane, B. (1993). Sustainable Tourism:An Evolving Global Approach . Journal of Sustainable Tourism, 1-5.
  • Budeanu, A. (2005). Impacts and responsibilities for sustainable tourism: a tour operator’s perspective. Journal of cleaner production,, s. 89-97.
  • Civelek, M. (2023). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Sürdürülebilir Turizme İlişkin Metaforlarının Analizi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1025-1038.
  • Corbin, J., & Strauss, A. (2003). Grounded theory research: Procedures, canons, and evaluative criteria. Interviewing, 4, 107-124.
  • Creswell, J. W. (2007). Qualitative Inquiry and Research Design. Choosing among Five Traditions. Sage Publications.
  • Creswell,J.W.(2013). Nitel Araştırma Yöntemleri 5 yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. Siyasal Kitapevi, Ankara.
  • Gentles, S., Charles , C., McKibbon , A., & Ploeg, J. (2015). Sampling in qualitative research: Insights from an overview of the methods literature. The qualitative report, 1772-1789.
  • Global Sustainable Tourism Council. (2016). GSTC Industry Criteria for Hotels. https://www.gstcouncil.org/
  • Gök, M., & Yiğit, S. (2017). Türkiye’deki Büyükşehirlerin Sürdürülebilirlik Kriterleri Açısından İncelenmesi. Yönetim Bilimleri Dergisi/Journal of Administrative Sciences, 15(30), s. 253-273.
  • Gössling, S. (1999). Ecotourism: a means to safeguard biodiversity and ecosystem functions? Ecological Economics, 303-320.
  • Hardisty, P. E. (2010). Environmental and Economic Sustainability. Boca Raton: CRC Press.
  • Higgins-Desbiolles, F. (2020). The “war over tourism”: Challenges to sustainable tourism in the tourism academy after COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29(4), 551-569. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1759138
  • Ivars-Baidal, J. A., Vera-Rebollo, J. F., Perles-Ribes, J., Femenia-Serra, F., & Celdrán-Bernabeu, M. A. (2023). Sustainable tourism indicators: What’s new within the smart city/destination approach? Journal of Sustainable Tourism, 31(7), 1556-1582. https://doi.org/10.1080/09669582.2023.2213440
  • İlban, M. O., Çolakoğlu, F., & Gümrükçü, S. (2023). Konaklama İşletmelerinde Sürdürülebilirlik. . Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi,, s. 7(2), 123-137.
  • Karakaş, A., & Güngör, Y. (2015). Turizm Faaliyetlerinin Çevreye Etkisi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çevre Sorunları Sempozyumu, 18-25.
  • Karakaş, S., & Demirtaş, N. (2024, Haziran). Konaklama İşletmelerinin Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Sistematik Bağlamda Değerlendirilmesi. Turan Stratejik Arastirmalar Merkezi,, s. 16(62), 97-112.
  • Karataş, Z. (2017). Sosyal Bilim Araştırmalarında Paradigma Değişimi: Nitel Yaklaşımın Yükselişi. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 69-86.
  • Kates, R., Thomas, P., & Anthony, L. (2005). Robert, Kates W."What is sustainable development? Goals, indicators, values, and practice. Environment: science and policy for sustainable development, s. 8-21.
  • Küçük, Ö. (2022). Dünya Bankası ve Sürdürülebilir Kalkınma: Dijital Platformlar ve Sürdürülebilir Turizm. Uluslararası Beşeri Bilimler Ve Eğitim Dergisi,, s. 8(17), 120-152.
  • Mandle , L., Shields-Estrada, A., Chaplin-Kramer, R., Mitchell, M., Bremer, L., Gourevitch, J., . . . Ricketts  , T. (2020). Increasing decision relevance of ecosystem service science. Nature Sustainability, 161-169.
  • Marvasti, A. (2004). Qualitative Research in Sociology. London: Sage Publications.
  • Meadows, D. H., Meadows, D., Randers, J., & Behrens, W. W. (1972). The Limits to Growth: A Report to The Club of Rome. New York: Universe Books.
  • Mensah, J., & Casedevall, S. (2019). Sustainable development: Meaning, history, principles, pillars, and implications for human action: Literature review. Cogent Social Sciences,, s. 1-22.
  • Miller, G., & Torres-Delgado, A. (2023). Measuring sustainable tourism: A state of the art review of sustainable tourism indicators. Journal of Sustainable Tourism, 31(7), 1483-1496. https://doi.org/10.1080/09669582.2023.2221947
  • Moutinho, L.&Go, F., (2000). International Tourism Management. Glaskow: Luiz Moutinho Cabi Publishing. Oxford Learner’s Dictionaries. (t.y.). Sustainability. İçinde Dictionaries. Erişim tarihi:Mayıs30,2023,https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/sustainability?q=sustainability.
  • Patton, M. Q. (2002). Two Decades of Developments in Qualitative Inquiry. Qualitative Social Work: Research and Practice, 261-283.
  • Peeters, P., Çakmak, E., & Guiver, J. (2024). Current issues in tourism: Mitigating climate change in sustainable tourism research. Tourism Management, 100, 104820. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2023.104820
  • Polat, A. (2022). Nitel araştırmalarda yarı-yapılandırılmış görüşme soruları: Soru form ve türleri, nitelikler ve sıralama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 161-182.
  • Rahman, M. H., Tanchangya, T., Rahman, J., Aktar, M. A., & Majumder, S. C. (2024). Corporate social responsibility and green financing behavior in Bangladesh: Towards sustainable tourism. Innovation and Green Development, 3(3), 100133. https://doi.org/10.1016/j.igdev.2023.100133
  • Rasoolimanesh, S. M., Ramakrishna, S., Hall, C. M., Esfandiar, K., & Seyfi, S. (2023). A systematic scoping review of sustainable tourism indicators in relation to the sustainable development goals. Journal of Sustainable Tourism, 31(7), 1497-1517. https://doi.org/10.1080/09669582.2023.2213451
  • Saarinen, J. (2006). Traditions of sustainability in Tourism Studies. Annals of Tourism Research, 1121-1140.
  • Scott, D., Hall, C., & Gösling, S. (2019). Global Tourism Vulnerability to climate change. Annalys of Tourism Research, 49-61.
  • Streimikiene, D., Svagzdiene, B., Jasinskas, E., & Simanavicius, A. (2021). Sustainable tourism development and competitiveness: The systematic literature review. Sustainable Development, 29(1), 259-271. https://doi.org/10.1002/sd.2183
  • Subaşı, M., & Okumuş, K. (2017). Bir Araştırma Yöntemi Olarak Durum Çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 419-426.
  • The United Nations World Tourism Organization. (2005). Sürdürülebilir turizm. https://www.unwto.org/sustainable-development
  • World Commission on Environment and Development. (1987). Our Common Future. Report Of The World Commission On Environment and Development. https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/5987our-common-future.pdf
  • Yıldırgan, R., & Taşçıoğlu, H. (2023). Sapanca’daki bungalov işletmecilerinin sürdürülebilir turizm ve çevre tutumları üzerine bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 969-990. https://doi.org/10.21325/jotags.2023.1078
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Otel İşletmeciliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammet Fatih Turan 0000-0003-0237-9627

Aydan Yavuz 0000-0003-0747-0921

Sema Yiğit 0000-0003-4497-7529

Erken Görünüm Tarihi 27 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 26 Eylül 2024
Kabul Tarihi 21 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Turan, M. F., Yavuz, A., & Yiğit, S. (2024). Turizm Yöneticileri Perspektifinden Sürdürülebilirlik: Derinlemesine Bir Analiz. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 27(2), 284-323. https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1556332