Bireylerde Organ Bağışını Etkileyen Faktörler: OECD Ülkeleri için Bir Araştırma
Öz
Organ bağışı, insan sağlığı açısından en önemli faktörlerinden biri olmasına rağmen, donör miktarı dünya genelinde ihtiyaç duyulan seviyeye ulaşamamıştır. Bu durumun, din, sosyal ve ekonomik koşullar, eğitim ve organ bağışı bilgisi gibi birçok nedeni vardır. Ancak, bu noktada hangi faktörün en önemli olduğuna dair kesin kanıtlar yoktur. Çalışmalar, genellikle belirli alanlarla sınırlı olmasına rağmen, araştırmaların çoğu faktörleri açıklamaya ve karşılaştırma yapmaya odaklanmaktadır. Bu şekilde araştırmacılar ve yetkililer, organ bağışçısı olmak isteyen insanlar için etkili yöntemler geliştirilebileceklerini düşünülmektedir. Bununla beraber insan sağlığı için çok önemli olan organ bağışı çalışmaları, insan yaşamının uzaması için gerekli gelişmelere de katkı sağlayacaktır.
Bu çalışmanın amacı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde yaşayan insanların organ bağışçısı olma durumları üzerinde etkili olan faktörleri belirlemektir. Bu amaçla 36 OECD ülkesine ait sağlık, yaşam memnuniyeti, sosyal uyum ve organ bağışçı sayısı gibi değişkenler kümeleme analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizler sonucunda organ bağışının eğitim, kültür, sosyal denge, yaşam memnuniyeti ve sağlık koşullarından etkilendiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Afifi, W. A., Morgan, S. E., Stephenson, M. T., Morse, C., Harrison, T., Reichert, T., & Long, S. D. (2006). Examining the decision to talk with family about organ donation: Applying the theory of motivated information management. Communication Monographs, 73(2), 188-215.
- Altınanahtar A. (2016). Dünya’da ve Türkiye’de Organ Tedariki ve Nakli. Sosyoekonomi 24(8), 11-30.
- Barcellos, F. C., Araujo, C. L., & Da Costa, J. D. (2005). Organ donation: a population‐based study. Clinical transplantation, 19(1), 33-37.
- Bos, M. A. (2005). Ethical and legal issues in non-heart-beating organ donation. Paper presented at the Transplantation proceedings.
- Boulware, L., Troll, M., Wang, N. Y., & Powe, N. (2006). Public attitudes toward incentives for organ donation: a national study of different racial/ethnic and income groups. American Journal of Transplantation, 6(11), 2774-2785.
- Bruzzone, P. (2008). Religious aspects of organ transplantation. Paper presented at the Transplantation proceedings.
- Cantarovich, F. (2002). Improvement in organ shortage through education. Transplantation, 73(11), 1844-1846.
- Ghorbani, F., Khoddami-Vishteh, H., Ghobadi, O., Shafaghi, S., Louyeh, A. R., & Najafizadeh, K. (2011). Causes of family refusal for organ donation. Paper presented at the Transplantation proceedings.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
16 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
13 Eylül 2019
Kabul Tarihi
14 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 3