Türkiye floristik açıdan zengin bir çeşitliliğe sahiptir ve Hyacinthella cinsinin gen merkezi olarak Türkiye kabul edilmektedir. Dünya’da Hyacinthella cinsine ait on dokuz tür tanımlanmakla, bu türlerin on bir’i Türkiye’de yayılış göstermektedir. Ayrıca Hyacinthella cinsinin on bir türü’nün on’u ülkemiz için endemiktir. Bu nedenle, bu türler ile ilgili yapılacak her türlü çalışma, ülkemiz gen kaynaklarının korunması, tanıtılması ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır. Bitkiler genetik yapıları ve çevresel şartlara göre farklı metabolit içeriklerine sahip olabilirler. Soğanlı bitkilerde şeker içeriği sukroz metabolizmasına bağlı olup, tür ve çevresel etkiler ile değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmada ülkemizde yayılış gösteren 11 farklı Hyacinthella türüne ait şeker içerikleri analiz edilmiştir. Dokuz farklı şeker grubunun tür içinde varlığı kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilmiştir. Ayrıca şeker içeriklerine bağlı olarak, küme analizi yöntemiyle tanımlama ve gruplama teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak yapılan şeker analizlerinde glikoz, sukroz ve fruktoz tüm türlerde rastlanır iken, diğer şeker içeriklerinde türler arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Kümeleme analizinde Hyacinthella türleri şeker içerikleri bakımından 3 farklı gruba ayrılmıştır. Yapılan çalışma hem Hyacinthella türlerinin soğanlarında bulunan şeker içeriklerini tanımlamakta hem de farklı bir tanımlama yöntemi önermektedir. Morfolojik, moleküler ve metabolik verilerin birleştirilmesi ile türlerin tam ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi sağlanacaktır.
Van YYU BAP (FYL-2022-10054)
Türkiye has a rich floristic diversity and is accepted as the gene center of the Hyacinthella genus. Nineteen species of the Hyacinthella genus have been described in the World, and eleven of these species are distributed in Türkiye. Additionally, ten of the eleven Hyacinthella species are endemic to our country. Therefore, any study on these species will contribute to the protection, promotion and sustainability of our country's genetic resources. Plants may have different metabolite contents depending on their genetic structure and environmental conditions. Sugar content in bulbous plants depends on sucrose metabolism and varies with species and environmental effects. In this study, the sugar contents of 11 different Hyacinthella species distributed in our country were analyzed. The presence of 9 different sugar types in the species was analyzed qualitatively and quantitatively. In addition, depending on the sugar content, identification and grouping techniques were used with the Cluster Analysis Method. As a result of sugar analysis, while glucose, sucrose and fructose are found in all species, differences were detected between species in other sugar contents In cluster analysis, Hyacinthella species were divided into 3 different groups in terms of sugar content. The study both identifies the sugar contents found in the bulbs of Hyacinthella species and suggests a different identification method By combining morphological, molecular and metabolic data, a complete and accurate identification of species will be achieved.
VAN YYU BAP
Van YYU BAP (FYL-2022-10054)
The authors are grateful to the Scientific Research Projects Coordination Unit of Van Yuzuncu Yil University for supporting our project (FYL-2022-10054)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Van YYU BAP (FYL-2022-10054) |
Erken Görünüm Tarihi | 16 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Anadolu Botanik Dergisi CC BY 4.0 ile lisanslıdır.