In
this study, the coagulase and DNase enzyme activities and methicillin
resistance characteristics of S. aureus
strains isolated from Urfa cheese samples sold in Istanbul and Şanlıurfa were determined.
S. aureus strains isolated from
cheese samples by using Baird Parker Agar containing egg yolk tellurite were tested
for coagulase activity using rabbit blood plasma, DNase activity and
methicillin resistance using DNase and Orsab agars. A total of 52 Urfa cheese
samples were analyzed. Mean S. aureus
load was 4.48±1.76 log cfu/g in 48 (92%) samples and only 25% of the samples
were in good accordance with the limit imposed by the Turkish Food Codex. Of
the 64 S. aureus isolates, 22 (34.4%)
were coagulase positive, 31 (48.4%) were DNase positive, and 20 (31.25%) were
resistant to methicillin. Results indicated that Urfa cheese samples may have
high enterotoxin producing potential and methicillin resistant S.
aureus isolates, so consumption of these cheeses could threat public
health.
Çalışma
kapsamında, İstanbul ve Şanlıurfa’daki halk pazarı ve marketlerde satışa
sunulan Urfa peyniri örneklerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşları koagulaz ile DNaz enzim aktiviteleri
ve metisilin dirençlilik özellikleri yönüyle değerlendirilmiştir. Peynir
örneklerinden egg-yolk tellurit içeren Baird Parker Agar besiyeri kullanılarak
izole edilen S. aureus suşlarına
tavşan kan plazması kullanılarak koagulaz testi, DNaz agar ve Orsab agar
kullanılarak ise sırasıyla DNaz aktivitesi ve metisilin dirençlilik testi
yapılmıştır. Çalışma kapsamında analiz edilen toplam 52 adet Urfa peyniri
örneğinin 48’inde (%92) ortalama 4.48±1.76 log kob/g
düzeyinde S. aureus tespit edilmiş ve örneklerin
sadece %25’inin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu belirlenmiştir. Elde edilen
64 izolatın 22’sinin (%34.4) koagülaz pozitif, 31’inin (%48.4) DNaz pozitif
olduğu, 20’sinin (%31.25) ise metisiline karşı dirençli olduğu tespit
edilmiştir. Çalışma sonucunda analiz edilen Urfa peyniri örneklerinde
enterotoksin üretme potansiyeli yüksek ve metisiline dirençli S.
aureus izolatlarının bulunduğu, bu nedenle bu peynirlerin tüketiminin halk
sağlığı için riskli olabileceği görülmüştür.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 12 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).