Coffee
is the second most consumed beverage after water and the largest traded
commodity after petroleum. Due to the great consumer demand of coffee, large
amounts of residues are generated in the coffee industry, and coffee silverskin
is one of the most important by-products of coffee industry. Coffee silverskin is
a tegument of coffee bean, which is a by-product of roasting process. With its low
contents of fat and reducing carbohydrates and high contents of soluble dietary
fiber, protein and ash, silverskin could be used as a functional ingredient in
developing foods enriched with dietary fiber. Additionally, coffee silverskin with
high antioxidant capacity supports growth of bifidobacteria in vitro, which
might have some beneficial effects, thus coffee silverskin can be proposed as a
new potential functional ingredient due to potential prebiotic activity. In
this review, chemical and functional properties of coffee
silverskin are presented.
Coffee Coffee silverskin Dietary fiber Antioxidant compound Functional ingredient
Kahve sudan sonra en çok
tüketilen ve petrolden sonra en çok ticareti yapılan ikinci önemli üründür. Tüketicinin
kahveye artan talebinden dolayı kahve endüstrisinde çok miktarda atık meydana
gelmekte olup, kahve çekirdeği zarı temel atıklardan biridir. Kahve çekirdeği
zarı, kahve çekirdeğini saran ve kavrulma işlemi sırasında oluşan bir yan üründür.
Düşük oranda yağ ve indirgen karbonhidrat içeriğine, yüksek oranda protein, kül
ve lif içeriğine sahip olan kahve çekirdeği zarı, diyet lifince zengin ürünlerin
geliştirilmesinde fonksiyonel bir bileşen olarak değerlendirilebilir. Aynı
zamanda antioksidanca zengin olan kahve çekirdeği zarının yapılan ön
araştırmalarda in vitro ortamda bifidobakterilerin gelişimini destekleyici
etkisinin görülmesi ile prebiyotik etkiye sahip fonksiyonel bir bileşen olduğu belirlenmiştir.
Bu derlemede, kahve çekirdeği zarının kimyasal ve fonksiyonel özellikleri
sunulmaktadır.
Kahve Kahve çekirdeği zarı Diyet lifi Antioksidan madde Fonksiyonel bileşen
Bölüm | Derleme Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).