Tobacco stalk remains after the harvest of leaves and is no important economic
value but it is rich in xylan that can serve as a potential source for xylose and
xylitol production. Generally, xylose is produced by chemical methods, but this
method has several disadvantages such as use of corrosive chemicals like acid
or the formation of undesired compounds. Alternatively, xylose can be produced by
enzyme hydrolysis. Enzymatic hydrolysis is more specific and the reaction takes
place at mild conditions and does not produce undesirable compounds.
In this study, xylan rich liquors, extracted at 160°C for 1 h from tobacco
stalks, were used to produce xylose with Trichoderma longibrachiatum xylanase. The optimum substrate concentrations and enzyme activity were 0.28 g waste/mL CAL and 228 U/mL, respectively. Under the optimum condition, xylose yield and selectivity were 79.8%
and 1.9 g/g, respectively.
Tütün sapları, yaprakları alındıktan sonra geride kalan ksilanca zengin, önemli bir ekonomik değeri bulunmayan ancak ksiloz ve ksilitol üretimi için potansiyel bir kaynak oluşturacak bir atıktır. Ksiloz genellikle kimyasal metotlarla üretilir; bu yöntemle asit gibi korozif kimyasalların kullanılması ya da işlem sırasında istenmeyen bileşiklerin oluşması gibi olumsuzluklar görülmektedir. Alternatif olarak, ksiloz enzim hidroliziyle de üretilebilir. Enzimatik hidroliz daha spesifik olduğu gibi, reaksiyon ılımlı koşullarda gerçekleşir ve hidroliz aşamasında istenmeyen bileşikler oluşmaz. Bu çalışmada tütün sapları 160°C’de 1 saatte ekstrakte edilen ksilanca zengin likörden Trichoderma longibrachiatum ksilanazı ile ksiloz üretilmiştir. Hidrolizasyon işlemi cevap yüzey yöntemi ile optimize edilmiştir. Optimum substrat ve enzim konsantrasyonu 0.28 g atık/mL KOL ve 228 U/mL olarak bulunmuştur. Optimum koşullar altında yapılan hidrolizasyonunda ise ksiloz %79.8 verimle ve 1.9 g/g seçicilikle üretilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Nisan 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).