Dried persimmon is a relatively new product for
Turkish consumers. Thus, the quality characteristics and storage conditions of
this product have not yet well-defined. In this study, the effect of frozen
storage and modified atmosphere packaging (100% N2 and 30% CO2+70%
N2) followed by cold storage on microbiological, physicochemical and
sensory quality of semi-dried persimmons was investigated. Both modified
atmosphere packaging and frozen storage were effective in suppressing the
growth of total aerobic mesophilic bacteria, yeast and mold. Increase in L color
values, an indicator of sugar migration, was observed in air and modified
atmosphere packaged samples. Increases in a and b color values were recorded
during frozen storage probably due to ongoing browning reactions. Moisture
contents and firmness values merely changed during storage and were not
affected by any of the treatments. Sensory analysis results revealed that
color, taste and general acceptability scores of modified atmosphere packaged
and freeze-stored samples were significantly higher than those of air packaged
ones. Therefore, both modified atmosphere packaging and frozen storage can be
recommended to maintain the quality characteristics of semi-dried persimmons.
Modified atmosphere packaging Frozen storage Semi-dried fruits Shelf life
The Scientific Research Project Foundation of Pamukkale University
2016FEBE0046
This work was supported by the Scientific Research Project Foundation of Pamukkale University under grant number 2016FEBE0046.
Kurutulmuş Trabzon hurması, Türk tüketiciler için
nispeten yeni bir üründür. Bu nedenle, söz konusu ürünün kalite
karakteristikleri ve depolama koşulları henüz net bir şekilde tanımlanmamıştır.
Bu çalışmada, donmuş muhafazanın ve modifiye atmosferde (%100 N2 and
%30 CO2+%70 N2) paketleme sonrası uygulanan soğukta
depolamanın yarı-kurutulmuş Trabzon hurmalarının mikrobiyolojik, fizikokimyasal
ve duyusal özelliklerine etkisi incelenmiştir. Hem modifiye atmosferde
paketleme hem de donmuş muhafaza toplam aerobik mezofilik bakteri, maya ve küf
gelişimini baskılamada etkili bulunmuştur. Normal ve modifiye atmosferde
paketlenen örneklerde, şeker göçünün bir göstergesi olarak L renk değerlerinde
artış gözlenmiştir. Donmuş muhafaza edilen örneklerde, gerçekleşen esmerleşme
reaksiyonları nedeniyle a ve b renk değerlerinde artışlar meydana gelmiştir.
Örneklerin nem içerikleri ve sertlik değerleri depolama boyunca istatistiksel
açıdan anlamlı düzeyde değişmemiş ve bu değerler gerçekleştirilen
uygulamalardan etkilenmemiştir. Duyusal analiz sonuçları göstermiştir ki,
modifiye atmosferde paketlenen ve donmuş muhafaza edilen örneklerin renk, tat
ve genel kabul edilebilirlik skorları hava atmosferinde paketlenen
örneklerinkinden yüksektir. Bu nedenle, gerek modifiye atmosferde paketleme
gerekse donmuş muhafaza teknikleri yarı-kurutulmuş Trabzon hurmalarında
kalitenin korunması için önerilebilir.
Modifiye atmosferde paketleme Donmuş muhafaza Yarı-kuru meyve Raf ömrü
2016FEBE0046
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2016FEBE0046 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Kasım 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).