Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Problems of Food Engineers Employed in Catering Industry in Turkey

Yıl 2020, , 73 - 78, 30.04.2020
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179

Öz

Development of the industry, increase in population, rising the number of woman in business life, rapid development of food service efficiency have caused a dramatic development of catering industry or convenience food sector in Turkey. Current data shows that 27,5% of the Turkish population consume convenience foods produced by the catering industry. According to the related legislation, food enginers are employed in this sector as mandotary personnel. The aim of this research is to determine the challenges of the food engineers employed in the catering industry and to offer suggestions for the problems they face during their employment. In the present study, a total of 728 valid questionnaires were obtained, and the findings indicated that 76,10% of participants were unsatisfied from the conditions of the sector. Results also indicated that unlicensed production, unfair competition, under- or missing payment and inability to reflect their potentials in their working environment were found to be other problems that participants stated.

Kaynakça

  • [1] Demirci, M. (2014). Beslenme. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Hat Baskı Sanatları, Topkapı, İstanbul.
  • [2] Çeliktaş, Y. (2017). Yemek Sanayicileri Dernekleri federasyonuna Göre Türkiye’de Hazır Yemek Sektörünün Durumu, Röportaj.
  • [3] Özçakmak, S., Gül, O. (2016). The profile of good hygiene practice of catering service sector in Samsun. Türk Tarım Gıda ve Bilim Teknolojisi Dergisi, 4(11), 1031-1038.
  • [4] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/06/20100613-12.htm.
  • [5] Sucu, N., Durmuş, S., Şen, M.A. (2008). Yemek sektörüne Genel Bakış.
  • [6] http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/08dd52f2fe32a1d_ek.pdf?tipi= 5&turu=H&sube=0.
  • [7] Kaya, S.Y., İlhan, S. (2018). Toplu yemek (hazır yemek) sektöründe yaşanan problemler ve çözüm önerileri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 553-581.
  • [8] http://www.tuik.gov.tr.

Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları

Yıl 2020, , 73 - 78, 30.04.2020
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179

Öz

Sanayinin gelişmesi, nüfusun artması, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmaları, gıda servis etkinliğinin hızla gelişmesi gibi sebepler nedeniyle Türkiye’de hazır yemek sektörü hızlı bir gelişme göstermektedir. Güncel verilere göre Türkiye nüfusunun %27,5’i hazır yemek hizmetinden yararlanmaktadır. İlgili yasalar gereği, gıda mühendisleri bu sektörde İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) olarak çalıştırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hazır yemek sektöründe istihdam edilen gıda mühendislerinin yaşadıkları problemleri tespit etmek ve bunlara çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaçla 728 gıda mühendisinden anket toplanmış, elde edilen bulgulara göre katılımcıların %76,10’u sektörden memnun olmadığını belirtmiştir. Bununla beraber katılımcılar, merdiven altı üretim, haksız rekabet, İZP ücretinin eksik ödenmesi ve potansiyellerini yansıtamama gibi sorunların yaşandığını ifade etmişlerdir.

Kaynakça

  • [1] Demirci, M. (2014). Beslenme. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Hat Baskı Sanatları, Topkapı, İstanbul.
  • [2] Çeliktaş, Y. (2017). Yemek Sanayicileri Dernekleri federasyonuna Göre Türkiye’de Hazır Yemek Sektörünün Durumu, Röportaj.
  • [3] Özçakmak, S., Gül, O. (2016). The profile of good hygiene practice of catering service sector in Samsun. Türk Tarım Gıda ve Bilim Teknolojisi Dergisi, 4(11), 1031-1038.
  • [4] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/06/20100613-12.htm.
  • [5] Sucu, N., Durmuş, S., Şen, M.A. (2008). Yemek sektörüne Genel Bakış.
  • [6] http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/08dd52f2fe32a1d_ek.pdf?tipi= 5&turu=H&sube=0.
  • [7] Kaya, S.Y., İlhan, S. (2018). Toplu yemek (hazır yemek) sektöründe yaşanan problemler ve çözüm önerileri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 553-581.
  • [8] http://www.tuik.gov.tr.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Akif Şen 0000-0002-2987-8074

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi 15 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Şen, M. A. (2020). Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda, 18(1), 73-78. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179
AMA Şen MA. Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. Nisan 2020;18(1):73-78. doi:10.24323/akademik-gida.730179
Chicago Şen, Mehmet Akif. “Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları”. Akademik Gıda 18, sy. 1 (Nisan 2020): 73-78. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179.
EndNote Şen MA (01 Nisan 2020) Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda 18 1 73–78.
IEEE M. A. Şen, “Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları”, Akademik Gıda, c. 18, sy. 1, ss. 73–78, 2020, doi: 10.24323/akademik-gida.730179.
ISNAD Şen, Mehmet Akif. “Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları”. Akademik Gıda 18/1 (Nisan 2020), 73-78. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179.
JAMA Şen MA. Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. 2020;18:73–78.
MLA Şen, Mehmet Akif. “Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları”. Akademik Gıda, c. 18, sy. 1, 2020, ss. 73-78, doi:10.24323/akademik-gida.730179.
Vancouver Şen MA. Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. 2020;18(1):73-8.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).