Yıl 2020, Cilt 18 , Sayı 1, Sayfalar 73 - 78 2020-04-30

Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları
Problems of Food Engineers Employed in Catering Industry in Turkey

Mehmet Akif ŞEN [1]


Sanayinin gelişmesi, nüfusun artması, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmaları, gıda servis etkinliğinin hızla gelişmesi gibi sebepler nedeniyle Türkiye’de hazır yemek sektörü hızlı bir gelişme göstermektedir. Güncel verilere göre Türkiye nüfusunun %27,5’i hazır yemek hizmetinden yararlanmaktadır. İlgili yasalar gereği, gıda mühendisleri bu sektörde İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) olarak çalıştırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hazır yemek sektöründe istihdam edilen gıda mühendislerinin yaşadıkları problemleri tespit etmek ve bunlara çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaçla 728 gıda mühendisinden anket toplanmış, elde edilen bulgulara göre katılımcıların %76,10’u sektörden memnun olmadığını belirtmiştir. Bununla beraber katılımcılar, merdiven altı üretim, haksız rekabet, İZP ücretinin eksik ödenmesi ve potansiyellerini yansıtamama gibi sorunların yaşandığını ifade etmişlerdir.
Development of the industry, increase in population, rising the number of woman in business life, rapid development of food service efficiency have caused a dramatic development of catering industry or convenience food sector in Turkey. Current data shows that 27,5% of the Turkish population consume convenience foods produced by the catering industry. According to the related legislation, food enginers are employed in this sector as mandotary personnel. The aim of this research is to determine the challenges of the food engineers employed in the catering industry and to offer suggestions for the problems they face during their employment. In the present study, a total of 728 valid questionnaires were obtained, and the findings indicated that 76,10% of participants were unsatisfied from the conditions of the sector. Results also indicated that unlicensed production, unfair competition, under- or missing payment and inability to reflect their potentials in their working environment were found to be other problems that participants stated.
  • [1] Demirci, M. (2014). Beslenme. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Hat Baskı Sanatları, Topkapı, İstanbul.
  • [2] Çeliktaş, Y. (2017). Yemek Sanayicileri Dernekleri federasyonuna Göre Türkiye’de Hazır Yemek Sektörünün Durumu, Röportaj.
  • [3] Özçakmak, S., Gül, O. (2016). The profile of good hygiene practice of catering service sector in Samsun. Türk Tarım Gıda ve Bilim Teknolojisi Dergisi, 4(11), 1031-1038.
  • [4] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/06/20100613-12.htm.
  • [5] Sucu, N., Durmuş, S., Şen, M.A. (2008). Yemek sektörüne Genel Bakış.
  • [6] http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/08dd52f2fe32a1d_ek.pdf?tipi= 5&turu=H&sube=0.
  • [7] Kaya, S.Y., İlhan, S. (2018). Toplu yemek (hazır yemek) sektöründe yaşanan problemler ve çözüm önerileri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 553-581.
  • [8] http://www.tuik.gov.tr.
Birincil Dil tr
Konular Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-2987-8074
Yazar: Mehmet Akif ŞEN (Sorumlu Yazar)
Kurum: Giresun Üniversitesi, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Nisan 2020

Bibtex @araştırma makalesi { akademik-gida730179, journal = {Akademik Gıda}, issn = {1304-7582}, eissn = {2148-015X}, address = {Fevzipaşa Bulv. Çelik İş Merkezi, No: 162, Kat: 3, D:302, Çankaya, İzmir}, publisher = {Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti.}, year = {2020}, volume = {18}, pages = {73 - 78}, doi = {10.24323/akademik-gida.730179}, title = {Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları}, key = {cite}, author = {ŞEN, Mehmet Akif} }
APA ŞEN, M . (2020). Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda , 18 (1) , 73-78 . DOI: 10.24323/akademik-gida.730179
MLA ŞEN, M . "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları". Akademik Gıda 18 (2020 ): 73-78 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/akademik-gida/issue/54111/730179>
Chicago ŞEN, M . "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları". Akademik Gıda 18 (2020 ): 73-78
RIS TY - JOUR T1 - Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları AU - Mehmet Akif ŞEN Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.24323/akademik-gida.730179 DO - 10.24323/akademik-gida.730179 T2 - Akademik Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 73 EP - 78 VL - 18 IS - 1 SN - 1304-7582-2148-015X M3 - doi: 10.24323/akademik-gida.730179 UR - https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Akademik Gıda Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları %A Mehmet Akif ŞEN %T Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları %D 2020 %J Akademik Gıda %P 1304-7582-2148-015X %V 18 %N 1 %R doi: 10.24323/akademik-gida.730179 %U 10.24323/akademik-gida.730179
ISNAD ŞEN, Mehmet Akif . "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları". Akademik Gıda 18 / 1 (Nisan 2020): 73-78 . https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179
AMA ŞEN M . Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. 2020; 18(1): 73-78.
Vancouver ŞEN M . Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. 2020; 18(1): 78-73.