Yenilebilir film ve kaplamalar gıdaları fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik hasarlardan korumanın yanı sıra çeşitli antimikrobiyallerin gıda sistemlerinde kullanımında bir taşıyıcı olarak da işlev görmektedir. Literatürde yenilebilir film ve kaplamarın yapısına birçok farklı bileşik eklenerek gıdaların raf ömürlerinin güvenli bir şekilde uzatılması birçok araştırmacı tarafından çalışılmıştır. Son yıllarda ise güçlü ve geniş antimikrobiyal aktivite spektrumuna sahip olan ve tatsız, kokusuz ve beyaz toz formda olması nedeniyle kullanım kolaylığı sağlayan etil laurol arjinat ön plana çıkmaktadır. Etil laurol arjinatın yenilebilir film ve kaplamalara dahil edilerek etkinliğinin incelenmesi nispeten yeni bir çalışma alanı olsa da elde edilen sonuçlar incelendiğinde etil laurol arjinatın bu sistemlerin hem fiziko-kimyasal hem de antimikrobiyal etkisini önemli ölçüde arttırdığı bilinmektedir. Maddenin yasal kullanım sınırlarının düşük olması, bu ajanın yenilebilir film ve kaplamalar ile birlikte gıda sistemlerine uygulanması hem düşük miktarların gerekliliği hem de yavaş salımına bağlı olarak etkisinin uzun süreler korunabilmesi önemli avantajlar sunmaktadır. Bu derlemede, etil laurol arjinat ile zenginleştirilmiş yenilebilir film ve kaplamalar hakkında bilgi verilmektedir.
Etil laurol arjinat Laurik arjinat Gıda güvenliği Antimikrobiyal yenilebilir film ve kaplama
Edible films and coatings may function as a carrier for various antimicrobials in food systems besides their protective activity for foods against physical, chemical and microbiological damages. In the literature, many studies have determined the safe extension of the shelf life of foods by adding many different compounds to the structure of edible films and coatings. In recent years, ethyl lauroyl arginate, which has a strong and wide antimicrobial activity spectrum and provides ease of use with its tasteless, odorless and white powder form, has received increased attention. Although the study of the effectiveness of ethyl lauroyl arginate by including itself in edible films and coatings is a relatively new field of study, it is known that it significantly increases both the physico-chemical and antimicrobial effects of food systems. The legal limits of this substance are low, and its application to food systems together with edible films and coatings offers significant advantages due to the requirement of low amounts and the ability to maintain its effect for a long time because of its slow release. In this review, edible films and coatings enriched with ethyl lauroyl arginate are reviewed.
Ethyl lauroyl arginate Lauric arginate Food safety Antimicrobial edible film and coating
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).