Dünyada yaygın olarak kullanılan pestisitler, tarımsal,
endüstriyel, evsel ve savaş malzemeleri olarak kullanılan kimyasallardır.
Pestisitler pek çok sağlık sorunu ile ilgili olmasına rağmen, bu kirleticilerin
izlenmesi ve tanımlanmasında ciddi bir eksiklik bulunmaktadır. Yüksek
performanslı sıvı kromatografisi, kılcal elektroforez ve kütle spektrometresi
gibi klasik kromatografik yöntemler gıdalardaki pestisit analizlerinde etkili
yöntemlerdir. Bununla birlikte, bu yöntemlerin karmaşık süreçler, zaman alıcı
hazırlık adımları, pahalı ekipman ve uzman personel gereksinimleri açısından
önemli sınırlamaları vardır. Biyosensörler, basitlik, yüksek hassasiyet, kısa
analiz süresi ve düşük analiz maliyeti ve aynı zamanda gerçek zamanlı ölçümlere
uygulanabilirliği nedeniyle pestisitlerin tayini için tercih edilen
cihazlardır. Onbeş yıldan fazla bir süredir, gıda kontrolü ve güvenliği için
pestisit kalıntılarını izlemek için enzim inhibisyonuna dayalı biyosensörler
geliştirilmiştir. İletken polimerler bu pestisit biyosensörlerinin yapımında
yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu
çalışmada pestisit tayini için kullanılan biyosensörler ile ilgili bilgi
verildikten sonra asetilkolin esteraz enziminin inhibisyonuna dayalı iletken
polimer temelli biyosensörler ile ilgili çalışmalar derlenmiştir.
Pesticides commonly used
worldwide are chemicals used as agricultural, industrial, domestic and war
materials. Although
pesticides are very strongly associated with many health problems, there is a
serious lack of monitoring and identification of these pollutants. Conventional
chromatographic methods such as high performance liquid chromatography,
capillary electrophoresis and mass spectrometry are effective methods for
pesticide analysis in foods. However, these methods have considerable
limitations in terms of complex processes, time-consuming preparatory steps,
expensive equipment and expert staff requirements. Biosensors are preferred
devices for the determination of pesticides because of their simplicity, high
sensitivity, short analysis time and low analysis cost, as well as their
applicability to real time measurements. For more than 15 years, biosensors
based on enzyme inhibition have been developed to monitor pesticide residues
for food control and safety. Conductive polymers have been commonly used during
constructions of these pesticide biosensors. In this study, studies on
biosensors used for pesticide analyses were summarized and then studies on acetylcholinesterase
Inhibition based biosensors developed by using conducting polymers for
pesticide analyses were reviewed.
Konular | Gıda Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 15 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).