Tea is one of the most
widely consumed beverages worldwide. The effect of tea on human health is often
related to phytochemicals in its composition. During tea production,
fermentation may produce variations by the amount and type of bioactive
components present in the tea content. Catechins in the tea polyphenols show
antioxidant activity. These components contribute to the prevention of diseases
such as obesity, diabetes, cardiovascular diseases and cancer. It is also
stated that these components may have protective effects against viral,
bacterial and neurological diseases. In this study, it is aimed to review the
bioactive constituents of tea and their effect on human health.
Dünya
çapında yaygın olarak tüketilen içeceklerden olan çayın sağlık üzerine etkisi çoğunlukla
bileşiminde bulunan fitokimyasallar ile ilişkilendirilmektedir. Çay üretim
aşamasında fermantasyon işlemi, çay içeriğinde bulunan biyoaktif bileşenlerin çeşit
ve miktarlarında değişiklikler oluşturmaktadır. Çay polifenollerinden kateşinlerin
antioksidan aktivite ile obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve
kanser gibi hastalıkların önlenmesine katkıda bulunduğu, aynı zamanda bu
bileşenlerin antiviral, antibakteriyel ve nörolojik hastalıklara karşı koruyucu
etkileri olduğu belirtilmektedir. Bu derlemede çayın bileşimi ve sağlık üzerine
etkilerinin irdelenmesi hedeflenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Kasım 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).