BibTex RIS Kaynak Göster

Moderate Electrical Treatment for Tomato Juice Production: 1. Optimization of Process Parameters

Yıl 2013, Cilt: 11 Sayı: 1, 34 - 39, 01.03.2013

Öz

In this study, the effect of processing parameters on some attributes of tomato juice was investigated during electroplasmolysis, and optimum conditions were determined. Response surface method assisted central composite rotatable design λ=1 was used for optimization. Optimization factors were selected as voltage gradient 10-75 V/cm and processing time 1-12 s whereas responses were yield, color, viscosity, serum separation, pulp ratio, turbidity and total dry matter content properties. Low voltage gradient and short process time had an enhancing effect on the yield and viscosity values of the tomato juice processed by electroplasmolysis treatment. The optimum heating condition was 10 V/cm and 9.5 s for electroplasmolysis treatment. At this optimum condition, the yield and viscosity of samples were 68.89% and 13.18 s respectively, and these were also confirmed experimentally

Kaynakça

  • Pazır, F., Okilov, Ş., 1996, Gıda sanayinde kullanılan elektroplazmolizatörler, Gıda 21(6):485- 491.
  • Wang, W., Sastry, S.K., 2002, Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue, Innovative Food Science And Emerging Technologies 3: 371–377.
  • Lazerenko, B.R., Fursov, S.P, Seglov, Yu, A., Bordyan, Elektroplazmoliz, 51: 79. (Okilov, 1995’den). V.G., 1977
  • Schheglov, Yu. A.,Zelonskaya, M. N., Resetko.,E. V., Bogdan, K.N., 1967, Elektronnaya Obrabotka Materilov, No. 2 (Yıldız, 2004’den).
  • Bologa, M. K., Çebanu, V. G., Berzoi, S. E., Botoman, N. İ, 1988, Elektronnaya Obrabotka Materialov, No. 2 (Hepçimen, 1996’dan).
  • Baysal, T., İçier, F. Yıldız, H., Demirdöven, A., Nar ve Vişne Elektroplazmoliz Uygulamasının Verim ve Kalite Özellikleri İle Durultma Koşulları Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi, Bilimsel Araştırmalar Projesi (Proje No: 07 BİL 027). Suyu Üretiminde
  • Anonim, 2000, FMC Food Tech. Laboratory Manual. Procedures for Analysis of Citrus Products. Manual No. 054R11990. 100, Lakeland, FL, U.S.A. (Cemeroğlu, 2007’den).
  • Anonim, 1972, Meyve ve Sebze Mamulleri Toplam Katı Madde Tayini, TS 1129, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Okilov, S., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Golden Delicious Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y.L. Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Saidov, O., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Starking Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y. L. Tezi, Ege Üniversitesi, Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir. Enstitüsü, Gıda
  • Flaumenbaum, B.L.I., Al-Saadi, C., 1966, Elektroplazmoliz Pripolucemi Tsitrusovih Sokov. Konsevnaya İ Ovosesusilnaya Promıslennot, No.7
  • Rayman, A., 2010, Havuç Suyu Üretiminde Elektroplazmoliz Ve Mikrodalga Uygulamalarının Verim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 205s.
  • Demirdöven, A., 2009. Portakal Suyu Üretiminde Bazı Elektriksel Yöntemlerin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 233 S.

Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu

Yıl 2013, Cilt: 11 Sayı: 1, 34 - 39, 01.03.2013

Öz

Bu çalışmada domates suyu eldesinde ılımlı elektrik uygulamasının elektroplazmoliz kullanımı sırasında işlem koşullarının etkisi incelenmiş, en uygun koşul belirlenmeye çalışılmıştır. Optimizasyon işlemi amacıyla “Yanıt Yüzey Yöntemi destekli Merkezi Karma Dönel Tasarım λ=1 ” kullanılmıştır. İşlem faktörleri olarak voltaj gradyanı 10-75 V/cm ve uygulama süresi 1-12 s seçilmiş olup, verim VT , renk R , viskozite VS , serum ayrılması SA , pulp oranı PO , bulanıklık B ve toplam kuru madde TKM özellikleri yanıt olarak alınmıştır. Elektroplazmoliz işleminde uygulanan düşük voltaj gradyanı ve kısa işlem süresinin, domates suyunun verim ve viskozite değerleri üzerinde olumlu etkileri bulgulanmıştır. Domates suyu eldesinde elektroplazmoliz işlemi için incelenen işlem aralıklarında, 10 V/cm voltaj gradyanı ve 9.5 s işlem süresinin optimum işlem koşulu olduğu belirlenmiştir. Bu optimum koşulda, elde edilen domates suyunun verim değerinin %68.89 ve viskozitenin 13.18 s olacağı öngörülmüş ve deneysel olarak da teyit edilmiştir

Kaynakça

  • Pazır, F., Okilov, Ş., 1996, Gıda sanayinde kullanılan elektroplazmolizatörler, Gıda 21(6):485- 491.
  • Wang, W., Sastry, S.K., 2002, Effects of moderate electrothermal treatments on juice yield from cellular tissue, Innovative Food Science And Emerging Technologies 3: 371–377.
  • Lazerenko, B.R., Fursov, S.P, Seglov, Yu, A., Bordyan, Elektroplazmoliz, 51: 79. (Okilov, 1995’den). V.G., 1977
  • Schheglov, Yu. A.,Zelonskaya, M. N., Resetko.,E. V., Bogdan, K.N., 1967, Elektronnaya Obrabotka Materilov, No. 2 (Yıldız, 2004’den).
  • Bologa, M. K., Çebanu, V. G., Berzoi, S. E., Botoman, N. İ, 1988, Elektronnaya Obrabotka Materialov, No. 2 (Hepçimen, 1996’dan).
  • Baysal, T., İçier, F. Yıldız, H., Demirdöven, A., Nar ve Vişne Elektroplazmoliz Uygulamasının Verim ve Kalite Özellikleri İle Durultma Koşulları Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi, Bilimsel Araştırmalar Projesi (Proje No: 07 BİL 027). Suyu Üretiminde
  • Anonim, 2000, FMC Food Tech. Laboratory Manual. Procedures for Analysis of Citrus Products. Manual No. 054R11990. 100, Lakeland, FL, U.S.A. (Cemeroğlu, 2007’den).
  • Anonim, 1972, Meyve ve Sebze Mamulleri Toplam Katı Madde Tayini, TS 1129, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Okilov, S., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Golden Delicious Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y.L. Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir.
  • Saidov, O., 1995, Klasik ve Elektroplazmoliz Yöntemleri ile Elde Edilen Starking Elmaların Pres Suyuna İşlenmesi Sırasında Kimi Özelliklerine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Y. L. Tezi, Ege Üniversitesi, Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir. Enstitüsü, Gıda
  • Flaumenbaum, B.L.I., Al-Saadi, C., 1966, Elektroplazmoliz Pripolucemi Tsitrusovih Sokov. Konsevnaya İ Ovosesusilnaya Promıslennot, No.7
  • Rayman, A., 2010, Havuç Suyu Üretiminde Elektroplazmoliz Ve Mikrodalga Uygulamalarının Verim Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 205s.
  • Demirdöven, A., 2009. Portakal Suyu Üretiminde Bazı Elektriksel Yöntemlerin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 233 S.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Filiz İçier Bu kişi benim

Taner Baysal Bu kişi benim

Ahsen Rayman Bu kişi benim

Gülay Özkan Bu kişi benim

Salih Eroğlu

Abdullah Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İçier, F., Baysal, T., Rayman, A., Özkan, G., vd. (2013). Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda, 11(1), 34-39.
AMA İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A. Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda. Mart 2013;11(1):34-39.
Chicago İçier, Filiz, Taner Baysal, Ahsen Rayman, Gülay Özkan, Salih Eroğlu, ve Abdullah Aydın. “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”. Akademik Gıda 11, sy. 1 (Mart 2013): 34-39.
EndNote İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A (01 Mart 2013) Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda 11 1 34–39.
IEEE F. İçier, T. Baysal, A. Rayman, G. Özkan, S. Eroğlu, ve A. Aydın, “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”, Akademik Gıda, c. 11, sy. 1, ss. 34–39, 2013.
ISNAD İçier, Filiz vd. “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”. Akademik Gıda 11/1 (Mart 2013), 34-39.
JAMA İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A. Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda. 2013;11:34–39.
MLA İçier, Filiz vd. “Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu”. Akademik Gıda, c. 11, sy. 1, 2013, ss. 34-39.
Vancouver İçier F, Baysal T, Rayman A, Özkan G, Eroğlu S, Aydın A. Domates Suyu Üretiminde Ilımlı Elektrik Uygulaması: 1. İşlem Koşullarının Optimizasyonu. Akademik Gıda. 2013;11(1):34-9.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).