In the present study, two bread wheat varieties with different kernel hardness Ceyhan-99 and Eser were infected with Sitophilus granarius L. and stored for 6 months at 30±1°C and 70±5% relative humidity. Insect infestation and its effects on the rheological properties of flours obtained from the wheat samples were investigated during storage. The reproduction of S.granarius was observed to be higher in Eser variety soft wheat than in Ceyhan-99 hard wheat variety during storage. While the farinograph and extensograph properties of the flours obtained from uninfected control samples hardly showed any noticeable changes, these properties of the flours from the infected samples were negatively influenced by the insect infestation. Development time and stability value, among the farinograph properties, decreased but softening degree increased. On the other hand, extensograph properties decreased gradually due to insect reproduction
Sitophilus granarius Farinograph properties Extensograph properties
Çalışmada, tane sertliği farklı iki ekmeklik buğday çeşidine Ceyhan-99 ve Eser Sitophilus granarius L. bulaştırılmış ve buğday örnekleri 6 ay süre ile 30±1°C sıcaklık ve %70±5 bağıl nemde depolanmıştır. Depolama süresince böcek üremesi ve böcek üremesinin bu buğdaylardan elde edilen unların reolojik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. S. granarius’un, depolama süresince yumuşak taneli Eser çeşidi üzerinde sert taneli Ceyhan-99 çeşidine göre daha fazla ürediği görülmüştür. Böcek bulaştırılmadan depolanan kontrol örneklerinin öğütülmesiyle elde edilen unların farinograf ve ekstensograf özelliklerinde genel olarak önemli bir değişme görülmezken böcekle bulaşık buğdayların unlarında bu özellikler böcek üremesinden olumsuz yönde etkilenmiştir. Farinograf özelliklerinden gelişme süresi ve stabilite değeri düşmüş yumuşama derecesi ise artmıştır. Ekstensograf özelliklerinde ise böcek üremesi sonucu giderek düşüş görülmüştür
Sitophilus granarius Farinograf özellikleri Ekstensograf özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 10 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).