Teknolojik değişimlere uyum, örgütlerin varlıklarını sürdürebilmesi için gerekli olan en önemli olgulardan birisidir. Günümüzde yoğun bir şekilde yaşanan kesikli teknolojik değişimler, örgütleri içyapılarında düzenlemeler yaparak yeni teknolojik koşullara uyum sağlamaya zorlamaktadır. Kesikli teknoloji, bir örgütün görevlerini aktif olarak gerçekleştirirken kullandığı teknolojinin değişmesini ve eski teknolojinin yerini yeni bir teknolojiye bırakması sonucunda oluşan problemleri ifade eden bir kavramdır.Teknolojinin hızla geliştiği çağımızda, kesikli teknolojik değişimlere uyum sağlama konusunda gerekli hızı yakalayamayan ve yapılarını kesikli teknolojik değişimlere adapte etmekte zorluk yaşayan örgütlerin zaman içinde birer birer yok oldukları gözlenmektedir. Örgütler; kesikli teknolojik değişimler nedeniyle oluşan problemlerle savaşmak ve bu değişimlerin meydana getirdiği tehditleri en aza indirmek için, yeni yönetim stratejileri geliştirmek, örgütsel yapılarını yeniden düzenlemek veya yeni örgütsel tasarımlamalara doğru evrilmek zorundadır. Kesikli teknolojik değişimlere uyum gösterirken; uyum hızı, uyum yoğunluğu, dayanma gücü ve rutin esneklik gibi unsurların göz önünde bulundurulması ve örgütsel yapıların bu unsurlara göre yeniden düzenlenmesi, örgütsel yaşamın devamlılığı için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada; örgütsel yapının biçimselleşme, merkezileşme ve uzmanlaşma boyutlarının, kesikli teknolojik değişimlere uyum sırasında dikkate alınması gereken uyum hızı, uyum yoğunluğu, dayanma gücü ve rutin esneklik unsurlarıyla ilişkileri kuramsal ve düşünsel bir temelde tartışılmıştır. Bu tartışmalar doğrultusunda üretilen önermelerle, örgütlerin teknoloji kaynaklı güncel problemlerine stratejik çözümler üretilmesi amaçlanmaktadır.
Kesikli Teknolojik Değişimler Örgütsel Yapı Örgütsel Uyum Teknoloji Yönetimi
Adaptation to technological changes is one of the most important phenomena necessary for organizations to survive. Discontinuous technological changes experienced intensively today force organizations to adapt to the new technological conditions by making adjustments in their internal structures. The discontinuous technology is a concept that expresses the problems that occur as a result of the change of technology used by an organization while actively performing its tasks and the replacement of old technology with a new technology. In our age where technology is developing rapidly, it is observed that those who cannot catch up with the necessary speed in adapting to discontinuous technological changes and who have difficulty in adapting their structures to intermittent technological changes disappear one by one over time. In order to combat the problems caused by discontinuous technological changes and to minimize the threats caused by these changes, organizations are necessary to develop new management strategies, reorganize their structures or evolve towards new designs. While adapting to discontinuous technological changes, considering factors such as adaptation speed, intensity of adaptation, endurance and routine flexibility and reorganization of structures according to these factors are of great importance for the continuity of organizational life. In this study, the relationships between the formalization, centralization and specialization dimensions of the structure with the adaptation speed, adaptation density, endurance and routine flexibility, which should be taken into account when adapting to discontinuous technological changes, are discussed on a theoretical and intellectual basis. With the propositions suggested in line with these discussions, it is aimed to suggest strategic solutions to the current problems of organizations arising from technology.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 4 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 14 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.