Teknolojik gelişmelerin yaşanması ile küreselleşmenin hız kazandığı günümüz dünyasında her şey değişim halindedir. Sürekli ve artan bir hızla değişen şartlar karşısında işletmeler varlıklarını koruyabilmek için değişen iş dünyasına ayak uydurmak, bunun için ise değişim gerçekleştirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu noktada ise “örgütsel değişim” kavramının önem kazandığı ve örgütsel değişim sürecinin iyi bir şekilde analiz edilerek yönetilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu düşünceden hareketle bu çalışmanın temel amacı örgütsel değişim yönetimi konusunda yayınlanmış araştırma makalelerinin bibliyometrik analizini yaparak örgütsel değişim yönetimi konusuna makraskopik bir bakış açısı getirmektir. Öncelikle değişim ve örgütsel değişim kavramsal olarak değerlendirilmiş ve örgütsel değişim yönetimi konusu süreç olarak ele alınmıştır. Araştırma verileri Web of Science (WoS) veri tabanından elde edilmiştir. Elde edilen verileri analiz etmek için VoSviewer bilimsel haritalama programı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre örgütsel değişim yönetimi konusunda yapılan çalışmalarda en çok kullanılan anahtar kelimelerin “örgütsel değişim” ve “değişim yönetimi” olduğu; en çok çalışma üretilen ülkenin Amerika olduğu; en çok çalışma yayınlanana derginin “Journal of Organizational Change” olduğu; en çok çalışma yapan yazarın Suresh olduğu ve en çok ortak atık yapılan yazarın Kottter olduğu tespit edilmiştir.
In today's world, where globalization is achieving momentum with technological developments, everything is in a state of change. In the face of changing conditions, businesses are forced to make changes in order to protect their assets and adapt to new conditions. At this point, it has become clear that the concept of "organizational change" has gained importance and the need to analyze and manage the organizational change process well. Based on this idea, the main purpose of this study is to conduct a bibliometric analysis of published research articles on organizational change management and to bring a macroscopic perspective to the subject of organizational change management. First of all, change and organizational change were evaluated conceptually and the issue of organizational change management was discussed as a process. Research data were obtained from the Web of Science (WoS) database. VoSviewer scientific mapping program was used to analyze the data. According to the findings of the analysis, it was determined that the most used keywords in the studies published on organizational change management were "organizational change" and "change management". The country where the most articles are produced is America; The journal in which the most studies were published was "journal of Organizational Change"; It was determined that the author who published the most studies was Suresh and the author who was most commonly cited was Kotter.
Organizational Change Change Management Bibliometric Analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.