İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA
Öz
Kentler, sadece bir fiziki mekân olmayıp, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel birçok unsuru içerirler. Kentlerin yapıları ve işlevleri, bu unsurlardaki değişimlerden etkilenmektedir. İzmir, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde, kentleşme dinamiklerinin son derece öne çıktığı bir yerleşim yeri olmuştur. Özellikle de 19. yüzyılda sanayi kapitalizmi ile kurulan ilişkiler, İzmir kent yapısında Levanten konutları gerçekliğini daha da görünür hâle getirmiştir. Günümüzde kent belleği açısından önemli bir yer tutması gereken bu konutlar, yeniden işlevlendirme ve soylulaştırmaya uğramışlardır. Bu çalışmada, yeniden işlevlendirme ve soylulaştırma sürecinin daha iyi anlaşılması için Buca’daki Levanten konutları incelenmiştir. Araştırma kapsamında tescilli 109’dan fazla konuttan yeniden işlevlendirilmiş 55 konut ele alınmıştır. Buca Levanten konutları örnek olay incelemesi üzerinden nitel araştırma yönteminin görsel analiz, yapısal tespit, gözleme dayalı teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Günümüz Buca’sında bu konutlar eğlence, eğitim, ticaret, konaklama ve kamusal alanda hizmet vermektedir. Özellikle hizmet ve eğlence sektörü için yeniden işlevlendirilen Levanten konutlarına yapılan müdahaleler, kültürel bir miras olan tarihi dokuyu zedelemektedir. Kentsel bellekte önemli bir yere sahip olan tarihi yapılar yeniden işlevlendirme sırasında bir “ürüne” ve pazar aracına dönüşmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahunbay, Z. (2018). Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon. İstanbul: Yem Yayınları.
- Akyüz, E. (1994). Tarihsel süreçte İzmir’de konut. Mimarlık Dergisi, 3, 32-35.
- Akkurt, H. (2004a). Batı kültürün 19. Yüzyıl İzmir'inde mekânsal temsili: Bornova ve Buca Levanten Konutları. Ege Mimarlık, 51, 4-9.
- Akkurt, H. (2004b). 19. Yüzyıl Batılılaşma Kesitinde, Bornova ve Buca Levanten Köşkleri Mekânsal Kimliğinin İrdelenmesi. (Yayınlanmamış doktora tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
- Atilla, A. Nedim. (2011). Bir Göç Kasabası Gaziemir. İstanbul: Heyamola Yayınları
- Beyru, R. (2000). 19. Yüzyılda İzmir Kenti. İstanbul: Literatür Yayınları.
- Bilecen, M. Y., (2019). Türkiye'de soylulaştırma sürecinin iletişim metinleri üzerinden analizi: 1980-2015 dönemi. (Yayınlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
- Çelik, M. (2016). Buca Levanten Konutlarında Kültürel Değerlerin Sürekliliği.(Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
29 Temmuz 2022
Kabul Tarihi
11 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Sayı: 12 (Özel Sayı)
APA
Ugur, M., & Kaya, G. (2022). İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12 (Özel Sayı), 176-215. https://izlik.org/JA72EH88MD
AMA
1.Ugur M, Kaya G. İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA. AKSOS. 2022;(12 (Özel Sayı):176-215. https://izlik.org/JA72EH88MD
Chicago
Ugur, Maide, ve Gazanfer Kaya. 2022. “İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA”. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 12 (Özel Sayı): 176-215. https://izlik.org/JA72EH88MD.
EndNote
Ugur M, Kaya G (01 Aralık 2022) İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 (Özel Sayı) 176–215.
IEEE
[1]M. Ugur ve G. Kaya, “İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA”, AKSOS, sy 12 (Özel Sayı), ss. 176–215, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72EH88MD
ISNAD
Ugur, Maide - Kaya, Gazanfer. “İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA”. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 12 (Özel Sayı) (01 Aralık 2022): 176-215. https://izlik.org/JA72EH88MD.
JAMA
1.Ugur M, Kaya G. İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA. AKSOS. 2022;:176–215.
MLA
Ugur, Maide, ve Gazanfer Kaya. “İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA”. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 12 (Özel Sayı), Aralık 2022, ss. 176-15, https://izlik.org/JA72EH88MD.
Vancouver
1.Maide Ugur, Gazanfer Kaya. İZMİR BUCA’DAKİ TARİHİ LEVANTEN KONUTLARININ YENİDEN İŞLEVLENDİRİLMESİ VE SOYLULAŞTIRMA. AKSOS [Internet]. 01 Aralık 2022;(12 (Özel Sayı):176-215. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72EH88MD