Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KEMANDA TÜRK MÜZİĞİ MATERYALLERİ KULLANILARAK HAZIRLANMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN ANALİZİ

Yıl 2022, Cilt: VIII Sayı: 16, 245 - 270, 20.09.2022

Öz

Kemanda Türk müziği materyalleri kullanılarak hazırlanan lisansüstü tez çalışmalarının çeşitli özelliklerinin incelenmesi ve belirlenmesinin, bu alanda araştırma yapmak isteyen araştırmacılara fikir oluşturması ve bu konudaki gelinen son durumun ortaya konulması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple bu araştırma ile, kemanda Türk müziği materyalleri kullanılarak hazırlanmış lisansüstü tezlerin çeşitli özelliklerinin incelenmesi, kategorize edilmesi ve bu tezlere yönelik olarak genel bir çerçevenin oluşturulması amaçlanmaktadır. Araştırmaya konu olan tezlerin çeşitli özelliklerinin ortaya çıkartılması ve kategorize edilmesi sebebiyle bu araştırma betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile şekillenmiştir. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilerek araştırmanın amacına uygun olduğu tespit edilen 34 lisansüstü tez oluşturmakta olup tezlerin çeşitli özellikleri ‘Betimsel İçerik Analizi’ yöntemi ile elde edilmiştir. Betimsel içerik analizi ile tezlerden elde edilen ve en sık yer alan 5 sonuç ve öneri ile diğer kategorilerdeki bütün veriler frekans (f) ve yüzde (%) şeklinde sunulmuş ve tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırmada tezlerin çoğunlukla yüksek lisans derecesinde ve betimsel yöntem ile hazırlandığı; çoğunluğunda Türk Halk Müziği türünün ve düzenleme (uyarlama) ile ilgili materyal türünün kullanıldığı; çoğunluğunun Gazi Üniversitesi ve Eğitim Bilimleri Enstitülerinde ve en sık 2019 yılında hazırlandığı; 17 tezde ele alınan Türk müziği materyallerinin çeşitli özellikleri ile ilgili sonuçların ortaya çıktığı ve 29 tezde kemana uyarlanan Türk müziği düzenlemelerine yönelik olarak etüt, alıştırma, gam, arpej ve egzersiz gibi materyallerin sayısının arttırılabileceği şeklinde öneriler verildiği ile ilgili sonuçlara ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Kulay, G. (2019). Türk Halk Müziği Üfleme Çalgılarla İlgili Eğitim/Öğretim Materyalleri Üzerine Bir İçerik Analizi Çalışması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
  • Yıldız, F. ve Türkmen, U. (2019). Solfej Alanında Yapılan Lisansüstü Tezlerin Betimlenmesi. Turkish Studies Social Sciences, 14 (5), 2793-2804. DOI: https://dx.doi.org/10.29228/TurkishStudies.30276
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Parpucu 0000-0002-4687-8412

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2022
Kabul Tarihi 29 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: VIII Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Parpucu, H. (2022). KEMANDA TÜRK MÜZİĞİ MATERYALLERİ KULLANILARAK HAZIRLANMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN ANALİZİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, VIII(16), 245-270.
Dergimiz batı müziği (müzik), sahne sanatları, Türk sanat müziği, müzik eğitimi, müzikoloji ve müzik ile bağlantılı multidisipliner çalışmaları kabul etmektedir.