Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi Hedef Türü Çiriş Otu (Eremurus spectabilis M. Bieb.)

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 2, 69 - 73, 15.12.2017

Öz

"İnsan Beslenmesi ve Refahı İçin Biyolojik
Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı" projesi, Türkiye'de üç
pilot bölgede yürütülmektedir. Akdeniz pilot bölgesi Antalya, Konya, İçel ve
Karaman olmak üzere 4 şehri içermektedir. Akdeniz Bölgesi'nde beslenme ve tıbbi
amaçlarla kullanılan 20 doğal tür hedef olarak seçilmiştir. Eremurus cinsi, 40'dan fazla türün
dahil olduğu Liliaceae familyasının
en geniş cinslerinden biridir. Bu cinsin doğal populasyonları, kuru ve taşlı
yamaçlara yayılmıştır. Çiriş otu, çireş, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük,
kiriş, sarı çiriş, sarı zambak gibi yerel adlarla bilinen E. spectabilis, Türkiye'de yabani yenilebilir bir sebze olarak
yaygın şekilde kullanılmaktadır ve geleneksel olarak halk tıbbında da
kullanılmıştır. Akdeniz Bölgesi’nde kırsal kesimdeki insanlar, iklim ve uygun
olmayan topografik şartlar nedeniyle beslenme diyetlerini tamamlamak için
genellikle yabani bitkiler kullanmaktadır. Bu çalışmada E. spectabilis'in besin değeri, antioksidan özellikleri ve
sosyo-ekonomik anket sonuçları incelenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim. 2014. Turkomp. Turkish Food Composition Database, version 1.0 Food Institute, TÜBİTAK Marmara Research Center, Gebze / Kocaeli. http:// www.turkomp.gov.tr. Accessed 11.06.16.
  • Anonymous. 2014. AOAC. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA. Retrieved December 12, 2015 from: http://www.eoma.aoac.org/.
  • Cemeroglu, B. 2010. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 34, 480 s. Ankara.
  • Davis, P. H., R. R. Mill, and K. Tan. 1988. Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Suppl. I) 10: 206-207. Edinburgh Univ. Press, Edinburgh.
  • Gokmen, V., N. Kahraman, N. Demir, and J. Acar. 2000. Enzymatically validated liquid chromatographic method for the determination of ascorbic and dehydroascorbic acids in fruit and vegetables. J. Chromatogr. A 881: 309-316.
  • Tosun, M., S. Ercisli, H. Ozer, M. Turan, T. Polat, E. Ozturk, H. Padem, H. Kilicgun. 2012.Chemical Composition and Antioxidant Activity of Foxtail Lily (Eremurus spectabilis) Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 11 (3): 145-153.

Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 2, 69 - 73, 15.12.2017

Öz

:“Mainstreaming biodiversity conservation and
sustainable use for improved human nutrition and wellbeing” project is being
carried out in three pilot site in Turkey. Mediterranean pilot site includes 4
cities as Antalya, Konya, İçel and Karaman. In the Mediterranean Region 20 species were found to be widely used both
for human consumption and for medicinal purposes. Foxtail lilly of in the Mediterranean Region of 20 species
were selected as target species. The Eremurus
genus is one of the important genera of the family Liliaceae, including over 40 species. Natural populations of this
genus are widely distributed on dry and stony grazed hillsides. E. spectabilis, locally known as çiriş
otu, çireş, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük, kiriş, sarı çiriş, sarı zambak
is widely used in Turkey as a wild edible vegetable and has been traditionally
used in folk medicine. Rural people in the Mediterranean Region are extremely
experienced with inadequate yields due to climatic and inappropriate
topographic conditions. People often use wild plants supplement their usual
diets in the region. In this study, E.
spectabilis
have been analyzed for its nutrition value, antioxidant
properties and socio-economic surveys. 

Kaynakça

  • Anonim. 2014. Turkomp. Turkish Food Composition Database, version 1.0 Food Institute, TÜBİTAK Marmara Research Center, Gebze / Kocaeli. http:// www.turkomp.gov.tr. Accessed 11.06.16.
  • Anonymous. 2014. AOAC. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA. Retrieved December 12, 2015 from: http://www.eoma.aoac.org/.
  • Cemeroglu, B. 2010. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 34, 480 s. Ankara.
  • Davis, P. H., R. R. Mill, and K. Tan. 1988. Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Suppl. I) 10: 206-207. Edinburgh Univ. Press, Edinburgh.
  • Gokmen, V., N. Kahraman, N. Demir, and J. Acar. 2000. Enzymatically validated liquid chromatographic method for the determination of ascorbic and dehydroascorbic acids in fruit and vegetables. J. Chromatogr. A 881: 309-316.
  • Tosun, M., S. Ercisli, H. Ozer, M. Turan, T. Polat, E. Ozturk, H. Padem, H. Kilicgun. 2012.Chemical Composition and Antioxidant Activity of Foxtail Lily (Eremurus spectabilis) Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 11 (3): 145-153.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahu Cınar Bu kişi benim

Saadet Tugrul Ay Bu kişi benim

Fırat Ayas

Sevinc Karabak Bu kişi benim

Nurcan Guzelsoy Bu kişi benim

Ozgul Ucurum Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 2 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cınar, A., Tugrul Ay, S., Ayas, F., Karabak, S., vd. (2017). Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 27(2), 69-73.
AMA Cınar A, Tugrul Ay S, Ayas F, Karabak S, Guzelsoy N, Ucurum O. Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey. ANADOLU. Aralık 2017;27(2):69-73.
Chicago Cınar, Ahu, Saadet Tugrul Ay, Fırat Ayas, Sevinc Karabak, Nurcan Guzelsoy, ve Ozgul Ucurum. “Foxtail Lilly (Eremurus Spectabilis M. Bieb.) As Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 27, sy. 2 (Aralık 2017): 69-73.
EndNote Cınar A, Tugrul Ay S, Ayas F, Karabak S, Guzelsoy N, Ucurum O (01 Aralık 2017) Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 27 2 69–73.
IEEE A. Cınar, S. Tugrul Ay, F. Ayas, S. Karabak, N. Guzelsoy, ve O. Ucurum, “Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey”, ANADOLU, c. 27, sy. 2, ss. 69–73, 2017.
ISNAD Cınar, Ahu vd. “Foxtail Lilly (Eremurus Spectabilis M. Bieb.) As Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 27/2 (Aralık 2017), 69-73.
JAMA Cınar A, Tugrul Ay S, Ayas F, Karabak S, Guzelsoy N, Ucurum O. Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey. ANADOLU. 2017;27:69–73.
MLA Cınar, Ahu vd. “Foxtail Lilly (Eremurus Spectabilis M. Bieb.) As Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 27, sy. 2, 2017, ss. 69-73.
Vancouver Cınar A, Tugrul Ay S, Ayas F, Karabak S, Guzelsoy N, Ucurum O. Foxtail lilly (Eremurus spectabilis M. Bieb.) as Priority Species of Biodiversity for Food and Nutrition Project of Turkey. ANADOLU. 2017;27(2):69-73.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016