"İnsan Beslenmesi ve Refahı İçin Biyolojik
Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı" projesi, Türkiye'de üç
pilot bölgede yürütülmektedir. Akdeniz pilot bölgesi Antalya, Konya, İçel ve
Karaman olmak üzere 4 şehri içermektedir. Akdeniz Bölgesi'nde beslenme ve tıbbi
amaçlarla kullanılan 20 doğal tür hedef olarak seçilmiştir. Eremurus cinsi, 40'dan fazla türün
dahil olduğu Liliaceae familyasının
en geniş cinslerinden biridir. Bu cinsin doğal populasyonları, kuru ve taşlı
yamaçlara yayılmıştır. Çiriş otu, çireş, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük,
kiriş, sarı çiriş, sarı zambak gibi yerel adlarla bilinen E. spectabilis, Türkiye'de yabani yenilebilir bir sebze olarak
yaygın şekilde kullanılmaktadır ve geleneksel olarak halk tıbbında da
kullanılmıştır. Akdeniz Bölgesi’nde kırsal kesimdeki insanlar, iklim ve uygun
olmayan topografik şartlar nedeniyle beslenme diyetlerini tamamlamak için
genellikle yabani bitkiler kullanmaktadır. Bu çalışmada E. spectabilis'in besin değeri, antioksidan özellikleri ve
sosyo-ekonomik anket sonuçları incelenmiştir.
Yenilebilir yabani bitkiler Eremurus spectabili çiriş antioksidan aktivite kimyasal içerik sosyo-ekonomik
:“Mainstreaming biodiversity conservation and
sustainable use for improved human nutrition and wellbeing” project is being
carried out in three pilot site in Turkey. Mediterranean pilot site includes 4
cities as Antalya, Konya, İçel and Karaman. In the Mediterranean Region 20 species were found to be widely used both
for human consumption and for medicinal purposes. Foxtail lilly of in the Mediterranean Region of 20 species
were selected as target species. The Eremurus
genus is one of the important genera of the family Liliaceae, including over 40 species. Natural populations of this
genus are widely distributed on dry and stony grazed hillsides. E. spectabilis, locally known as çiriş
otu, çireş, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük, kiriş, sarı çiriş, sarı zambak
is widely used in Turkey as a wild edible vegetable and has been traditionally
used in folk medicine. Rural people in the Mediterranean Region are extremely
experienced with inadequate yields due to climatic and inappropriate
topographic conditions. People often use wild plants supplement their usual
diets in the region. In this study, E.
spectabilis have been analyzed for its nutrition value, antioxidant
properties and socio-economic surveys.
Wild edible plant Eremurus spectabilis foxtail lily antioxidant activity chemical content socio-economic surveys
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |