Yenilebilir doğa mantarları dünya genelinde ekonomik değere sahiptir.
Dünya pazarında doğa mantarlarının değeri 3-5 milyar ABD dolarıdır. Türkiye’de
40 kadar doğa mantarı ev tüketiminde ve bunların 25’i satış için
kullanılmaktadır. Çıntar mantarı (Lactarius
deliciosus (L.)
Gray) yoğun
tüketimi ve ticarete konu olması nedenleriyle Türkiye’de özellikle Ege
Bölgesinde en bilinen doğa mantarları arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın
amacı Lactarius deliciosus
(L.) Gray ’in etnobotanik, sosyo-ekonomik, besin ve antioksidan
değerlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızın sonuçlarına göre; Ege
Bölgesindeki yerel halk için çıntar mantarı düşük ve kolay ulaşılabilir bir
gıda kaynağı ile gelir kaynağı olmasıyla önemlidir. Gıda kompozisyon analiz
sonuçlarına gore L. deliciosus
Vitamin B, mineral ve lif içeriği açısından zengindir. Çıntar
mantarının antioksidant değerleri DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil radikal
süpürme etkisi) yöntemine gore 9.9 1/IC50 ve TEAC (Trolox Eşdeğeri Antioksidan
Kapasitesi/ABTS) yöntemine gore 46.4 µM trolox eşdeğeri /g örnek olarak
belirlenmiştir.
Lactarius deliciosus çıntar etnobotani sosyo-ekonomi besin değeri antioksidan
The edible wild mushrooms have an economic value
throughout the world. The world market
for wild mushrooms was valued at US$ 3-5 billion. In Turkey, about 40 wild mushroom
species are used for home consumption and 25 of them are used for sale. Saffron
milk cap (Lactarius deliciosus
(L.) Gray) is among one of the well-known wild mushroom specie due to
its intensive consumption and trade especially Aegean Region of Turkey.
The aim of this study was to evaluate ethnobotany, socio-economic and
nutritional value of Lactarius
deliciosus (L.) Gray. According to our results, L.
deliciosus is
valuable for folk of Aegean Region as a low priced and easily accessible food
source and as a source of income. Food composition results showed that L.
deliciosus is rich in Vitamin B, minerals and dietary fibre. The
antioxidant activity values of saffron milk caps were determined as 9.9
1/IC50 according to the DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging
effect) method and 46.4 µM trolox equivalent /g sample according to
the TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity/ABTS) method.
Lactarius deliciosus saffron milk cap etnobotany socioeconomy nutritional value antioxidants
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |