Dergiye gönderilecek makalelerin yazım kurallarına göre hazırlanmış olması, başka yerde yayımlanmamış olması veya dergimize gönderildiği tarihte bir başka dergide değerlendirme sürecinde olmaması gerekir.
Dergide yayınlanan makalelerin bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazarlara ait olup, bu konuda Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi ve Editörler sorumlu tutulamazlar. Dergide yer alan makalelerden aktarma ve alıntı yapılırken kaynak gösterilmelidir.
Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmelidir. Makaleye yalnızca bilimsel katkı sunan kişiler yazar olarak dahil edilmelidir. Makale gönderilmeden önce, yazar listesi ve sıralaması dikkatlice belirlenmelidir. Editöre geçerli bir sebep sunulmadan, yazar listesinde değişikliğe gidilemez. Makale yayınlandıktan sonra, hiçbir sebeple değişiklik yapılamaz. Makale yazarlarının tümü etik ilkeler ile ilgili eşit sorumluluğa sahiptir.
Makalelerde yer alan araştırmaların sonuçları, uydurma, yanlış ve uygun olmayan veri manipülasyonu olmadan, açıkça ve dürüstçe sunulmalıdır. Yazarlar, gerekli görülmesi halinde makalede yer alan veri setlerine erişimi sağlamalıdır.
Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalar
Ulakbim TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda etik kurul onayı gerektiren çalışmaların dergiye gönderilmesi durumunda etik kurul belgesinin makale dosyası ile birlikte yüklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı numarası) yöntem bölümünde yer verilebilir. Etik kurul onayı olmayan bu tür çalışmalar kabul edilmeyecek ve her ne aşamada olursa olsun süreçten çıkarılacaktır.Çıkar Çatışması
Tüm yazarlar, çalışmalarını uygunsuz şekilde etkileyebilecek (önyargılı) diğer kişi veya kuruluşlarla olan finansal, hukuki ve kişisel ilişkilerini net olarak açıklamalıdır. Potansiyel çıkar çatışması örnekleri olarak istihdam, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişi tanıklığı, patent başvuruları / kayıtları, hibe ya da diğer fon kaynakları sayılabilir.Telif Hakkı Düzenlemesi
Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi'nde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler için Telif Hakkı Devir Formu düzenlenir ve makalenin yayıma kabul edilmesi durumunda tüm yayın hakları süresiz olarak Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi’ne ait olur.Gizlilik Beyanı
Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.İntihal Denetimi
Yazarlar makalenin intihal içermediğini ve kendi çalışmaları olduğunu garanti etmelidir. Yazarlar kullandıkları tüm alıntılara referans vermiş olmalıdır. Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi'ne gönderilen makalelerin intihal denetimi için ön değerlendirme aşamasında iThenticate yazılımı kullanmaktadır. Bu bakımdan belirli ölçütleri karşılamayan (toplam ve tek kaynak yayından benzerlik oranları sırasıyla %20 ve %3’ün üzerinde olan) çalışmalar değerlendirmeye alınmayarak reddedilmektedir.Hakemler için Etik Kurallar
Hakemler, yalnızca uzmanlık alanları ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmeli ve değerlendirmeyi bilimsel kriterlere göre objektif ve çalışmanın içeriğiyle bağlantılı olarak yapmalıdır. Bu değerlendirmenin gizlilik içinde yapılması gerekir. Hakemler, değerlendirmeyi akademik kurallara uygun olarak yapıcı ve eleştirel bir şekilde yapmalı fakat genel ve yüzeysel ifadeleri içeren değerlendirmelerden ve ayrıca saldırgan kişisel yorumlardan kaçınmalıdır. Hakemler makaleyi değerlendirmek için yeterli zaman ayırmalıdır.
Bir çıkar çatışması veya birliği varsa hakemler makaleyi değerlendirmeyi kabul etmemeli ve editörleri bilgilendirmelidir. Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı herhangi bir durumda da editör derhal bilgilendirmelidir.
Editörler için Etik Kurallar
Editörler, yalnızca, orijinal olan, literatüre, okuyuculara ve araştırmacılara katkı sağlayan makaleleri kabul etmelidir. Dergi editör kurulu dışındaki diğer kurumlar bu karara etki edemez. Editörler, makaleleri yazarın ırkı, dini, cinsiyeti, yaşı, etnik kökeni, siyasi inancı, cinsel yönelimi, menşe ülkesi vb. dikkate almadan, entelektüel içerikleri açısından değerlendirmelidir.Editörler makaleleri uzmanlık alanlarına göre alan editörlerine ve hakemlere göndermeli, makalelerin tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirilmesine özen göstermelidir. Hakem değerlendirme sürecinin adil, tarafsız ve zamanında olması sağlanmalıdır. Ayrıca, yeterli sayıda hakemle çalışmalı ve bu sürekli bir şekilde güncellenmelidir.
Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet haklarını korumalı, ihlal durumunda dergi ve yazarların haklarını savunmalıdır. Yayınlanan makalelerin içeriğinin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesini sağlamak için önlemler almalıdır. Editörler; intihal, akademik özgünlük eksikliği, ilgili yasal gereklilikler ve telif hakkı ihlali gibi nedenlerle dergiye gönderilen makaleleri hakemlere göndermeden reddetme hakkını saklı tutar. Editörler, katılımcılara ilişkin çalışmalarda ve deneysel araştırmalarda etik kurul onayı bulunmayan makaleleri reddetmelidir.
Makalelerin değerlendirilmesinde hakemlik türü olarak çift kör hakemlik sistemi süreci işletilmekte ve en az iki bağımsız uzman tarafından değerlendirme yapılmaktadır. Hakemler, makalenin özgünlüğünü, metodolojik özgünlüğünü ve önemini değerlendirirler. Hakemlerin kimlikleri gizli tutulur ve yazarların kimlikleri hakemlere açıklanmaz. Hakemlerden birinin olumsuz, diğerinin olumlu görüş bildirmesi durumunda makale için üçüncü bir hakemin atanmasına veya makalenin yazara iade edilmesine karar verilebilir. Makalenin yayımlanabilmesi için en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir. Hakemler tarafından düzeltme istenen çalışmalar ise gerekli değişiklikler için sorumlu yazara gönderilir.
Yayına kabul edilen makaleler, dergi editörlüğünün belirleyeceği bir sayıda yayınlanır.
Bilimsel kongre ve sempozyumlara bildiri olarak sunulmuş çalışmalar belirtilerek sunulabilir.
Dergiye gönderilen tüm çalışmalar önce Editör ve ilgili Alan Editörü tarafından ön değerlendirmeye alınır. Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi kapsamındaki konular ile ilgili olmayan çalışmalar hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir. Akademik çalışma formatına içerik ve şekil şartları açısından uymayan çalışmalar için ise değişiklik önerisi yapabilir.