Araştırma Makalesi

Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Öz-Yeterlik ile Sıkıntıya Dayanma Düzeyi İlişkisi

Cilt: 7 Sayı: 3 24 Haziran 2019
PDF İndir
EN TR

Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Öz-Yeterlik ile Sıkıntıya Dayanma Düzeyi İlişkisi

Öz

Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin duygusal öz-yeterlik ile cinsiyet, kardeş sayısı, anne baba tutumu, sosyo-ekonomik düzey ve sıkıntıya dayanma düzeyi arasındaki ilişki incelenmiştir.  Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 287’si kadın, 103’ü erkek olmak üzere toplam 390 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Öz-Yeterlik Ölçeği ve Sıkıntıya Dayanma Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada T-testi, tek yönlü Varyans Analizi (One Way Anova), Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, cinsiyetin, kardeş sayısının, anne baba tutumunun ve sosyo-ekonomik durumun duygusal öz-yeterlik düzeyi üzerinde etkisinin olmadığı, duygusal öz-yeterlik ile sıkıntıya dayanma düzeyi arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu ve sıkıntıya dayanmanın duygusal öz-yeterlik düzeyini anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akça, F. (2016). Zihinsel yetersizlikten etkilenmiş ve normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynlerin sıkıntıyı tolere etme durumları ile depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Karabük: Karabük Üniversitesi.
  2. Akın, A., Akça, M. Ş., & Gülşen, M. (2014). Sıkıntıyı tolere etme ölçeği Türkçe formu: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23(2), 619-630.
  3. Anestis, M. D., Selby, E. A., Fink, E., & Joiner, T. E. (2007). The multifaceted role of distress tolerance in dysregulated eating behaviors. International Journal of Eating Disorders, 40(8), 718-726.
  4. Bacchini, D., & Magliulo, F. (2003). Self-image and perceived self-efficacy during adolescence. Journal of Youth and Adolescence, 32(5), 337-350.
  5. Bandura, A. (1982). Self-efficacy mechanism in human agency. American Psychologist, 37, 122-147.
  6. Bandura, A. (1994). Self-efficacy. In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of human behavior (Vol. 4, pp. 71-81). New York: Academic Press.
  7. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: Freeman.
  8. Bandura, A., Pastorelli, C., Barbaranelli, C., & Caprara, G. V. (1999). Self-efficacy path ways to childhood depression. Journal of Personality and Social Psychology, 76, 258-269.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

23 Ağustos 2018

Kabul Tarihi

17 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Akkuş Çutuk, Z. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Öz-Yeterlik ile Sıkıntıya Dayanma Düzeyi İlişkisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(3), 211-218. https://doi.org/10.18506/anemon.454920

Cited By

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.