Araştırma Makalesi

SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI

Cilt: 10 Sayı: 1 30 Nisan 2026
PDF İndir
EN TR

SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI

Öz

Vahiy, peygamberlik ve mucize gibi teolojik konuları irdelediği Teolojik Politik İnceleme (Tractatus Thelogico-Politicus) adlı eserinde Spinoza, Yahudi ve Hıristiyan çevreler tarafından Tanrı'nın varlığını ve mevcut dini geleneği reddetmekle suçlanmıştır. Ancak Spinoza’nın Kitab-ı Mukaddes metnine olan bakışındaki tarihselci paradigma anlaşılmadan yazarın teolojik yönüyle ilgili sıhhatli çıkarımlar yapmak zordur. Düşünürün eserinde ortaya koyduğu tarihselciliğin kodları çözülmeksizin kendisinin ateist, materyalist, panteist veya deist gibi nitelemelerle tekfir edilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Kutsal Kitap’ın tarihselliğini vurguladığı eserinde Spinoza metnin tahrif edildiğini iddia etse de, onun ilahi bir kökene sahip olduğunu kabul etmektedir. Spinoza Teolojik Politik İnceleme’de Tanrı'nın varlığını, vahyi ve peygamberliği inkar etmemektedir. Spinoza’nın tarihselci paradigması dikkatle incelendiğinde, düşünürün eleştirisinin kutsal metindeki dini kavramların özgün ve Tanrısal içeriklerine değil; bu kavramların Yahudi ve Hıristiyan gelenekleri içerisinde, kültürel ve inançsal süreçler boyunca uğradığı anlam kaymasına ve tahribata yöneldiği görülmektedir. Tüm bu yönleriyle Spinoza’nın bir filozof sıfatıyla Kitab-ı Mukaddes'i ilk defa seküler olarak yorumlayan kişi olduğu söylenebilir. Bu makalede Spinoza’nın tekfir edilmesine neden olan Teolojik Politik İnceleme’sinde ortaya koyduğu kutsal metne yaklaşımındaki tarihselcilik anlayışı aktarılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Yok

Etik Beyan

Bu çalışma, insan veya hayvan katılımcı/denek içermediği için etik kurul onayı gerektirmemektedir. Araştırma ve yazım sürecinde uluslararası akademik etik kurallarına uyulmuştur.

Kaynakça

  1. Adıbelli, Ramazan. “Kitab-ı Mukaddes Eleştirisinin Öncülerinden Katolik Rahip Richard Simon’un (1638–1712) İslam’a Yaklaşımı”. Bilimname 38 (2019), 9-55.
  2. Arıcan, Musa Kazım. “Spinoza’nın Teolojik-Politik İnceleme’sinin Felsefi ve Teolojik Bağlamda Okunuşu Üzerine”. Beytulhikme An International Journal of Philosophy 2/1 (2012).
  3. Çıvgın, Ayşe Gül. “Spinoza’da Birinci Tür Bilgi: ‘Hayal Gücü’ Zemininde Bir Derinleştirme”. Dört Öge 15 (Haziran 2019), 95-110.
  4. Dinleyici, Mustafa Furkan. Baruch Spinoza ve Eski Ahit Eleştirisi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  5. Meral, Yasin. “Spinoza’nın Teolojik-Politik İncelemesi’nde Tanah Eleştirisi”. Mukaddime 6/1 (2015), 19-45.
  6. Nahum, Alber Erol. “Spinoza’nın İbn Meymun Eleştirisi: Kutsal Kitap, Tefsir ve Akıl”. ed. Murat Demirkol - M. Enes Kala. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2010.
  7. Öztürk, Mustafa. “Yeni Anlama Yöntemlerinin İmkan ve Sınırları”. ed. Mehmet Bulut. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2004.
  8. Öztürk, Yaşar Nuri. Kuran-ı Kerim Meali (Türkçe Çeviri). İstanbul: Hürriyet Ofset Matbaacılık ve Gazetecilik A.Ş., 1994.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dini Araştırmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2026

Gönderilme Tarihi

5 Aralık 2025

Kabul Tarihi

11 Ocak 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kınay, Y. (2026). SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, 10(1), 15-31. https://doi.org/10.52115/apjir.1836734
AMA
1.Kınay Y. SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI. APJIR. 2026;10(1):15-31. doi:10.52115/apjir.1836734
Chicago
Kınay, Yasemin. 2026. “SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 10 (1): 15-31. https://doi.org/10.52115/apjir.1836734.
EndNote
Kınay Y (01 Nisan 2026) SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 10 1 15–31.
IEEE
[1]Y. Kınay, “SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI”, APJIR, c. 10, sy 1, ss. 15–31, Nis. 2026, doi: 10.52115/apjir.1836734.
ISNAD
Kınay, Yasemin. “SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 10/1 (01 Nisan 2026): 15-31. https://doi.org/10.52115/apjir.1836734.
JAMA
1.Kınay Y. SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI. APJIR. 2026;10:15–31.
MLA
Kınay, Yasemin. “SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, c. 10, sy 1, Nisan 2026, ss. 15-31, doi:10.52115/apjir.1836734.
Vancouver
1.Yasemin Kınay. SPİNOZA’NIN TEOLOJİK POLİTİK İNCELEME’DE KİTAB-I MUKADDES’E YÖNELİK TARİHSELCİ YAKLAŞIMI. APJIR. 01 Nisan 2026;10(1):15-31. doi:10.52115/apjir.1836734
Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.