Dergi Kurulları

Editor in Chief

Prof. Dr. Hür Mahmut YÜCER SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Türkiye Web
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Editör Kurulu

EDITORIAL BOARD

Prof. Dr. Alain Al-Krenawi, Ben-Gurion Universty of the Negev, Israil

Prof. Dr. Zulkarnain A. Hatta, Lincoln University College, Malaysia

Prof. Dr. Adi Fahrudin, University of Muhammadiyah Jakarta, Endonasia

Prof. Dr. Marwan M. Obeidat, Hashamite University, Jordan

Doç. Dr. Samira Al-Khawaldeh, The Universty of Jordan, English Language and Literature

Prof. Dr. Hür Mahmut YÜCER SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Türkiye Web
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Tefsir
Prof. Dr. Ahmet ÖGKE AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Prof. Dr. Ali GÜNEŞ BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ Türkiye
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Felsefe, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Dr. Nadirhan HASAN Özbekistan Bilimler Akademisi Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsü 0000-0002-2413-8990 Özbekistan

1971'de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk dünyasının bülbülü, meşhur ozan, şair ve siyasetçi Dedehan Hasan’ın ailesinde dünyaya gelmiştir. 1994'te Taşkent Devlet Üniversitesi (bugünkü Mirza Uluğbey Özbekistan Milli Üniversitesi) Özbek Filolojisi Fakültesinden mezun olmuştur.
1995’de çalışmaya başladığı Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Ali Şir Nevai Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsünde 1999’da Prof. Dr. İbrahim Hakkul danışmanlığında “Sultan Ahmed Hazini’nin “Cevahir ül-ebrar min emvac il-bihar” eseri ve Yesevilik araştırmalarındaki ilmi-tarihi değeri” konusunda doktora (PhD) tezini vermiştir.
2001-2004’te aynı kurumda post doktora eğitimi görmüş, 2004’te bilimsel çalışmalarından dolayı Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanlığınca yılın genç akademisyeni ödülüne layık görülmüştür.
2011'de Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Atestasyon Komisyonu tarafından Doçent ünvanı verilmiştir. 2017 senesinde Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsünde “Yesevilikle ilgili kaynaklar ve “Divan-ı Hikmet” incelemesi” konulu tez çalışması için Doctor of Sciences akademik derecesi verilmiştir.
2015-2020’de Karabük Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışırken Araştırma Teknikleri, Türk Mitolojisi, Şiir Tahlilleri, Halk Edebiyatı, Metin Şerhi, Türk Tasavvuf Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatına giriş, Tasavvuf Edebiyatı, Çağatay Edebiyatı, Özbek Edebiyatı, Özbek Türkçesi Metinleri, Çağatayca, Yesevi Hikmet Mektebi, Türkistan Milli uyanış edebiyatı gibi derslere girmiştir.
2018’de Karabük Üniversitesinde Profesör olarak atanmış, Karabük Üniversitesi Rektörlüğü nezdindeki Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinde Müdür yardımcılığı yapmıştır (2018-2020).
Taşkent Devlet Doğu Bilimleri Üniversitesi Türkoloji Fakültesinde (2021-2022) "Türk edebiyatı"; Mirza Uluğbey Özbekistan Milli Üniversitesi Özbek Filolojisi Fakültesinde "Tasavvuf ve edebiyat" derslerine girmiştir.
Üniversitelerde doktora (5 adet) ve yüksek lisans (25 adet) tezlerine danışmanlık yapmıştır.
Avrupa (Sephis), Türkiye (yüksek öğretim kurumları destekli) ve Özbekistan (Özbekistan Bilimler Akademisi, Özbekistan Uluslararası İslam Akademisi)’daki bilimsel projelerde çalışmıştır.
Türkiye, Özbekistan ve Kazakistan’da düzenlenen birçok uluslararası ve ulusal zirve, sempozyum, kurultay ve çalıştaylara katılarak bildiriler sunmuş, konferans ve seminerler vermiştir.
Türk Dil Kurumunda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları, Sabahattin Zaim Üniversitesi Tasavvuf İlmi Araştırma Dergisi, Karabük Üniversitesi Karabük Türkoloji Uluslararası dergisi, Tereke Uluslararası Beşeri Bilimler ve Sanat Dergisi gibi dergilerde hakem ve yayın kurulu üyesi, Özbekistan İlimler Akademisi Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsü bilim heyeti üyesi, Alişir Nevai Taşkent Devlet Özbek dili ve edebiyatı üniversitesi seminer bilim heyeti üyesidir.
Türkiye-Özbekistan arasındaki ilim, eğitim ve kültür alanlarındaki ilişkilerin gelişmesine, Türkiye’nin Özbekistan’da tanıtılması hususunda, birçok Türkçe kitabın, eserin ve filmlerin Özbek Türkçesine çevrilerek yayınlanmasına katkıda bulunmuştur.
İstanbul’da Özbekistan ile Dostluğu Geliştirme Derneğini kurup, Özbekistan’dan yazar, düşünür ve akademisyenlerin Türkiye’ye gelip seminerler vermesine, Türkiye’deki gelişmeleri Özbekistan’a aktararak, Türkiye’yi tanıtmalarına, bu vesileyle iki ülke arasında bir kültür köprüsü olmaya çalışmıştır.
Halen Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsünde hizmet etmektedir. Evli, üç çocuk babasıdır. Ana dili dışında Türkiye Türkçesi ve Rusça bilmektedir.

Güney-Doğu (Yeni Uygur/Özbek) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dil Çalışmaları, Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay)
Doç. Dr. Enver BAYRAM Togü İslami İlimler Fak. Türkiye
Tefsir
Doç. İbrahim AKYOL Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiye
Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı
Doç. Dr. Mustafa ŞENTÜRK Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Doç. Dr. Nevzat SAĞLAM İstanbul Medeniyet Üniversitesi 0000-0003-0733-8939 Türkiye
İslam Tarihi ve Medeniyeti, Osmanlı Düşünce Tarihi, Osmanlı Eğitim Tarihi
Doç. Dr. Yusuf ŞEN Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 0000-0002-6795-0161 Türkiye
İslam Hukuku

Language Editors

Dr. Öğr. Üyesi Ümmügülsüm AYSAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Türkiye
Sosyal Politika
Doç. Dr. Mehmet ONUR MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY 0000-0002-2229-6450 Türkiye
İslam Hukuku
Dr. Öğr. Üyesi Salih DERŞEVİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Editorial Assistants

Türk İslam Edebiyatı, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Oğuz BOZOĞLU KARABÜK ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0001-5715-4519 Türkiye
Kelam
Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.