YAZIM KURALLARI
Dergiye yayımlanması için gönderilen yazılarda aşağıdaki biçimsel esaslara ve ilgili diğer kaidelere uyulması zorunludur. Aksi takdirde, dergiye gönderilen yazılar yayınlanmayacaktır.
Gönderilen metin daha önceden yayımlanmamış ve herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere sunulmamış olmalıdır (veya Editöre Notlar kısmında bir açıklama yapılmalıdır). Yazıların bilimsel sorumluluğu yazarlara aittir. Tüm yazarların çalışmaya aktif olarak katılmış olması gereklidir. Gönderilen yazı daha önce herhangi bir toplantıda sunulmuş ise; toplantı adı, tarihi ve düzenlendiği şehir belirtilmelidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ÖN KONTROL, İNTİHAL TARAMASI, HAKEM DEĞERLENDİRMESİ ile TÜRKÇE-İNGİLİZCE DİL KONTROLÜ aşamalarından geçirilmektedir.
Dergiye gönderilen yazılarda yazar/yazarları hakkındaki bilgiler sırasıyla alt alta “ad-soyad, unvan-çalıştığı kurum ve ili, mail adresi, ORCID ID ve kurum bilgisini belirten ROR ID (https://ror.org/)” şeklinde mutlaka belirtilmeli, dergi yetkilileri söz konusu bilgiler için yazarlarla tekrardan irtibata geçmek durumunda bırakılmamalıdır. Unvan-çalıştığı kurum ve bulunduğu il bilgisi İngilizce olarak da ifade edilmelidir.
Bu sayfada belirtilen yazım kurallarının tatbik edilmiş hali olan şablon örnekleri, yazının en sonunda yer almaktadır. Dergiye gönderilecek yazıların bu şablonlar üzerinde tanzim edilip gönderilmesi gerekmektedir.
Dergiye gönderilen her türlü akademik yayın türünde (kitap tanıtımları ve çeviri yazılar dahil) hem Türkçe hem İngilizce öz/abstract mutlaka yer almalıdır.
Makale başlığı hem Türkçe özet hem de İngilizce özetlerden hemen önce Türkçe ve İngilizce olarak büyük harflerle yazılmalıdır. Makalenin başında en az 150, en fazla 250 kelimeden oluşan öz/ abstract yer almalı ve özetlerin sonunda 5-7 kelime arası keywords (anahtar kelimeler) bulunmalıdır. Anahtar kelimelerden birincisi makalenin ait olduğu bilim dalını göstermeli ve kelimeler genelden özele doğru sıralanmalıdır.
Makalede farklı dillerde geçen kişi ve eser isimleri ile bazı kavramların transkripsiyonu için İSNAD ATIF SİSTEMİ 2. EDİSYON ÇEVİRİ YAZI ALFABESİ dikkate alınmalıdır.
Metin yazı tipi İsnad Font ve boyutu 10 punto, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz, özetler ve dipnotlar ise 8 punto, olmalıdır. (Bu yazı tipi İSNAD Atıf Sistemi sitesinden indirilebilir.)
Sayfa düzeni üstten, alttan, sağdan ve soldan 4 cm olmalı; paragraf girintisi yok, paragraf aralığı önce 0 nk, sonra 6 nk, satır aralığı 1,0 şeklinde ayarlanmalıdır. Makale hacmi, 12.000 kelimeyi geçmemelidir.
Makale aşağıda verilen sırada düzenlenmelidir:
a.) Özet: Özet’in uzunluğu en fazla 250 kelime olmalıdır. En az 3 (üç) kelimeden oluşacak anahtar kelimeler ile özet arasında bir satır boşluk bırakılmalı ve italik olarak yazılmalıdır.
b.) Ana Metin: Makale, bilimsel bir dille, farklı disiplinlerdeki ispata dayalı bilgiler ve mantıksal tartışmaların birleştirilmesi ile oluşan fikirleri içeren ve makalenin temel amaç ve yaklaşımlarını ifade eden bir giriş bölümü ile başlamalıdır. Bu bölüm tüm okuyucular dikkate alınarak yazılmalıdır. Teknik terimler, semboller ve kısaltmalar makalede ilk kullanıldıklarında tanımlanmalıdır. Tüm bölümler numaralandırılarak şu sırada biçimlendirilmelidir.
1. Giriş,
2. Kaynaklar ve Yöntem,
3. Bulgular
4. Değerlendirme ve Sonuç.
Ana metin alt başlıklara sahip olabilir. ( 1.1, 1.2, .vs.)
c). Kaynakça: Kaynakça metin sonunda ayrı bir başlık halinde bulunmalıdır.
Dergiye ( APJIR ) teslim edilen makalelerin değerlendirme süreci 3 (üç) aşamadan oluşmaktadır:
1. Ön Değerlendirme Süreci: Teslim edilen makaleler ile ilgili ön değerlendirme, APJIR’ın Dergipark web sayfasındaki “Yazım Kuralları” başlıklı bölümde belirtilen talimatlara uygun olarak Editör tarafından yapılır. Editör tarafından hakemlere gönderilmeye uygun görülen makaleler, en az iki hakeme gönderilir.
2. Hakemlerin Değerlendirmesi: Hakemler, kendilerine sunulan makaleleri, hakem değerlendirme formunu www.apjir.com web sitesinde bulunan “Yayın İlkeleri” başlıklı talimatlara göre on-line olarak doldurarak editöre gönderirler.
3. Son Karar Süreci: Hakemlerden gelecek değerlendirmeler çerçevesinde, metnin yayınlanıp yayınlanmayacağına dair karar yetkisi Editöre aittir. Editör, gerekli görmesi durumunda makaleyi değerlendirilmek üzere başka bir hakeme de gönderebilir. Düzeltme gereksinimine ihtiyaç duyulması durumunda Editör, hakem değerlendirme raporlarını yazarlara gönderir ve ilgili düzeltmeler sonrası kendisine gönderilen makaleleri yayın yöneticisine iletir. Metnin son hali, basım öncesi son kontrollerin yapılması için tekrar yazarlara gönderilir. Tüm bu işlemlerden sonra makale yayımlanmak üzere hazır hale gelmiş olur.
DİPNOT VE KAYNAKÇA GÖSTERİM KURALLARI
APJIR, İSNAD Atıf Sistemi 2. Edisyonunu kullanmaktadır. Dergimize gönderilecek makalelerin bu sisteme göre düzenlenmesi gerekmektedir. İSNAD Atıf Sistemini http://www.isnadsistemi.org/guide/ adresinden inceleyebilir, yazım kılavuzu ve şablonlarını http://www.isnadsistemi.org/indirmeler/ adresinden indirebilirsiniz.
Makale Şablonu için tıklayınız.
Çeviri Yazı Şablonu için tıklayınız.
Kitap Kritiği Şablonu için tıklayınız.
Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız.
Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.