Sayı: 85, 1.01.2023

Yıl: 2023

Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yılda iki sayı olarak yayımlanan, bilimsel nitelikli, uluslararası ve hakemli bir dergidir. Basılı ve elektronik formatta ücretsiz olarak yayımlanan dergide Türkiye sınırları içerisindeki çalışmalar başta olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi, koruma, etnografya ve alt dalları ile bağlantılı disiplinlerle ilgili bilimsel makalelere yer verilecektir. Derginin yayın politikası, kapsamı ve içeriği ilgili kararlar Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Yayın Kurulu tarafından alınmaktadır. 

Dergi, Türkiye sınırları dâhilinde arkeoloji, sanat tarihi ve etnografya ile bağlantılı tüm alanlarda yapılan araştırma, yorum ve değerlendirmeler başta olmak üzere Antik Dönem Tarihi Coğrafyası, Prehistorya, Protohistorya, Önasya ve Klasik Arkeoloji, Müzecilik, Eskiçağ Tarihi, Epigrafi, Nümizmatik, Antropoloji, Arkeometri, Koruma, Onarım ve Restorasyon, Mimarlık Tarihi, Sanat Tarihi ve Etnografya konularında yazılmış nitelikli, özgün ve aşağıda belirtilen etik ilke ve kurallara uygun makaleleri yayınlar. Belirtilen bilim dalları ile bağlantılı olarak kültürel miras yönetimi ve diğer sosyal bilim alanlarındaki yeni yorum ve yaklaşımlara, ilk defa yapılan tespit, uygulama ve analiz çalışmaları ile ilgili makalelere de açıktır. Dergide yalnızca malzeme tanıtımına yer veren ve kazı ön raporu niteliğine sahip olan yazılara yer verilmeyecek olmakla birlikte, özgün buluntularla ilgili haber niteliği taşıyan yazılar kabul edilecektir.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’ne gönderilen yazılarda aşağıdaki kurallara uyulması gerekmektedir.

GENEL KURALLAR

Çift Çizgi Bir ifadeyi aniden kesintiye uğratacak bir bilgi veriliyor ise çift çizgi kullanılır. Örneğin:
Kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği iki yapı- biri akropolis diğeri mezarlık alanında yer almaktadır- farklı dönem özellikleri gösterir.
Dipnot İlgili olduğu sayfada numaralandırılarak verilmeli, metin sonuna konulmamalıdır. Cümle içerisinde verilen dipnot numaraları noktalama (nokta veya virgül) işaretlerinden sonra verilmeli ve makale boyunca süreklilik arz etmelidir. Times New Roman yazı stilinde 10 punto ve tek satır aralığı bırakılarak yazılmalıdır.
Ek Metin sonunda yer almalıdır. Ana metinde atıf yapılırken etiketleri belirtilmelidir.
İtalik Kullanımı • Metin içinde kitap, dergi, film, TV programı adları. Örneğin Türk Yurdu dergisinin (….) olarak yazılır.
• Yeni ve teknik bir terim metin içinde ilk geçtiği anda italik yazılabilir, sonrasında italik yazılmaz.
• Yabancı bir kelime, cümle içerisinde yer alması gerektiği durumlarda italik olarak yazılır.
Kısaltmalar Çok alışılageldik kısaltmalar haricinde kısaltma kullanılmamalıdır. Metin içinde sık geçen kurum, dernek, örgüt, kuruluş vb. isimlerin kısaltmaları ilk kez verilirken öncesinde açık hali yazılır ve paranteze alınır. Sonraki kullanımlarda açık hali verilmez ve parantez içine de alınmaz.
Metin Makale metinleri Microsoft Word Programında, Times New Roman yazı stili ile 12 punto ve 2 satır aralığı bırakılarak yazılmalıdır. Özet, giriş ve sonuç bölümlerine mutlaka yer verilmelidir.
Özet Özet, Giriş bölümünden önce yer almalıdır. En az 250 kelime olacak biçimde hazırlanmalıdır. İçeriğinde çalışmanın kapsamı, amacı, bulgular ve kullanılan yönteme yer verilmelidir. Altına 5 anahtar sözcük sıralanmalıdır.
Paragraflar Soldan tek tab girintili olarak başlatılmalıdır
Sayıların Yazımı Metin içerisinde miktar belirten ifadelerde rakam olarak yazılması tercih edilmelidir. Örneğin:
15 sikkeden 7’si…., kalan 8 tanesi….



BAŞLIK VE ALT BAŞLIK YAZIMI

Başlık Yazımı Başlıklar 20 kelimeyi geçmemeli ve en fazla 5 düzeyde bölümlendirilmelidir. Bölümler ve alt bölümlerin numaralandırma yapılarak sınıflandırılması gerekmektedir. Ancak metin hacimli değilse ve alt başlıklandırmaya ihtiyaç duymuyor ise numaralı tek üst başlık verilmesi yeterlidir.


ATIF
Metnin tamamına atıf (Yazarın soyadı, yıl) yazılması yeterlidir.
Örneğin: (Tekinalp, 2009).
Belirli bir sayfadan yapılan alıntılara atıf (Yazarın soyadı, yıl, sayfa) yazılmalıdır.
Örneğin: (Tekinalp, 2009: s. 42).
Aynı makalede bir yazarın aynı tarihli eserlerine atıf (Yazarın soyadı, yıl(a)) (Yazarın soyadı, yıl(b))… yazılmalıdır.
Örneğin: (Tekinalp, 2009a), (Tekinalp, 2009b).
Yazar sayısı 2 ise Tüm atıflarda iki yazarın da ismi yazılır.
Örneğin: (Tekinalp ve Yalçıklı, 2003).
Yazar sayısı 3 ile 5 arasında ise İlk atıfta tüm isimler yazılmalıdır. Daha sonraki atıflarda yalnızca ilk yazara yer verilerek v.d., kısaltmasının eklenmesi yeterlidir.
Örneğin kaynak ilk geçtiğinde:
(Tekinalp, Ökse ve Engin, 2001)
Daha sonraki atıflarda:
(Tekinalp vd., 2001)
Yazar sayısı 6’dan fazla ise İlk kullanımda dâhil olmak üzere yalnızca ilk yazarın isminin verilmesi yeterlidir.
(Tekinalp vd., 2001)
Yazarı olmayan kaynağa yapılan atıf Kaynakçada gösterilen şekliyle ve genellikle de başlığın bir kısmını içeren referanslı kullanım uygundur.
Web sayfasından yapılan atıf Web kaynaklı atıflarda metin içerisinde ilgili web adresindeki sayfa başlığı üç kelime ve altında ise tamamı yazılır. Daha uzun başlıklarda ilk üç kelimesi ve son erişim tarihinin yılına, sonrasında da alıntının yapıldığı paragrafa yer verilir. Örneğin: The Concept of, 2001, par.2. Kaynakça kısmında ise başlığın tamamı, alıntı yapılan link ve son erişim tarihinin tamamı verilir. Örneğin: The Concept of Satellite Museums in Regional Development, http://pie.pascalobservatory.org/pascalnow/pascal-activities/news/concept-satellite-museums-regional-development, Son Erişim Tarihi: 15.06.2021. Bir web sayfasına genel atıf yapılacak ise, web sayfasının ait olduğu ana başlık yazılır. Örneğin http://www.anadoluoyuncakmuzesi.com/ adresine yapılan bir atıf “Anadolu Oyuncak Müzesi, 2001, par.1” örneğinde olduğu gibi verilmelidir.
Metin içerisinde kaynak belirtildiği durumlar İki yazarlı kaynaklarda her seferinde yazar ve yazarların adı belirtilir. Yazar ismi ikiden fazla ise ilk kullanımda tamamı, sonrasında yalnızca ilk yazara yer verilir. Örneğin
Tekinalp, Ökse ve Engin (2001), buluntular arasında yer alan ….
Tekinalp v.d, bu veriler doğrultusunda bölgenin Orta Çağ sonrasında yerleşim görmediği tespitinde bulunmuşlardır (2001, s. 203)
İkincil kaynaklardan alıntı yapılan kaynağa atıf Asıl yararlanılan kaynağa göndermede bulunulmalıdır.
Örneğin (Parman’dan aktaran Tekinalp, 2002). Kaynakçada yalnızca Tekinalp yer alır, Parman’ın kaynağına yer verilmez.

Doğrudan Alıntılar • Metin içindeki doğrudan alıntılar çift tırnak içinde italik olarak yazılır.
• Özgün eserden doğrudan alıntı yapılırken, sözcük/cümle çıkartılmışsa bu kısımlar parantez içinde üç noktayla (…) gösterilmelidir.

KAPAK SAYFASI

• Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisinde kör hakemlik sistemi kullanıldığından, makale ana sayfasında yazar kimlik bilgileri yer almamalıdır. Bu bilgiler makale ile birlikte hazırlanacak Kapak Sayfasında verilmelidir. Kapak Sayfası şablonu dergi web sayfasındaki ilgili linkten indirilebilir.
• Kapak sayfasında makalenin başlığı, yazarların isim ve unvanları, bağlı bulundukları kurum bilgileri, açık yazışma adresleri, cep ve iş yeri numaraları, e-posta adresleri ile birlikte ORCID numaraları bulunmalıdır.
• Birden fazla yazarlı çalışmalarda, yazışmaların gerçekleştirileceği sorumlu yazarın kim olduğu belirtilmelidir.
• Çalışma, yazarın Lisans / Yüksek Lisans / Doktora tezinden veya bir projeden üretilmiş veya bilimsel bir kongre/toplantıda sunulmuş ise bu durumun dipnot ile açıklanması gerekir.
• Finansal Destek varsa bu sayfada belirtilmelidir.
• Çıkar Çatışması varsa bu sayfada belirtilmelidir.
• Teşekkür metni mevcut ise bu sayfaya eklenmelidir.




KAYNAKÇA

• Kaynakça metnin sonunda; var ise figür, resim ve çizimlerin öncesinde yer alır. Font, punto, satır aralığı gibi özellikler bakımından metin yazımında geçerli kurallara tabidir.
• Metin içerisinde yapılan tüm atıflara kaynakçada yer verilir. Atıflar içerisinde bulunmayan yayınlar kaynakçada yer alamaz.
• İkincil kaynaktan alıntı yapılmış olsa dahi, bu ikincil kaynaklar kaynakça kısmında verilmez.
• Kişisel görüşmelere dayalı bilgiler metin içinde görüşme günü ile birlikte verilebilir. Ancak kaynakçada yer almazlar.
• Aynı soyadlı yazarlardan, adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir.
• Aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, eskiden yeni tarihe doğru sıralanır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır.
• Çeviri kitaplarda, çevirmenin adı, kitabın isminin ardından yazılır ve çevirmen isminin sonrasında parantez içerisinde (Çev.) ibaresine yer verilir.
• Kitap ve raporların önce yayınlandığı yer ve sonra kitabevi, yayınevi adı verilir. Örneğin: İstanbul: Metis
• Kitabın basım tarihinin olmadığı durumlarda, tarih ibaresinin bulunduğu parantez içerisinde (t.y.) ibaresi eklenmelidir.

ÖRNEKLER
Kitap ve makale yazarlarının soyadlarının mutlaka açık yazılması gerekmektedir. Yazar isimlerinin kısaltma veya açık biçimde yazılması, makale yazarının tercihine bırakılmaktadır.
Tek Yazarlı Kitap Görkay, K. (2015). Tarihin Hazinesi Zeugma, İstanbul: National Geographic Türkiye.
Morrisson, C. (2002). Antik Sikkeler Bilimi Nümismatik Genel Bir Bakış, Zeynep Çizmeli Öğün (Çev.), İstanbul: Arkeoloji ve Sanat.
Çok Yazarlı Kitap Yenişehirlioğlu, F., Müderrisoğlu, F., Akpolat, M. ve Alp, S. (1995). Mersin Evleri, Ankara: Kültür Bakanlığı.
Birden Çok Baskısı Olan Kitap Akurgal, E. (2017). Anadolu Uygarlıkları (2. Baskı), İstanbul: Phoenix
Editörlü Kitap Uçkan, Y. (Ed.) (2017). Olympos I: 2000-2004 Araştırma Sonuçları, İstanbul: AKMED.
Editörlü Kitapta Bölüm Pekak, S. (2009). Nevşehir’de Osmanlı Döneminde İnşaa Edilen Bir Kilise, Ahmet Oğuz Alp (Ed.), Ebru Parman’a Armağan, Ankara: Alter, 335-341.
Elektronik Baskısı Olan Kitap Beck, H. (2020). Localism and the Ancient Greek City- State. Erişim
https://www.ebooks.com/en-us/book/210040162/localism-and-the-ancient-greek-city-state/hans-beck/
Basılmamış Tezler, Posterler, Bildiriler Yıldırım, F. (2013). 14. Yüzyıldan Cumhuriyet Dönemi’ne Kadar Yabancı Seyyahların Gözünden Bursa İlindeki Mimari Eserler, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Dergiden Tek Yazarlı Makale Bilici, Z.K. (2005). A German Token Uncovered During the Alanya Citadel Excavations, Adalya, 8, 351-356.
Dergiden Çok Yazarlı Makale Bennett, J., Young, R. (1981). Some New and Some Forgotten Stamped Skillets, and the date of P. Cipius Polybius, Britannia, 12, 37-44.
Yazarı Belli Olmayan Gazete ve Dergi Yazıları The United States and the Americas: One History in Two Halves. (2003, 13 Aralık). Economist, 36
Metin içinde: (United States and the Americas, 2003)
Ansiklopediler Ansiklopedi içerisinde madde yazarı verilmiş ise makale yazım formatıyla aynı biçimde verilir. Madde yazarının bilinmediği durumlarda ise yazar yerine Anonim ifadesinin verilmesi gerekmektedir.
Web Sayfası Sayfanın yazarı belirliyse yazar ismi, yoksa başlık verilmeli. Erişim tarihi ile web link verilmelidir.


• Yazarlar gönderdikleri yazıların özgün, başka bir dilde olsa dahi daha önce yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olduğunu kabul etmiş sayılırlar. Eğer gönderilen çalışma yazarın lisans, yüksek lisans veya doktora tezinden veya bir projeden üretilmiş veya bilimsel bir kongre/toplantıda sunulmuş ise bu durumun kapaktaki başlığa konulacak bir dipnot ile açıklanması gerekir. Bu çalışmalar yayın kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde kabul edilebilir. Ancak lisans/yüksek lisans/doktora tezi, bilimsel bir kongre/toplantı sunumu veya bir projeden üretildiği ancak bunun belirtilmediğinin tespit edildiği durumlarda yazılar reddedilir.
• Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler değerlendirme aşamasına geçilmeden önce intihal tespit ve raporlama yazılım programı ile taranır. Benzerlik oranı % 20 ve altında çıkan makaleler kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler gözden geçirilmesi veya düzeltilmesi için yazara gönderilebilir veya intihal tespit edilmesi durumunda reddedilir.
• Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklara doğru ve uygun bir şekilde atıf yapılmalıdır.
• Makalelere fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemesi gerektiği gibi, yazıya fikren katkıda bulunan tüm kişilerin de yazar olarak belirtilmesi gerekmektedir.
• Dergiye gönderilen yazılar, belirtilen yazım kurallarına ve şablonlara göre hazırlanmış olmalıdır. Yayın komisyonu, yazım kurallarına uymayan yazıları yayınlamama ve düzeltmek üzere yazarlara iade etme yetkisi sahiptir. Bu tür nedenlerle iadenin yapılması durumunda iade nedeniyle ilgili yazarlara açık ve nesnel bir şekilde açıklama yapılması gerekmektedir. Reddedilen bir yazının söz konusu düzeltmelerin yapılması koşuluyla kabul edilmesi mümkündür.
• Dergiye gönderilen makale sayısı, o sayı için belirlenen üst sınırı aşar ise havuza alınır ve dergiye gönderilme tarihi dikkate alınarak sırayla yayınlanır.
• Yazıların bilimsel, etik ve hukuki sorumluğu yazarlara aittir. Dergide yayına alınan yazılar doğrudan veya dolayı olarak Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nin görüşlerini yansıtmaz. Dergi, herhangi bir yükümlülük kabul etmez.
• Başvuru yapılmasından, yazının yayınlanmasına geçen süreçlerin tamamı elektronik ortamda gerçekleştirilir. Yazarların Telif Hakkı Devri Formu’nu eksiksiz biçimde doldurarak ıslak imzalı görsellerinin yazışma adresine göndermeleri ile yazının tüm yayın hakları Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’ne devredilmiş sayılır. Yayınlanan çalışmalar için yazarlara telif ücreti ödenmez.
• Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nde yayınlanan çalışmaların telif hakkı dergiye ait olup, kaynak gösterilmeden aktarılamaz, çoğaltılamaz ve dergi yönetiminden izin alınmaksızın bir başka yayın organında yayımlanamaz.
• Çalışmanın dergiye gönderilmesinin ardından Telif Hakkı Devir Formunda belirtilen yazar adları ve sıralaması haricinde bir isim eklenemez, silinemez veya sıralamada değişiklik yapılamaz. Ancak yazarlar, çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde dergi editör ve yayın kurulunu bilgilendirerek düzeltme veya yazıyı geri çekme süreci için işbirliğine gidebilirler.
• Kör hakemlik sistemine dâhil olan hakemler yansız ve nesnel ölçütlere göre değerlendirme yapmalıdırlar. Yazarların ismi hiçbir şekilde yazılar yayınlanana kadar hakemler ile paylaşılmaz. Hakemler, değerlendirdikleri makalelerin yayınlanabilir olup olmadığına ilişkin gerekçeli kararlarını, kendilerine iletilecek Hakem Değerlendirme Formu üzerine doldurarak ve kendilerine verilen süre içerisinde yayın kuruluna iletirler. Formdaki öneri ve eleştirilere yönelik üslubun bilimsel olduğu kadar saygı çerçevesinde ve kibar bir dille yapılması da beklenmektedir. Niteliksiz, kaba yorumlarda bulunan ve teyit edilen değerlendirme süresini geciktiren hakemler, hakem listesinden çıkartılır.
• Hakemlere yazarların ismi verilmediği gibi, yazarlara da değerlendirme gerçekleştiren hakemlerin ismi hiçbir şekilde verilmez.
• Makalenin yazarları, çalışma kapsamında kişisel ve finansal çıkar çatışması durumlarını Çıkar Çatışması Beyanı’nı ilgili linkten indirerek eksiksiz biçimde doldurarak dergiye göndermek zorundadırlar. Çıkar Çatışması bulunan makaleler yayına alınmaz. Değerlendirme sürecinde hakemlerin Çıkar Çatışmasından şüphelendikleri durumları dergi editörlüğüne bildirmeleri ve gerekirse makale değerlendirmesini ret etmeleri gerekir. Çıkar çatışmasının engellenmesi amacıyla, makale için hakemlik yapan kişiler makale yazarlarının görev yaptığı kişiler olamazlar.
• Hakemler, yalnızca uzmanlık alanları ile ilgili alanlarda hakemlik yapabileceklerdir. Hakem havuzunun sürekli güncel tutulması ve genişletilmesi editörlerin sorumluluğundadır.

Ücretsizdir

Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Bilimsel, Hakemli dergi. Basılı ve elektronik olarak yılda iki sayı çıkar

Ücretsizdir

ISSN : 1302-9231

E-ISSN: 2791-8394