Özel Sayı Güncel Sayı

Sayı: 18 _ Çocuk ve İlkgençlik Edebiyatı Özel Sayısı_Jimara Taybet ya Edebîyata Zarok û Nûciwanan_Special Issue of Children’s and Youth Literature, 30.01.2025

Yıl: 2025
Doç. Dr. Kenan SUBAŞI MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7744-1646
Kürt Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Dr. Şehmus KURT Mardin Artuklu Üniversitesi 0000-0003-1083-8133
Dil Çalışmaları, Dilbilim, Kürt Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Dil Çalışmaları, Dilbilim

Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü yayını olan Artuklu Kurdology dergisinin amacı, Enstitümüz anabilim dallarından olan Kürt Dili ve Kültürüle ilgili edebiyat, dil, tarih, sosyoloji, antropoloji, felsefe ve eğitim alanlarında Türkçe, Kürtçe ve İngilizce dillerinde yapılan akademik çalışmalara yer vermektir. Artuklu Kurdology dergisi orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar, çeviri makaleler ve kitap kritiği hariç yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör hakem değerlendirmesi sürecine tabidir.

Artuklu Kurdology dergisi, Kürt Çalışmaları alanında özgün araştırma makalesi, derleme makale, çeviri makale ve kitap kritiği türlerindeki bilimsel çalışmaları yayımlayan çift kör hakemli, açık erişimli ve çevrimiçi yayın yapan bir dergidir.
Derginin temel amacı adı geçen türlerdeki bilimsel çalışmaları akademik ve bilimsel bir üslup ile ele almaktır. Dergi aynı zamanda Türkiye’de ve dünyadaki üniversiteler bünyesinde yer alan fakülte ve enstitülerdeki Kürt Dili ve Kültürü ile Kürt Dili ve Edebiyatı anabilim dalı yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin hem bilimsel çalışmalarını yayımlayacakları hem de alanın uzmanları tarafından yayımlanan akademik çalışmaları takip edecekleri bir mecra olmayı hedeflemektedir.

Bu açıdan Kürt Dili ve Kültürü ile Kürt Dili ve Edebiyatı programlarının kapsamındaki Kürt dili, edebiyatı ve kültürü interaktif bir yaklaşım ile akademik ve objektif çalışmaların ortaya çıkması derginin temel hedefi olarak ön plana çıkmaktadır. Kürt çalışmalarına uluslararası düzeyde katkı sunmanın önemine inanan Artuklu Kurdology dergisi, bu amacına ulaşmak için editör kurulunda dünyanın farklı üniversitelerinden alanın uzmanı akademisyenlerle çalışmaktadır.

Ayrıca çok diyalektli ve iki alfabeli olan Kürtçe’nin bu özelliği göz önüne alınarak, dergide Kürtçe’nin bütün diyalektlerine yer verilmesi ve Latin alfabesinin yanı sıra Arap alfabesinin de kullanılması derginin amaç ve kapsamı içerisinde yer almaktadır. Ayrıca bütün makalelerde Kürtçe, Türkçe ve İngilizce Öz’e yer verilmesi ve İngilizce yazılmayan bütün dillerdeki makalelerde İngilizce genişletilmiş özete (extended abstract) yer verilmesi gerekmektedir.

Artuklu Kurdology dergisine gönderilen çalışmalar daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

Artuklu Kurdology dergisi gönderim kurallarına ve dergi kapsamına uygun görülen yazılar alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilir. Artuklu Kurdology dergisi Editör Kurulu üyeleri, daha sonra her bir gönderiye ilişkin hakemlerin yorumlarını dikkate alır. Gönderilen tüm yazılar için nihai karar Baş Editör'e aittir. Artuklu Kurdology dergisi Yayın Kurulu, Committee on Publication Ethics (COPE) ve Directory of Open Access Journals (DOAJ) kriterlerine uymayı taahhüt eder.

Konu Kategorisi:
Filoloji
Dünya Dilleri ve Edebiyatları
Sosyal Bilimler

Bilim Alanı:
Kürt Dili Edebiyatı
Kürt Kültürü

Anahtar Kelimeler:
Kürt Lehçeleri
Kürtçe Dilbilim
Kürt Tarihi
Kürt Dili Tarihi
Kürtçe Eğitimi
Klasik Kürt Edebiyatı
Modern Kürt Edebiyatı
Kürt Halk Edebiyatı
Kürt Folkloru
Kürt Sosyolojisi
Kürt Antropolojisi
Kürt İnançları

Yayın Dili
Tam Metin Yayın Dili:
• Birincil Dil: Kürtçe
• İkincil Dil: Türkçe
• Üçüncül Dil: İngilizce

İngilizce ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
• Makale Başlığı: Kürtçe, Türkçe ve İngilizce
• Yazar Adı: Kürtçe ve Türkçe (Latin Alfabesinde)
• Yazar Adresi: Kürtçe ve Türkçe (Latin Alfabesinde)
• Anahtar Kelimeler: Kürtçe, Türkçe & İngilizce
• Kaynakça: Kürtçe veya Türkçe (Latin Alfabesinde)
Tam Metin: Kürtçe (Latin veya Arap Alfabesinde) veya Türkçe veya İngilizce

Artuklu Kurdology 
YAZIM KURALLARI
Makale Hazırlama
Dil: Türkçe, Kürtçe, İngilizce.
Makale Türleri: Araştırma Makalesi, Derleme Makale, Kitap Değerlendirmesi, Çeviri Makale
Makale Formatı: A4
Görsel Formatı: JPEG En az 300 dpi
Kaynak Gösterim Stili: APA 7
Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Yazım Kuralları ve Sayfa Düzeni
• Yazılar A4 boyutunda kâğıda, MS Word veya uyumlu programlarla yazılmalıdır. Yazı karakteri olarak Times New Roman kullanılmalıdır. Yazılar 12 punto ve 1.5 satır aralığıyla yazılmalı, sayfalar numaralandırılmalıdır. Makalelerin uzunluğu en fazla 9.000 sözcük olmalıdır. Özel yazı karakterleri kullanılmamalı, transkripsiyon işaretleri varsa bununla ilgili dokumanlar ulaştırılmalıdır.
• Makalenin başlığı içerikle uyumlu olup koyu harflerle yazılmalı ve 15 sözcüğü geçmemelidir.
• Makalenin başında, en fazla 200 ile 250 sözcükten oluşan bir öz yer almalıdır. Türkçe dışındaki dillerde yazılan makalelerde öz makalenin orijinal dilinin yanı sıra Türkçe ve İngilizce olarak da yazılmalıdır. İngilizce öz kısmında makalenin ismine de yer verilmelidir. Özlerin altında genelden özele doğru sıralanmış 4 ila 6 sözcükten oluşan anahtar sözcükler bulunmalıdır.
• Başlıklar koyu harflerle yazılmalıdır. Uzun yazılarda ara başlıkların kullanılması okuyucu açısından yararlıdır. Ana başlıkların, 1., 2., ara başlıklarınsa, 1.1., 1.2., 2.1., 2.2 şeklinde numaralandırılması tavsiye edilir. Ana ve ara başlıkların tümü (ana bölümler, kaynaklar ve ekler) koyu harflerle yazılmalıdır. Giriş ve Sonuç kısmı numaralandırılmamalıdır.
• Metin içindeki vurgulanması gereken ifadeler, “tırnak içinde” gösterilir, eğik veya koyu karakter kullanılmaz. Hem “tırnak içinde” hem eğik veya hem koyu hem eğik yazmak gibi çifte vurgulama yapılmaz.
• Bölüm ve paragraf başlarında girinti uygulanmaz.
• Yazılarda kullanılan çizim, grafik, resim ve benzeri malzemeler JPEG ya da GIF formatında olmalıdır. Görsel malzeme ve ekler gerektiğinde e-posta yoluyla ayrıca ulaştırılmalıdır.
• Kürtçe (Kurmancî, Zazakî) Latin alfabesi ile yazılan makalelerde, standart kabul edilen Hawar Alfabesi kullanılmalıdır.
• İngilizce dışında yazılmış makalelerden genişletilmiş özet (extended abstract) talep edilmektedir. Genişletilmiş özetin dili İngilizce olup, makalelerin Artuklu Kurdology dergisine ilk başvurusu esnasında talep edilecektir. 
• Ayrı bir dosyada yazarın adı, soyadı, unvanı, görev yaptığı kurum, ORCID numarası ve e-posta adresi belirtilmelidir.

ETİK KURUL İZNİ
Dergimiz, etik kurul izni gerektiren tüm bilim dallarındaki çalışmalarda, ilgili etik kurul kararı alınmış olmasını şart koşmaktadır. Bu kapsamda, etik kurul izniyle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve karar numarası) makale metninde açıkça belirtilmelidir. Olgu sunumlarında ise bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığına dair bilginin makalede yer alması gerekmektedir.
Ulakbim TR Dizin’in 2020 yılından itibaren uygulamaya koyduğu düzenlemeler doğrultusunda, etik kurul izni bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Dergimizde, etik kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki çalışmaları kapsamaktadır:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri gibi yöntemlerle katılımcılardan veri toplanmasını içeren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen tüm araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal veya veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
• İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde retrospektif çalışmalar.
Bu tür çalışmaların değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili etik kurul izinlerinin alınmış olması ve bu izinlerin makale metninde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

Not: İnsanlar ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, Helsinki Bildirgesi ve ARRIVE yönergelerine uygun şekilde yürütülmeli ve ilgili etik kuruldan onay alınmalıdır. Etik kurul onayı bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.

Kaynak Gösterimi
Alıntı yapma ve kaynak göstermede APA 7  (https://apastyle.apa.org/products/publication-manual-7th-edition) kabul edilmektedir.
Dipnot ve kaynakların yazımı konusunda, yöntem bakımından kendi içinde tutarlılık şarttır. Uzun yapıt (kitap, dergi, gazete vb.) adları eğik, kısa yapıt (makale, öykü, şiir vb.) adları ise “tırnak içinde” yazılır. Ayrıca dipnotların yalnızca metne alınamayan ek bilgiler için kullanılması önerilir:
Bir yapıtın derleyeni, çevireni, yayıma hazırlayanı, editörü varsa künyede mutlaka gösterilmelidir.
Elektronik ortamdaki metinlerin kaynak olarak gösterilmesinde, yazarı, başlığı ve yayım tarihi belirtilmiş olanlar kullanılır. Ayrıca künye bilgilerinde parantez içinde erişim tarihi belirtilmelidir.
Ulaşılabilir kaynaklarda ikincil kaynak kullanımından kaçınılmalıdır.
Atıf yapılmayan çalışmalara Kaynaklar kısmında kesinlikle yer verilmemelidir.
Kaynaklar metnin sonunda, yazarların soyadına göre alfabetik olarak yazılmalıdır. Eserlerin yayınevleri açık şekilde ve makalelerin bulunduğu sayfa aralıkları belirtilmelidir.
Latin harfleri dışındaki alfabelerle yazılmış makalelerde Latin harfleriyle yazılmış başlık, öz, anahtar kelimeler, ve kaynakçaya (referanslar) yer verilmelidir.

Metin içi Kaynak (APA) Kaynakça Gösterimi Sistemi

Tek Yazarlı Kitap
Metin İçi: (Say, 1999, s. 72)
Kaynakça: Say, A. (1999). Müzik tarihi. (9.Baskı). Pan Yayınları.

İki Yazarlı Kitap
Metin İçi: (Kökdemir & Demirutku, 2000, s.148)
Kaynakça: Kökdemir, D. & Demirutku, K. (2000). Akademik yazım kuralları kitapçığı. Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları.

Üç Yazarlı Kitap
Metin İçi: (Kökdemir, Şenocak & Demirutku, 2000, s. 148)
Kaynakça: Kökdemir, D., Şenocak, C. & Demirutku, K. (2000). Akademik yazım kuralları kitapçığı. Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları.

Yazar Sayısı Üçten Fazla
Metin İçi: (Kökdemir ve diğ., 2000, s. 148)
Kaynakça: Kökdemir, D., Şenocak, C., Demirutku, K., Yusufi, F., Özyurt, R. (2000). Akademik yazım kuralları kitapçığı. Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları.

Aynı Yazar, Aynı Yılda Birden Fazla Yayın
Metin İçi: (Harvey, 1999a, s. 148)
Kaynakça: Harvey, D. (1999 a). The urbanization of capital. Blackwell.

Kitaptan Bölüm
Metin İçi: (Şimşek, 2000, s.154)
Kaynakça: Şimşek H. (2000). Nitel araştırmanın planlanması.  içinde Ali Şeker (Ed.) Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (2. baskı). (49-91). Seçkin Yayınları.

Çeviri Kitap
Metin İçi: (Harvey, 1999, s. 148)
Kaynakça: Harvey, D. (1999). Müzik tarihi. A. Coşkun (Çev). Pan Yayınları.

Kitaplardaki Çeviri Makale
Metin İçi: (Harvey, 1999, s. 148)
Kaynakça: Harvey, D. (1999 ). Modern dünyada sanat. A. Can (Çev). Modern sanat. (25-40). Pan Yayınları.

Tek Editörlü Kitap
Metin İçi: (Karancı, 2005, s. 148)
Kaynakça: Karancı, A.N. (Ed.). (2005). Farklılıkla yaşamak aile ve toplumun farklı gereksinimleri olan bireylerle birlikteliği. Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

İki Editörlü Kitap
Metin İçi :(Savaşır ve Şahin, 1997, s. 148)
Kaynakça: Savaşır, I. ve N. H. Şahin (Ed.). (1997). Bilişsel-davranışçı terapilerde değerlendirme: Sık kullanılan ölçekler. Türk Psikologlar Derneği

Editörlü Kitaptan Bölüm
Metin İçi: (Sucuoğlu, 1997, s.148)
Kaynakça: Sucuoğlu, B. (1997). Özürlü çocukların aileleri ile yapılan çalışmalar. içinde A. N. Karancı (Ed.). Farklılıkla yaşamak aile ve toplumun farklı gereksinimleri olan bireylerle birlikteliği. (35-56).Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Tek Yazarlı Dergi Makalesi
Metin İçi: (Özkan, 2007)
Kaynakça: Özkan, T. (2007). The effects of the 2001 economic crisis on the insurance industry in Turkey: Increasing the share of foreign capital. The Business Review,  9 (1), 230-236.

Ansiklopedi Makalesi
Metin İçi: (Warrens, 1997)
Kaynakça: Warrens, A.(1997). Mental retardation and environment. International Encyclopedia of Psychiatry. Psycology, Psychonalysis and Nerology içinde (c.7, 202-207). Aesculapius Publishers.

Dergilerdeki Çeviri Makale
Metin İçi: (Bernard, 1991)
Kaynakça: Bernard, A. (1991). Uluslararası anlaşmazlıkların çözümlenmesinde yeni yaklaşımlar. R. Sirmen (Çev.). Dış Politika Dergisi. 7, 110-132.

Kitaplarda Yayınlanan Çeviri Makale
Metin İçi: (Demac, 1991)
Kaynakça: Demac, A. (1991). İletişim uyduları ve üçüncü dünya. Y. Kaplan (Der. ve Çev.). içinde Enformasyon devrimi efsanesi. Rey Yayıncılık.

Tezler ve Yayınlanmamış Çalışmalar
Metin İçi:(Üstünipek, 1998, s. 182)
Kaynakça: Üstünipek, M. (1998). Cumhuriyetten günümüze türkiye’de sanat yapıtı piyasası. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). MSÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Dergi Makalesi (Yazarsız)
Metin İçi: (“Blood Business,” 1998)
Kaynakça: The blood business. (1992, September 11). Time, 97, ss. 47-48.

Gazete Makalesi (Yazarsız)
Metin İçi:(“Amazing Amazon Region,” 1998)
Kaynakça: Amazing amazon region. (1998, January 12). New York Times, s.11.

Raporlar ve Bültenler
Metin İçi: (Mead, 1992)
Kaynakça: Mead, J.V. (1992). Looking at old photographs: Investigating the teacher tales that novice teachers bring with them (Report No. NCRTL-RR-92-4). East Lansing, MI: National Center for Research on Teacher Learning. (ERIC Document Reproduction Service No. ED 346 082)

Dolaylı Referans
Metin İçi: (Komisar, aktaran Adıyeke 1999, s. 13)
Kaynakça: Dolaylı referans ile ilgili tüm bilgilere yer verilmelidir.

Film
Metin İçi: Kurtuluş (Öztan, 1996)
Kaynakça: Öztan, Z. (1996). Kurtuluş [Film]. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu

Televizyon Programı
Metin İçi:Sansürsüz (Bulut, 2009)
Kaynakça: Bulut, Y. (2009). Sansürsüz [TV Programı]. Med Yapım. Habertürk TV.

Radyo Programı
Metin İçi: Çeşm-i Siyah (Toprak, 2009)
Kaynakça: Toprak, A. (2009). Çeşm-i Siyah [Radyo Programı]. İstanbul Radyosu.

Yasa ve Yönetmelikler
Metin İçi: 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Yapıtları Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun. (1995)
Kaynakça: 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Yapıtları Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun. (1995). T.C. Resmi Gazete, 22311, 12 Haziran 1995.

Elektronik Makale ve Yayınlar
Metin İçi: (Özkan, 2006)
Kaynakça: Özkan, T. (2006). Sigorta sektörünün Türkiye ekonomisine net döviz etkisi. Öneri Dergisi, T.C. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayın Organı. Altı Aylık Dergi, 25 (7) 91-106. http://sbe.marmara.edu.tr/oneri/ ( Erişim Tarihi: 16 Şubat 2007)

(Veri tabanında bulunan dergi makalesi)
Metin İçi: (Jacobson, 2006)
Kaynakça: Jacobson, J.W. (2006). A History of facilitated communication: science, pseudoscience, and antiscience. American Psychologist, 50, 750-765.  PsycARTICLES veritabanı (Erişim Tarihi: 12 Ocak 2006). 

Yazarsız Alıntılar
Metin İçi: (Türkiye Bankalar Birliği [TBB], 2009)
Kaynakça: Türkiye Bankalar Birliği [TBB]. (2009). (Erişim Tarihi: 25 Kasım 2009).
http://www.tbb.org.tr/Dosyalar/istatistiki_raporlar/Uc_Aylik_Banka_Bilgileri_(Son_Donem_Karsilastirmali)_/883/Tablolar/Tablo_1-Aktif_Buyuklugune_Gore_Banka_Siralamasi.xls

Son Kontrol Listesi
Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1. Yazar bilgileri eklendi.
E-posta adresi
Tam posta adresi
Telefon numarası
2. Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
Makale metni
Telif Hakkı Anlaşması
3. Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
4. Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.

Makale Gönder
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.
Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:
1)
Makale Tam Metni
2) Yazar bilgilerine yer veren dosya
3) Telif Hakkı Bildirim Metni

Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:
1. Bu çalışmayı derginize göndermek için yetkiliyim/ortak yazarlar tarafından yetkilendirildim.
2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.
3. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağını kabul ediyorum/ediyoruz.
4. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler).
5. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).

Dergimiz, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır.
Ulusal Mevzuatlar
• Basın Kanunu
• Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
• Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi
Uluslararası Mevzuatlar
• Committee on Publication Ethics
• Directory of Open Access Journals

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler
MADDE 4 - (1) Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
• İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
• Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
• Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
• Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
• Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
• Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde yer alan diğer etik ihlal türleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

İtiraz, Şikayet ve Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, dergimizde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler, itiraz, şikayet vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda jms@artuklu.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Dergimize yapılacak itiraz, şikayet ve bildirimler COPE ilkeleri doğrultusunda değerlendirilecektir.

ETİK KURUL İZNİ
Dergimiz, etik kurul izni gerektiren tüm bilim dallarındaki çalışmalarda, ilgili etik kurul kararı alınmış olmasını şart koşmaktadır. Bu kapsamda, etik kurul izniyle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve karar numarası) makale metninde açıkça belirtilmelidir. Olgu sunumlarında ise bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığına dair bilginin makalede yer alması gerekmektedir.
Ulakbim TR Dizin’in 2020 yılından itibaren uygulamaya koyduğu düzenlemeler doğrultusunda, etik kurul izni bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Dergimizde, etik kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki çalışmaları kapsamaktadır:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri gibi yöntemlerle katılımcılardan veri toplanmasını içeren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen tüm araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal veya veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
• İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde retrospektif çalışmalar.
Bu tür çalışmaların değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili etik kurul izinlerinin alınmış olması ve bu izinlerin makale metninde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Not: İnsanlar ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, Helsinki Bildirgesi ve ARRIVE yönergelerine uygun şekilde yürütülmeli ve ilgili etik kuruldan onay alınmalıdır. Etik kurul onayı bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.

Araştırma Etiği İlkeleri
Dergimiz araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı bilgisi makale metninde belirtilmelidir.

Yayın Etiği İlkeleri

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan bir makalede bulguları, yorumları veya sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilmesi durumunda düzeltme yayımlamayı değerlendirebilir. Ancak, bulguları ve sonuçları geçersiz kılabilecek büyük hatalar veya ihlaller söz konusu olduğunda makaleyi geri çekmeyi düşünebilirler.
Eğer yazarların araştırma ya da yayını kötüye kullanma ihtimali varsa; bulguların güvenilir olmadığına dair kanıtlar mevcutsa ve yazarların bağlı bulunduğu kurumlar durumu soruşturmadıysa ya da yapılan soruşturma yetersiz veya sonuçsuz görünüyorsa, editörler endişe beyanı yayımlamayı gündeme alabilir.
Bu tür düzeltme, geri çekme veya endişe beyanı durumlarında dergimiz COPE ilkeleri esas alınır.

İntihal Denetimi
İntihal, başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Dergimiz, gönderilen tüm makaleleri intihali engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını iThenticate, yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Bu oranı aşan çalışmalar ön inceleme aşamasında reddedilecektir.
Dergimizde yayımlanmış veya değerlendirme sürecinde olan bir çalışmada intihal tespit edilmesi durumunda, aşağıdaki adımlar titizlikle uygulanır:
• İntihal tespiti, yazarın bağlı olduğu üniversiteye resmi olarak bildirilir ve gerekli yasal işlemlerin başlatılması için iş birliği yapılır.
• İlgili makalenin PDF kopyası derginin web sitesinden kaldırılır ve makale bağlantıları erişime kapatılır. Makale başlığına "İntihal Yapılmış Makale" ifadesi eklenerek ihlal kamuya açık şekilde belirtilir.
• İntihalden sorumlu olan yazarın hesabı kapatılır ve yazarın dergimize gelecekte herhangi bir makale göndermesi süresiz olarak yasaklanır.

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması
Dergimiz, yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını ve bu hakların ihlal edildiği durumlarda derginin ve yazar(lar)ın haklarını korumaktan sorumludur. Ayrıca dergimiz, yayınlanan tüm makalelerin içeriğinin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesini önlemek için gerekli önlemleri almalıdır.

Kişisel Bilgilerin Korunması
Dergimize gönderilen tüm kişisel veriler, yasal düzenlemelere ve etik kurallara uygun bir şekilde korunmaktadır.

Çıkar Çatışması
Yazarlar, makalelerinde bulgularını veya yorumlarını etkileyebilecek her türlü mali veya diğer önemli çıkar çatışmalarını açıkça beyan etmelidir. Açıklanması gereken potansiyel çıkar çatışmaları arasında danışmanlık faaliyetleri, maaş alımı ve hibe destekleri yer almaktadır. Bu tür çıkar çatışmaları, mümkün olan en erken aşamada ifade edilmelidir.

Finansal Destek
Yazarlar, çalışmaları kapsamında herhangi bir kuruluş tarafından sağlanan finansal desteği makale metninde açıkça beyan etmelidir.

Yazar Değişikliği
Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Yapay Zeka Kullanımı
Dergimize gönderilen çalışmalarda, literatür taraması veya dil kontrolü gibi makalenin özgünlüğünü etkilemeyecek süreçlerde yapay zeka kullanımı kabul edilebilir. Ancak, yapay zeka kullanımı etik kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir ve uydurma veri, manipülasyon gibi etik dışı amaçlar için kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yapay zeka kullanımı içeren çalışmalar için, makale gönderim aşamasında dergimize bu durumla ilgili bilgi verilmesi zorunludur. Yapay zeka kullanımına ilişkin tüm sorumluluk, yazarların kendisine aittir.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) ve olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Yayıncının Sorumlulukları
• COPE ve diğer uluslararası etik ilkelere bağlı kalarak, intihal ve etik ihlalleri önlemek için gerekli politikaları oluşturmak.
• Fikri mülkiyet haklarını gözetmek, kişisel verilerin korunmasını sağlamak.
• Dergi politikalarını belirlemek ve uluslararası indekslerde yer almak için gerekli çalışmaları yapmak.
• Derginin alt yapı ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışma yapmak.
Not: Dergide görev alan editörlerin verdiği tüm kararlar yayıncıdan bağımsızdır. Editörler ile yayıncı arasındaki ilişki, editörlerin bağımsızlığı ilkesine dayanmaktadır.

Editörlerin Sorumlulukları
• Yayın sürecinin etik, tarafsız ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
• Makalelerin bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirmek, hakem sürecini yönetmek, çıkar çatışmalarını çözmek ve yayın etiğine uygun olmayan durumları tespit etmek.
• Makalelerde hata veya ihlal tespit edilmesi durumunda düzeltme veya geri çekme işlemlerini yürütmek.
Not: Editörler, yazar(lar)ın cinsiyeti, ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı veya siyasi görüşü ne olursa olsun, makalenin fikri içeriğine göre adil bir değerlendirme yaparlar.

Yazarların Sorumlulukları
• Çalışmalarını etik ve bilimsel kurallara uygun şekilde hazırlamak.
• Makale verilerinin özgün ve doğru olmasını sağlamak, intihal, uydurma veri veya manipülasyon yapmamak.
• Çalışmada çıkar çatışması, finansal destek veya katkıda bulunan kişi ve kurumları açıkça beyan etmek.
• İnsan veya hayvan denekleri üzerinde yapılan araştırmaları, uluslararası etik ilkelere uygun şekilde yapmak. Bu tür çalışmalar için ilgili etik kuruldan onay almak ve söz konusu onaya ilişkin bilgileri makale metnine eklemek.
• Makale değerlendirme sürecinde veya sonrasında editör ve hakemlerle uluslararası etik ilkeler doğrultusunda uyumlu hareket etmek.

Hakemlerin Sorumlulukları
• Sadece uzmanlık alanına giren çalışmaları kabul etmek.
• Makaleleri bilimsel, etik ve akademik standartlara uygun olarak tarafsız bir şekilde değerlendirmek.
• Değerlendirme sürecinde çalışma verilerine ilişkin gizliliği korumak.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışmalarını bildirmek ve yorumlarını objektif ve yapıcı bir şekilde yapmak.
• İntihal, veri manipülasyonu veya etik ihlal şüphesi durumunda editörleri bilgilendirmek.

Yayın Politikaları
• Dergimizin tüm süreç ve işlemleri DergiPark platformu üzerinden yürütülmekte olup, dergimize ait başka bir web sitesi bulunmamaktadır.
• Dergimize gönderilen çalışmalar, daha önce yayımlanmamış ve eşzamanlı olarak başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olmalıdır.
• Gönderilen çalışmalar, dergimizin amaç ve kapsamına uygun olmalı ve yazım kurallarına riayet edilmelidir. Belirtilen kriterlere uymayan çalışmalar ön inceleme aşamasında yazarlara iade edilir.
• Dergimizde araştırma makalesi, derleme makale, çeviri makale ve kitap kritiği yayımlanmaktadır.
• Bir yazarın en fazla bir çalışması aynı sayıda yayımlanabilir.
• Türkçe, Kürtçe ve İngilizce dillerinde hazırlanan çalışmalar dergimizde değerlendirilmek üzere kabul edilmektedir.
• Dergimizde yayımlanan tüm makaleler, CC-BY-NC lisansı kapsamında açık erişim olarak yayımlanır ve arşiv sayfamızdan ücretsiz olarak erişilebilir.
• Hakem sürecinde, Çift Taraflı Kör Hakemlik uygulanmaktadır. Yazarlar ve hakemler birbirlerinin kimliklerini bilmezler. Dergi içerisinden (editörler veya yayın kurulu üyeleri gibi) makale gönderen kurul üyelerinin, süreç tamamlanana kadar dergideki görevleri askıya alınır ve süreci görmeleri engellenir.
• Makale değerlendirme sürecinde hakemlerin alanında uzman, en az doktora derecesine sahip olmalarına ve yazarla aynı kurumda görev almamalarına özen gösterilir. Çift taraflı kör hakemliğin korunması amacıyla, dergi kurulu üyelerimiz hakem olarak görev almazlar.

Özel Sayı Yayımlama Politikası
Dergimizde, Yayın Kurulu'nun kararı doğrultusunda yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayı için gönderilen makaleler, normal sayılarımızda yer alan makalelerle aynı değerlendirme süreçlerinden geçmektedir. Bu makalelerin, dergimizin Yazım Kuralları ile Etik ve Yayın Politikalarına uyum sağlaması gerekmektedir.

1- Klasik Kürt Edebiyat Özel Sayısı
Dergimizin, “Klasik Kürt Edebiyat Özel Sayısı” 20.10.2023 tarihinde okuyucularımızın erişimine sunulmuştur. Bu sayı Doç. Dr. Ahmet KIRKAN editörlüğünde yayınlanmıştır. Özel sayımıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.

2- Zazaca ve Zazalar; Edebiyat, Kültür ve Dil
Dergimizin, “Zazaca ve Zazalar; Edebiyat, Kültür ve Dil” 31.12.2020 tarihinde okuyucularımızın erişimine sunulmuştur. Bu sayı Baş Editör Dr. Şehmus KURT ve Sayı Editörü Doç. Dr. Ahmet KIRKAN editörlüğünde yayınlanmıştır. Özel sayımıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Ücret Politikası
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.

Reklam Politikası
Dergimiz yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir. Dergimizin tüm giderleri Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Açık Erişim Politikası
Dergimizde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı altında açık erişim olarak yayımlanır. Yayınlanan tüm makalenin tam metinlerine https://dergipark.org.tr/tr/pub/artuklukurdology/archive adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilir. Detaylı bilgi için Tıklayınız.

Telif Hakkı Politikası
Yazarlar, dergimizde yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları CC BY-NC 4.0 olarak lisanslıdır. Detaylı bilgi için Tıklayınız.

Arşivleme ve Veri Dağıtım Politikası
Dergimizde yayınlanan tüm çalışmalar LOCKSS'da dijital olarak arşivlenir. Detaylı bilgi için Tıklayınız.

Makale Değerlendirme Süreci
Dergimizde makale değerlendirme süreci ön inceleme, hakem süreci, revizyon ve yayın olarak 4 ana başlıktan oluşmaktadır. Detaylı bilgi için Tıklayınız.

1- Ön İnceleme
• Çalışma; dergi yayın ilkelerine, akademik yazım kurallarına ve APA 7 atıf sistemine uygunluk açısından editör tarafından incelenir ve iThenticate programı kullanılarak intihal taramasından geçirilir. Benzerlik oranının %20’ten az olması gereklidir. Bu oranı aşan çalışmalar ön inceleme aşamasında yazarlara iade edilir.

2- Hakem Süreci
• Ön inceleme aşamasını geçen çalışmalar için Çift Taraflı Kör Hakemlik süreci başlatılır. Bu süreç kapsamında, makale alanında uzman iki hakeme değerlendirilmek üzere gönderilir. Hakemlik süreci boyunca, hakemlerin ve yazarların kimliklerinin gizli tutulması sağlanır ve süreç gizlilik ilkesi çerçevesinde yürütülür. Bir çalışmanın dergimizde yayımlanabilmesi için her iki hakemin de olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir. Ancak, hakemlerden biri olumlu, diğeri olumsuz görüş bildirirse, çalışma üçüncü bir hakeme gönderilerek nihai karar alınır.

3- Revizyon Süreci
• Hakemler tarafından revizyon talep edilmesi durumunda, yazarlar çalışmalarında yaptıkları değişiklikleri kırmızı ile işaretlemelidir. Hakem talepleri doğrultusunda yapılan revizyonlar, öncelikle editör tarafından, ardından hakemler tarafından değerlendirilerek kontrol edilir.
• Hakem süreci tamamlanan çalışmalar, dergimizin dil editörleri tarafından incelenir. Gerekli görüldüğü takdirde yazarlardan dil ve yazım ile ilgili revizyon talep edilir. Yazarlar tarafından yapılan revizyonlar, dil editörleri tarafından tekrar gözden geçirilir ve onaylanır.

4- Yayın Süreci
• Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen makalelerin dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir ve gelecek ilk sayıda yayınlanır.  

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Artuklu Kurdology dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir. Artuklu Kurdology dergisinin tüm giderleri Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.