Araştırma Makalesi

Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının SARS-CoV-2 Pandemisinde ve Sonrasında Akademik Motivasyonlarının Karşılaştırılması

Cilt: 5 Sayı: Özel Sayı 1 19 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının SARS-CoV-2 Pandemisinde ve Sonrasında Akademik Motivasyonlarının Karşılaştırılması

Öz

Dünya üniversitelerinin neredeyse tamamı bireysel ve toplumsal sağlığı koruyabilmek amacıyla SARS-CoV-2 sürecinde zorunlu bir dijital dönüşüm gerçekleştirdi. Eğitim-öğretimdeki bu dijital dönüşümle birlikte öğrenme-öğretme faaliyetlerinin yürütülme yöntemleri ve COVID-19 pandemisiyle ilişkili birçok araştırma gerçekleştirildi (Cao vd., 2020; Fawaz ve Samaha, 2020; Hasan ve Bao, 2020). Bu doğrultuda araştırmanın amacı, E-öğrenme sistemlerinin kullanıldığı SARS-CoV-2 pandemisinde ve örgün eğitime dönüşün gerçekleştiği dönemde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü (BSÖ) öğrencilerinin akademik motivasyon düzeylerinin belirlenmesi, dönemlere göre karşılaştırılması ve bazı demografik özelliklere göre incelenmesidir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde test – tekrar test tekniği kullanıldı ve betimsel bir araştırma olarak desenlendi. Veriler COVID-19 pandemisinde ve sonrasında olmak üzere iki aşamalı olarak Vallerand ve ark. (1992) tarafından geliştirilen ve Karagüven (2012) tarafından Türkçe’ye adaptasyonu gerçekleştirilen ‘Akademik Motivasyon Ölçeği’ kullanılarak Google Formlar aracılığıyla toplandı. Örneklem grubu BSÖ bölümünde öğrenimlerine devam eden test aşamasında 249 ve tekrar test aşamasında 240 gönüllü aynı öğrenci grubundan oluşturuldu. Veriler SPSS aracılığıyla p<.05 anlamlılık düzeyinde analiz edildi. Öğretmen adaylarının SARS-CoV-2 pandemisinde ve sonrasında akademik motivasyon düzeyleri karşılaştırıldığında; örgün eğitime tam manasıyla dönüşün gerçekleştiği dönem lehine %32,9 artış ve yüksek düzeyde anlamlı farklılık görüldü (p<.000). Araştırma sonuçları SARS-CoV-2 dönemi ve sonrası olmak üzere bir bütün olarak değerlendirildiğinde; cinsiyet, yaş, genel ağırlıklı not ortalaması ve düzenli fiziksel egzersiz durumu değişkenlerine göre öğretmen adaylarının akademik motivasyonlarının COVID-19 pandemi dönemine kıyasla örgün eğitim yöntemlerine tekrar dönüş sonrasında anlamlı düzeyde artış gösterdiği sonucuna ulaşıldı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alderman, M. K. (2004). Motivation for achievement: Possibilities for teaching and learning (İkinci Baskı). New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.
  2. Alemdağ, C., Öncü, E., ve Yılmaz, A. K. (2014). Beden eğitimi öğretmeni adaylarının akademik motivasyon ve akademik özyeterlikleri. Hacettepe Spor Bilimleri Dergisi, 25(1), 23-35.
  3. Balaban Salı, J. (2006). Öğrenmede güdülenme. İçinde: Y. Kuzgun ve D. Deryakulu (Ed.) Eğitimde bireysel farklılıklar, (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  4. Bolatov, A. K., Gabbasova, A. M., Baikanova, R. K., Igenbayeva, B. B. ve Pavalkis, D. (2022). Online or Blended Learning: the COVID-19 pandemic and first-year medical students’ academic motivation. Medical Science Educator, (2022)32, 221-228.
  5. Camacho A, Correia N, Zaccoletti S ve Daniel J. R. (2021). Anxiety and social support as predictors of student academic motivation during the COVID-19. Front. Psychol. 12:644338. DOI: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.644338
  6. Cao, W., Fang, Z., Hou, G., Han, M., Xu, X., ve Dong, J. (2020) The psychological Impact of the COVID-19 epidemic on college students in China. Psychiatry Research, ISSN : 0165-1781, DOI : https://doi.org/10.1016/j.psychres.2020.112934
  7. Clark, M. H. ve Schroth, C. A. (2010). Examining relationships between academic motivation and personality among college students. Learning and Individual Differences. 2010(20), 19-24. DOI : https://doi.org/10.1016/j.lindif.2009.10.002
  8. Diker-Coşkun, Y. ve Demirel, M. (2012). Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2012(42), 108-120.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beden Eğitimi ve Spor Pedagojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

15 Kasım 2022

Kabul Tarihi

15 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA
Türker, Ü. (2022). Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının SARS-CoV-2 Pandemisinde ve Sonrasında Akademik Motivasyonlarının Karşılaştırılması. Mediterranean Journal of Sport Science, 5(Özel Sayı 1), 429-443. https://doi.org/10.38021/asbid.1205490

Cited By

  Flag Counter     


27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .


26245 26366