Araştırma Makalesi

İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ

Cilt: 8 Sayı: 18 10 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ

Öz

İnsani gelişme, ülkelerin mevcut ekonomik zenginliğinden ayrı olarak ülkeler için uzun ve sağlıklı bir yaşam, okur-yazarlık oranı, makul yaşam düzeyi gibi insana ve insan hayatının zenginliklerine odaklanan çok boyutlu bir kavramdır. Milli gelir artışı bir ülkenin gelişmiş bir ülke olarak nitelendirilebilmesi için yeterli değildir. Ekonomisi zengin birçok ülkede görülen sosyal sorunlar ve çözümünde yaşanan zorluklar ekonomik gelişme ile birlikte insani gelişmenin de bir arada ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Terör siyasi bir amaç adına geniş kitleler üzerinde korku ve endişe yaratmanın yanında şiddet ve zor kullanılması ve gerçekleştirdikleri terör eylemi sonucunda zarar görenlerin dışındaki toplum üzerinde uyandırdığı psikolojik etki olarak tanımlamak mümkündür. Terörizm ise belirli bir sivil halkı ya da kitleyi korkutma ve yılgınlığa düşürmek için önceden tasarlanmış siyasi motive edilen terör faaliyetleri şeklinde tanımlanmaktadır. “ETA” (Euskadi Ta Askatasuna) ayrılıkçı terör örgütü, İspanya’da hâkim olan Francisko Franco diktatörlüğüne karşı 1959 yılında İspanya ve Fransa toprakları arasında bölünmüş olan tarihi Bask Bölgesinde Bask halkına ait bağımsız bir devlet kurma amacıyla kurulmuştur. Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü listesine alına ETA Marksist-Leninst düşünceye sahiptir. İspanya’nın 1979 yılında Bask bölgesine tanıdığı özerkliğe rağmen “ETA” 2011 yılına kadar terör eylemlerine devam etmiştir. 20 Ekim 2011 tarihinde süresiz olarak silahı bıraktığını ilan eden ETA, son olarak 2 Mayıs 2018’de siyasi veya örgütsel herhangi bir girişimde bulunmayacağını ve tüm yapılanmalarını ortadan kaldırdığını ilan ederek kendini feshetmiştir. Bu çalışmanın hipotezi insani gelişmişlik seviyesi artıkça terör faaliyetlerinin azaldığıdır. Çalışmanın amacı insani gelişmişlik seviyesi ile terör arasındaki ilişkiyi İspanya üzerinden değerlendirmektir. Bu doğrultuda öncelikle önemli kavramlar literatür taraması yapılıp açıklanacaktır. Daha sonra ise “ETA” terör örgütünün 58 yıllık silahlı mücadelesinin sona ermesinde İspanya’nın insani gelişmişlik seviyesinin terör örgütünün kendini feshetmesindeki rolü irdelenmeye çalışılacaktır. Bu çalışmanın yöntemi ise tarihsel araştırma yöntemleri, betimsel araştırma yöntemleri ve belgeye dayalı veri analizidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. tr.tradingeconomics.com. (2020). Aralık 29, 2020 tarihinde https://tr.tradingeconomics.com: https://tr.tradingeconomics.com/spain/gdp adresinden alındı
  2. www.lamoncloa.gob.es. (2020). 12 24, 2020 tarihinde https://www.lamoncloa.gob.es: https://www.lamoncloa.gob.es/espana/paishistoriaycultura/Paginas/index.aspx adresinden alındı
  3. Arakon, M. (2013). Ulusal Azınlıklar ve Ulus-Devlet Sorunu:Bask Ülkesi. Alternatif Politika, 5(1), 69-90.
  4. BBC NEWS. (2019, Mayıs 16). bbc.com. Ocak 1, 2020 tarihinde https://www.bbc.com/: https://www.bbc.com/news/world-europe-11181982 adresinden alındı
  5. Çakaş, C. Ö. (2020). İspanya'daki Bask Etnik Milliyetçiliğinin Tarihsel Gelişimi Üzerine Bir İnceleme. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(20), 118-155.
  6. Çiftçi, İ. (2016). Avrupa'da Ayrılıkçı Bir Terör Örgütü: ETA Euskadi Ta Alkatasuna-Bask Anavatanı ve Bağımsızlık. B. Sevinç, & İ. Çiftçi içinde, Terrorism : Türkiye, Avrupa,Amerika (s. 169-190). Ankara: Karınca Yayınlar.
  7. Çökmez, F. G. (2008). Bask Bölgesi: Etnik Milliyetçiliğin Tarihsel Gelişimi ve İspanya'daki Devlet Politikalarının Etkisi. Ege Akademik Bakış, 8(1), 355-371.
  8. Dedeoğlu, B. (2020). Uluslararası Güvenlik ve Strateji. İstanbul: Yeniyüzyıl Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

20 Ocak 2021

Kabul Tarihi

26 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA
Aksu, M., & Dere, A. (2021). İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 8(18), 1-18. https://izlik.org/JA86CT33RD
AMA
1.Aksu M, Dere A. İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ. ASSAM-UHAD. 2021;8(18):1-18. https://izlik.org/JA86CT33RD
Chicago
Aksu, Muhammed, ve Ayşe Dere. 2021. “İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ”. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi 8 (18): 1-18. https://izlik.org/JA86CT33RD.
EndNote
Aksu M, Dere A (01 Nisan 2021) İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi 8 18 1–18.
IEEE
[1]M. Aksu ve A. Dere, “İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ”, ASSAM-UHAD, c. 8, sy 18, ss. 1–18, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CT33RD
ISNAD
Aksu, Muhammed - Dere, Ayşe. “İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ”. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi 8/18 (01 Nisan 2021): 1-18. https://izlik.org/JA86CT33RD.
JAMA
1.Aksu M, Dere A. İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ. ASSAM-UHAD. 2021;8:1–18.
MLA
Aksu, Muhammed, ve Ayşe Dere. “İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ”. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, c. 8, sy 18, Nisan 2021, ss. 1-18, https://izlik.org/JA86CT33RD.
Vancouver
1.Muhammed Aksu, Ayşe Dere. İNSANİ GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ İLE TERÖR ARASINDAKİ İLİŞKİ: İSPANYA ÖRNEĞİ. ASSAM-UHAD [Internet]. 01 Nisan 2021;8(18):1-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CT33RD

 ASSAM-UHAD sürekli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.