Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Opinions of University Students on Desserts in Turkish Cuisine

Yıl 2022, Cilt: 3 Sayı: 1, 31 - 43, 31.07.2022

Öz

In this study, 200 students studying at Bahçeşehir University (Istanbul), Gastronomy and Culinary Arts and Nutrition and Dietetics departments were surveyed in order to determine the opinions of young people about the desserts in Turkish Cuisine, and the questionnaires of 191 students in total were found valid and the results were evaluated. According to the faculties of the students; Çekme halva (83.3% applied sciences, 68.5% health sciences),Kuşlokumu (83.3% applied sciences, 68.5% health sciences), lohusa sherbet (73.9% health sciences, 57.0% applied sciences) was found to be statistically significant (p<0.05). Students, Fıtır (91.6%), Sabuniye (91.1%), Süngariye tatlısı (90.6%), Küncülü Akıt (90.1%), Sübye (89.5%). They stated that they had never heard of sweets such as Kedibatmaz (88.5%), Nazlı aş (88.5%) and Samsa (88.5%). In order to protect our cuisine, to transfer it to future generations and take its deserved place among world cuisines, it is very important to make studies of forgotten tastes and increase their awareness.

Kaynakça

  • Arısan, K. & Arısan, G D. (1995). Abdülaziz Bey’in “Osmanlı Âdet, Merasim ve Tabirleri (Âdat ve Merasim-i Kadime, Tabirât ve Muamelât-ı Kavmiye-i Osmaniye)”. Tarih Vakfı Yurt Yayınları. İstanbul.
  • Bilgin, A. (2008). Klasik dönem Osmanlı saray mutfağı, Türk mutfağı. A. Bilgin ve Ö. Samancı (Editörler). Ankara: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Düzgün, E. & Durlu-Özkaya, F. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü̈. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Güler, S. (2010). Türk Mutfak Kültürü ve Yeme İçme Alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2010(26); 24-30.
  • Gündüzöz, G. l. 2016. Osmanlı Tekke Mutfak Kültürü ve Mecmuâ-i Fevâid. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 20(2); 175-205.
  • Gürsoy, D. (2013). Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. Oğlak Yayınları. İstanbul.
  • Kara, G. (2012). Damak Tadımız Değişiyor mu? 12.10.2018 tarihinde http://www.dunyagida. com.tr/kose-yazisi/damak-tadimiz-degisiyor-mu/1038 adresinden alınmıştır.
  • Kalpaklı, M. (2016). Osmanlı'da Edebiyata Yansıyan Yeme-İçme Kültürü. In Kuşhane: Saray Mutfağı (pp. 41-49). Bir Yudum İnsan Yayıncılık.
  • Kızıldemir, Ö., Öztürk, E. & Sarıışık, M. (2014). Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Gelişmeler. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(3); 191-210.
  • Oturakçı-Orbay, N. (2018). Türkiye Türkçesindeki Tatlı Adlarına Ad Bilimsel Bir Yaklaşım. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 6(1); 396-413.
  • Önçel, S. (2015). Türk Mutfağı ve Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(4); 33-44
  • Prajapati, B., Dunne, M. & Armstrong, R. (2010). Sample size estimation and statistical power analyses. Optometry today, 16(7), 10-18.
  • Seçim, Y. (2018). Selçuklu ve Osmanlı Mutfağının Gastronomi Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism Theory and Research, 4(2), 122-132.
  • Sevimli, Y. & Sönmezdağ, A. (2017). Özel Gün Tatlıları: Kültür Turizmi Açısından Önemi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 1(2); 18-28.
  • Şanlıer, N., Cömert, M. & Durlu-Özkaya, F. (2008). Türk Mutfağındaki Geleneksel Tatlı ve Helvaları Gençlerin Tanıma Durumu. Türkiye 10. Gıda Kongresi. Erzurum.
  • Şanlıer, N., Cömert, M. & Durlu-Özkaya, F. (2012). Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı. Milli Folklor, 24(94); 152-161.
  • Şavkay, T. (2000). Osmanlı Mutfağı. Şekerbank. 290 s. İstanbul.
  • Yerasimos, S. 2002. Sultan Sofraları: 15. ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı. Yapı Kredi Yayınları. İstanbul.
  • Yiğit, Y. & Ay, E. (2016). Osmanlı Mutfak Kültürü. III. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi: Çin’den Adriatik’e (Ed. S. Fettahlıoğlu & A. Afşar). İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Derneği. s. 8-22. Antalya.
  • Yüksel, A. (2016). Bariatrik Cerrahi Operasyonu Geçiren Morbid Obez Bir Hastanın 3 yıl Sonraki Beslenme Durumu: Olgu Sunumu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(1), 39- 45.

Üniversite Öğrencilerinin Türk Mutfağındaki Tatlılara İlişkin Görüşleri

Yıl 2022, Cilt: 3 Sayı: 1, 31 - 43, 31.07.2022

Öz

Bu çalışma gençlerin Türk Mutfağındaki tatlılara ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda İstanbul Bahçeşehir Üniversitesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Beslenme ve Diyetetik bölümlerinde okuyan 200 öğrenciye anket yapılmış ve 191 öğrencinin anketi geçerli bulunarak çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Öğrencilerin okudukları fakültelere göre; Çekmehelva (%83,3 uygulamalı bilimler, %68,5 sağlık bilimleri), Kuşlokumu (%83,3 uygulamalı bilimler, %68,5 sağlık bilimleri), lohusa şerbetinin (%73,9 sağlık bilimleri, %57,0 uygulamalı bilimler) tatma durumunun dağılımının istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,05). Öğrenciler, Fıtır (%91,6), Sabuniye (%91,1), Süngariye tatlısı (%90,6), Küncülü akıt (%90,1), Sübye (%89,5). Kedibatmaz (%88,5), Nazlı aş (%88,5), Samsa (%88,5) gibi tatlıları hiç duymadıklarını ifade etmişlerdir. Mutfağımızın korunması gelecek kuşaklara aktarılması ve dünya mutfakları arasında hak ettiği yeri alması için unutulmaya yüz tutmuş tatların envanter çalışmaları yapılıp bilinirliliğinin artırılması oldukça önemlidir.

Kaynakça

  • Arısan, K. & Arısan, G D. (1995). Abdülaziz Bey’in “Osmanlı Âdet, Merasim ve Tabirleri (Âdat ve Merasim-i Kadime, Tabirât ve Muamelât-ı Kavmiye-i Osmaniye)”. Tarih Vakfı Yurt Yayınları. İstanbul.
  • Bilgin, A. (2008). Klasik dönem Osmanlı saray mutfağı, Türk mutfağı. A. Bilgin ve Ö. Samancı (Editörler). Ankara: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Düzgün, E. & Durlu-Özkaya, F. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü̈. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Güler, S. (2010). Türk Mutfak Kültürü ve Yeme İçme Alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2010(26); 24-30.
  • Gündüzöz, G. l. 2016. Osmanlı Tekke Mutfak Kültürü ve Mecmuâ-i Fevâid. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 20(2); 175-205.
  • Gürsoy, D. (2013). Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. Oğlak Yayınları. İstanbul.
  • Kara, G. (2012). Damak Tadımız Değişiyor mu? 12.10.2018 tarihinde http://www.dunyagida. com.tr/kose-yazisi/damak-tadimiz-degisiyor-mu/1038 adresinden alınmıştır.
  • Kalpaklı, M. (2016). Osmanlı'da Edebiyata Yansıyan Yeme-İçme Kültürü. In Kuşhane: Saray Mutfağı (pp. 41-49). Bir Yudum İnsan Yayıncılık.
  • Kızıldemir, Ö., Öztürk, E. & Sarıışık, M. (2014). Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Gelişmeler. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(3); 191-210.
  • Oturakçı-Orbay, N. (2018). Türkiye Türkçesindeki Tatlı Adlarına Ad Bilimsel Bir Yaklaşım. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 6(1); 396-413.
  • Önçel, S. (2015). Türk Mutfağı ve Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(4); 33-44
  • Prajapati, B., Dunne, M. & Armstrong, R. (2010). Sample size estimation and statistical power analyses. Optometry today, 16(7), 10-18.
  • Seçim, Y. (2018). Selçuklu ve Osmanlı Mutfağının Gastronomi Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Tourism Theory and Research, 4(2), 122-132.
  • Sevimli, Y. & Sönmezdağ, A. (2017). Özel Gün Tatlıları: Kültür Turizmi Açısından Önemi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 1(2); 18-28.
  • Şanlıer, N., Cömert, M. & Durlu-Özkaya, F. (2008). Türk Mutfağındaki Geleneksel Tatlı ve Helvaları Gençlerin Tanıma Durumu. Türkiye 10. Gıda Kongresi. Erzurum.
  • Şanlıer, N., Cömert, M. & Durlu-Özkaya, F. (2012). Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı. Milli Folklor, 24(94); 152-161.
  • Şavkay, T. (2000). Osmanlı Mutfağı. Şekerbank. 290 s. İstanbul.
  • Yerasimos, S. 2002. Sultan Sofraları: 15. ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı. Yapı Kredi Yayınları. İstanbul.
  • Yiğit, Y. & Ay, E. (2016). Osmanlı Mutfak Kültürü. III. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi: Çin’den Adriatik’e (Ed. S. Fettahlıoğlu & A. Afşar). İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Derneği. s. 8-22. Antalya.
  • Yüksel, A. (2016). Bariatrik Cerrahi Operasyonu Geçiren Morbid Obez Bir Hastanın 3 yıl Sonraki Beslenme Durumu: Olgu Sunumu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(1), 39- 45.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kübra Arı 0000-0001-8745-3042

Esra Mankan 0000-0003-1735-8511

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 16 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arı, K., & Mankan, E. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Türk Mutfağındaki Tatlılara İlişkin Görüşleri. Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 31-43.

Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi yayıncı Bayram KANCA tarafından CC BY-NC-SA 4.0 cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1sa.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslanmıştır.