Aim: The aim of this study was the microroughness evaluation of composite resin samples which are exposed to various types of drinks after brushing with whitening toothpaste. Material and Method: As acidic drinks coke, orange juice, sport drink, green tea, apple tea, green tea + lemon tea; as resin restorative materials Tetric, Premise and Filtek Z – 250; as whitening toothpaste Plus White were used during the study. 28 samples were prepared as 5 mm in diameter and 2 mm in thickness from every material. For three composite resin groups; we had 84 samples, totally. Every sample was immersed within the asidic drinks at room temperature for 3h/ day during 1 week. The control group samples were stored at % 0,9 isotonic sodium chloride without subjecting to any cycling. This process was repeated for 7 days, by renewing the used asidic drinks every day. The samples were brushed every day with brushing machine, after removing asidic drinks. After the samples were dried at the end of 7 days, surface roughness was measured by using (Surftest 211.Mitutoyo, Japan) profilometer equipment. Results: When surface roughness values of all materials has been examined, no significant difference has been actuarially observed among the roughness values of the composite samples kept into 0.9% isotonic sodium chloride (p>0.05); whereas, it has been determined that sports drink significantly causes more roughness than the other drinks in composite resin samples (p<0.05). It has been determined that, actuarially, Premise samples kept into sports drink are significantly more rough than Tetric and Filtek Z-250 (p<0.05). Conclusion: After being subjected to acidic beverages brushing with whitening toothpastes, composite resin samples were observed to cause microroughness.
Surface roughness esthetics restorative materials acidic drinks whitening toothpaste
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çeşitli tipteki içeceklere maruz bırakılan kompozit rezin örneklerinin ağartıcı diş macunu ile fırçalandıktan sonra mikropürüzlülüğünün değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; asitli içecek olarak kola, portakal suyu, sporcu içeceği, yeşil çay, elma çayı, yeşil çay + limon çayı; dolgu materyalleri olarak Tetric, Premise (Dentin) ve Filtek Z – 250; diş macunu olarak Plus White kullanıldı. Her bir materyalden 5 mm çapında ve 2 mm kalınlığında 28 adet örnek hazırlandı. Üç kompozit rezin grubu için toplamda 84 örnek elde edildi. Her bir örnek oda sıcaklığında 24 saatte 3 saat olacak şekilde asidik içecekler içinde bekletildi. Kontrol grubundaki örnekler ise döngüye tabi tutulmaksızın % 0,9 izotonik sodyum klorür içerisinde saklandı. Bu işlem 7 gün boyunca, çalışmada kullanılan asidik içecekler her gün yenilenerek tekrarlandı. Örnekler her gün asidik içecekler içinden çıkartıldıktan sonra fırçalama makinesiyle fırçalandı. 7 gün sonunda örnekler kurutulduktan sonra profilometre (Surftest 211.Mitutoyo, Japonya) cihazı kullanılarak yüzey pürüzlülüğü ölçüldü. Sürekli değişkenler bakımından dağılımların normalliği Shapiro-Wilk testi ile grup varyanslarının homojenliği ise Levene testi ile kontrol edildi. Bulgular: Bütün materyallerin yüzey pürüzlülük değerlerine bakıldığında % 0.9 izotonik sodyum klorür içerisinde bekletilen kompozit rezin örneklerinin pürüzlülük değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmezken (p>0.05); sporcu içeceğinin kompozit rezin örneklerinde diğer içeceklere göre anlamlı derecede daha fazla pürüzlülüğe neden olduğu belirlendi (p<0.05). Sporcu içeceğinde bekletilen Premise örneklerinin ise Tetric ve Filtek Z-250 örneklerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla pürüzlü olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç: Asitli içeceklere maruz bırakıldıktan sonra ağartıcı özellikteki diş macunu ile fırçalamanın kompozit rezin örneklerinde mikropürüzlülüğe neden olduğu gözlenmiştir.
Yüzey pürüzlülüğü estetik restoratif materyaller asitli içecekler ağartıcı diş macunu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 23 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.