SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ

Sayı: 19 1 Mart 2010
PDF İndir
TR

SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ

Öz

Sakarya ve çevresi konut mimarisi konusunda zengin bir yöre olmasına rağmen bu yörenin eserleri yeterince incelenmemiştir. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren konumu ve verimli toprakları sayesinde göç alan bölgede, konut mimarisi konusunda Türk mimarisinin yayıldığı bir çok coğrafyadan benzer özellikler göstermektedir. Ancak bölge 1. derecede deprem kuşağında bulunduğu için sık sık depremler yaşamış ve bu depremler tarihi dokuya büyük zararlar vermiştir. Plan ve işlevsellik bakımından geleneksel konut mimarisinden ayrılmayan bölge evleri süsleme bakımından başkent İstanbul’a olan yakınlıktan dolayı özellikle XIX. yy. moda beğenisinin etkisi altında kalmıştır. Evlerde Barok, Rokoko, Ampir ve Neo-Klasik unsurlar batılılaşma dönemi Osmanlı sanatının programına uygun olarak seçmeci bir tarzda uygulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr; en

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2010

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Çetin, Y. (2010). SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 19, 67-103. https://izlik.org/JA88US24SG

Etik kurallarla ilgili maddelerin uygulanması konusunda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alınıp, izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi hususu kriterlere eklenmiştir. Bu doğrultuda dergimize gönderilen ve aşağıda belirtilen koşullara uyan makaleler için Etik Kurul İzni alınması gerekmektedir.
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
Ayrıca;
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.