Bu çalışmada, Kars piyasasında satışa sunulan gravyer peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal
kalite niteliklerinin ortaya konularak yasal mevzuata uygunlukları araştırılmıştır.
Gravyer peynirlerin mikrobiyolojik analizleri sonucunda (ortalama); toplam aerob mezofil bakteri
2.3x107 kob/g, laktik bakteri 5.1x105 kob/g, laktokok bakteri 8.5x106 kob/g, koliform grubu bakteri
1.0x103 kob/g, stafilokok-mikrokok 4.8x104 kob/g, sülfit indirgeyen klostridia 4.2x102, maya ve küf
3.9x104 düzeyinde izole edilmiştir. E.coli, S.aureus ve C. perfringens < 1.0x102 kob/g olarak saptandı..
Kimyasal analizler sonucunda ise (ortalama); rutubet miktarı % 19.8, yağ % 32.4, protein % 31.3, tuz %
11.0, kül % 5.4 ve asitlik % 1.54 LA olarak bulunmuştur.
Bu analizler sonucunda, gravyer peynirin %76.6’sının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit
edilmiştir. Bu nedenle, Kars’da marketlerde satılan gravyer peynirin halk sağlığı açısından potansiyel bir
risk taşıyabilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 1 |