Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 3, 259 - 268, 30.12.2021
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.940934

Öz

Bu denemede; yumurtacı tavuk diyetine ayçiçek yağı ve/veya inorganik (sodyum selenit) ve organik selenyum (selenyum bakımından zenginleştirilmiş maya) ilavelerinin; performans, yumurta kalitesi ve yumurta raf ömrü üzerine etkileri incelendi. Toplam 252 adet 42 haftalık yaşta Lohmann beyaz yumurtacı tavuk, 7 tekrarlı (her bir tekrar 6 tavuk) 6 deneme grubuna rastgele dağıtıldı. Deneme deseni; 2×3 tesadüf parsellerine göre dizayn edilmiş faktöriyel deneme planına göre oluşturuldu. Ayçiçek yağlı (%3) ve yağsız olarak hazırlanan her iki ayrı diyete, iki farklı selenyum ilavesi (0.3 mg/kg) yapılarak 6 deneme diyeti oluşturuldu. Deneme 12 hafta sürdürüldü. Denemede, gruplar arasında yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, özgül ağırlık, Haugh birimi, ak ve sarı oranı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık gözlenmezken yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk oranı, kabuk kalınlığı, yumurta sarı rengi, ak ve sarı indeksinde önemli farklılıklar belirlendi (P˂0.05). Yumurta sarısı tiyobarbitürik asit reaktifleri (TBARS) sadece ayçiçek yağı katkılı grupta diğer gruplara kıyasla daha yüksek (P<0.05) tespit edildi. Selenyum ilavesinin yağlı diyetle beslenen gruplarda TBARS değerini düşürdüğü belirlendi (P<0.05). Sonuç olarak; yumurtacı tavuk diyetine ayçiçek yağı ve/veya farklı selenyum kaynağı ilavelerinin genel olarak performans ve yumurta kalite parametrelerini etkilemediği, diyete ayçiçek yağı ilavesinin yumurta sarısı TBARS değerini artırdığı, selenyum ilavesinin ise bu artışı engelleyerek, yumurta raf ömrü üzerine olumlu etkileri olduğu gözlendi.

Destekleyen Kurum

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

TDK-2016-5089

Teşekkür

Bu araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından TDK-2016-5089 nolu proje ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  • 1. Kılınç ÖO., 2013. İlave organik ve inorganik selenyum preparatlarının ve ilave vitamin E’nin yumurta tavuklarında verim ve bazı kan parametrelerine, yumurta selenyum içeriğine ve plazma glutatyon peroksidaz enzim aktivitesine etkisinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 2. Tabar B., Baştürk A., 2018. Farklı bitkisel ekstraktların ayçiçeği yağının oksidatif stabilitesi üzerine etkileri. J Food, 43, 333-346.
  • 3. Torki M., Mohebbifar A., Mohammadi H., 2021. Effects of supplementing hen diet with Lavandula angustifolia and/or Mentha spicata essential oils on production performance, egg quality and blood variables of laying hens. Vet Med Sci, 7, 184-193.
  • 4. Yörük MA., Bolat D., 2003. Mısır ve arpaya dayalı yumurta tavuğu rasyonlarına farklı enzim katkılarının çeşitli verim özelliklerine etkisi. Turk J Vet Anim Sci, 27, 789-796.
  • 5. Harms RH., Rossi AF., Sloan DR., Miles RD., Christmas RB., 1990. A method for estimating shell weight and correcting specific gravity forr egg weight in eggsheel quality studies. Poult Sci, 69, 48-52.
  • 6. Haugh RR., 1937. The haugh ünit for measuring egg quality. US Egg Poultry Magazine, 43, 522-555.
  • 7. Aydın A., Bölükbaşı ŞC., 2020. Effect of supplementation of Hen Diet with pennyroyal extract (Mentha pulegium) on performance, egg quality and yolk TBARS values. Pakistan J Zool, 52, 1045-1051.
  • 8. Card LE., Nesheim MC., 1972. Poultry Production. 11th ed., Lea and Febiger Press, Phidelphia.
  • 9. Association of Official Analytical Chemists, 1995. Official Methods of Analysis of AOAC International, 16th ed., Arlington.
  • 10. Titus HW., Fritz JC., 1971. Percentage multipliers for computing metabolizable energy values, for chickens, of some feedstuffs used in the feding of poultry. In “The Scientific Feeding of Chickens”, 5th ed., 295-298, Interstate, Danville, IL.
  • 11. Tarladgis BM., Watts MT., Younathan LR., Dugan A., 1960. Distillation method for the quantitative determination of malonaldehyde in rancid foods. J Am Oil Chem Soc, 37, 44-48.
  • 12. SAS, 2015. SAS/Stat Software Hangen and Enhanced, SAS Institute Incorporation, USA.
  • 13. Lu J., Qu L., Shen MM., Wang XG., Guo J., Hu YP., Dou TC., Wang KH., 2019. Effects of high-dose selenium-enriched yeast on laying performance, egg quality, clinical blood parameters, organ development, and selenium deposition in laying hens. Poult Sci, 98, 2522-2530.
  • 14. Lu J., Qu L., Ma M., Li F., Wang XG., Yang Z., Wang KH., 2020. Efficacy evaluation of selenium-enriched yeast in laying hens: effects on performance, egg quality, organ development, and selenium deposition. Poult Sci, 99, 6267-6277.
  • 15. Swiatkiewicz S., Arczewska-Wlosek A., Szczurek W., Calik J., Bederska-Lojewska D., Orczewska-Dudek S., Muszynski S., Tomaszewska E., Jozefiak D., 2020. Algal oil as source of polyunsaturated fatty acids in laying hens nutrition: Effect on egg performance, egg quality indices and fatty acid composition of egg yolk lipids. Ann Anim Sci, 20, 961-973.
  • 16. Çelebi Ş., 2003. Yumurta tavuğu rasyonlarına geç dönemde hayvansal ve bitkisel yağ ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 17. Eseceli H., 2003. Farklı yağ asidi kaynağı içeren yumurta tavuğu rasyonlarına E ve C vitaminleri ilavesinin yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonuna, lipid peroksidasyon düzeyine ve performansa etkisi. İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 18. Şenköylü N., 2001. Yemlik Yağlar. ISBN 975-93691-1-7, 164, NRA, Tekirdağ.
  • 19. Batkowskaa J., Drabika K., Brodackia A., Czechb A., Adamczuk A., 2021. Fatty acids profile, cholesterol level and quality of table eggs from hens fed with the addition of linseed and soybean oil. Food Chem, 334, 127612.
  • 20. Liu H., Yu O., Tang X., Fang C., Chen S., Fang R., 2020. Effect of Selenium on Performance, Egg Quality, Egg Selenium Content and Serum Antioxidant Capacity in Laying Hens. Pakistan J Zool, 52, 635-640.
  • 21. Marion WW., Nordskog AW., Tolman HS., Forsythe RH., 1964. Egg Composition as Influenced by Breeding, Egg Size, Age and Season. Poult Sci, 43, 255-264.
  • 22. Cavers JR., 1970. EGGS, the production, identification and retention of quality in eggs. Department of Poult Sci. Ontario Agricultural College, University of Guelph.
  • 23. Ürüşan H., Bölükbaşı ŞC., 2020. Yumurta kalitesini iyileştirici güncel besleme çalışmaları. DÜFED, 9, 65-78.
  • 24. Pardıo V., Landın L., Walıszewskı K., Avalos M., Flores A., Guzman L., 1992. Effect of soybean soapstock on Laying Hen performance and egg quality parameters. Poult Sci, 9480-9481.
  • 25. Mızrak C., Ceylan N., Çiftçi İ., Kahraman Z., Karaçaltı MS., 2005. Ayçiçek yağı yerine ayçiçeği asit yağı kullanılmasının yumurta tavuklarında performans, yumurta kalitesi ve yağ asitleri kompozisyonu üzerine etkileri. Tavukçuluk Araş Derg, 6, 21-24.
  • 26. Kaya A., Kaya H., Macit M., Çelebi Ş., Esenbuğa N., Yörük MA., Karaoglu M., 2013. Effects of dietary inclusion of plant extract mixture and copper into layer diets on egg yield and quality, yolk cholesterol and fatty acid composition. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19, 673-679.
  • 27. Çiftçi ME., 2015. Yumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı (coriander oil) ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı tbars değerleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 28. Reshadi H., Torki M., Mohammadi H., 2020. Changes in performance, egg quality and blood parameters of laying hens fed selenium and oregano oil. Anim Prod Sci, 60, 1620-1629.
  • 29. Lordelo M., Cid J., Cordovil CM., Alves SP., Bessa RJ., Carolino I., 2020. A comparison between the quality of eggs from indigenous chicken breeds and that from commercial layers. Poult Sci, 99, 1768-1776.
  • 30. Kralik G., Grcevic M., Hanzek D., Margeta P., Galovic O., Kralik Z., 2020. Feeding to produce n-3 fatty acid-enriched table eggs. J Poult Sci, 57, 138-147.
  • 31. Matumoto-Pintro PT., Murakami AE., Vital ACP., Croge C., da Silva DF., Ospina-Roja IC., BGuerra AFQG., 2017. Effects of storage time and temperature on lipid oxidation of egg powders enriched with natural antioxidants. Food Chem, 228, 463-468.
  • 32. Laika M., Jahanian R., 2015. Dietary supplementation of organic selenium could improve performance, antibody response, and yolk oxidative stability in laying hens fed on diets containing oxidized fat. Biol Trace Elem Res, 165, 195-205.
  • 33. Muhammad AI., Mohamed DAA., Chwen LT., Akit H., Samsudin AA., 2021. Effect of sodium selenite, selenium yeast, and bacterial enriched protein on chicken egg yolk color, antioxidant profiles, and oxidative stability. Foods, 10, 871.
  • 34. Esterbauer H., Schaur RJ., Zollner H., 1991. Chemistry and biochemistry of 4-hydroxynonenal, malonaldehyde and related aldehydes. Free Radical Biol Med, 11, 81-128.
  • 35. Aubourg SP., 1993. Review: Interaction of malondialdehyde with biological molecules-New trends about reactivity and significance. Int J Food Sci Technol, 28, 323-335.
  • 36. Galobart J., Barroeta AC., Baucells MD., Cortinas L., Guardiola F., 2001. α-Tocopherol transfer efficiency and lipid oxidation in fresh and spray-dried eggs enriched with ω3- polyunsaturated fatty acids. Poult Sci, 80, 1496-1505

The Effects of Sunflower Oil and Selenium Supplementation to Laying Hen Diet on Performance, Egg Quality and Egg Shelf Life

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 3, 259 - 268, 30.12.2021
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.940934

Öz

In this experiment; the effects of additions sunflower oil and/or inorganic (sodium selenite) and organic selenium (selenium-enriched yeast) to laying hen diet on performance, egg quality and egg shelf life were investigated. A total of 252 42-week-old Lohmann LSL white laying hens were randomly assigned to 6 experimental groups with 7 replications (6 chickens per repeat). Experimental pattern was created according to a factorial experiment plan designed according to 2×3 random plots. Six experiment diets were created by adding two different selenium (0.3 mg/kg) to both diets prepared with/without sunflower oil (3%). The experiment was continued for 12 weeks. Although no significant difference was observed between the groups in terms of egg production, feed consumption, feed conversion ratio, specific gravity, Haugh unit, albumen and yolk ratio in the experiment, significant differences were determined in egg weight, shape index, shell ratio, shell thickness, egg yolk color, albumen and yolk ratio (P˂0.05). Egg yolk thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) were higher (P<0.05) in group added only sunflower oil compared to other experimental groups. It was determined that selenium supplementation decreased TBARS value in groups fed a fatty diet (P<0.05). As a result; It was observed that the addition of sunflower oil and/or different sources of selenium to the laying hen diet did not affect performance and egg quality parameters in general; the addition of sunflower oil to the diet increased the egg yolk TBARS value, selenium supplementation prevented this increase and had favorable effects on egg shelf life.

Proje Numarası

TDK-2016-5089

Kaynakça

  • 1. Kılınç ÖO., 2013. İlave organik ve inorganik selenyum preparatlarının ve ilave vitamin E’nin yumurta tavuklarında verim ve bazı kan parametrelerine, yumurta selenyum içeriğine ve plazma glutatyon peroksidaz enzim aktivitesine etkisinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 2. Tabar B., Baştürk A., 2018. Farklı bitkisel ekstraktların ayçiçeği yağının oksidatif stabilitesi üzerine etkileri. J Food, 43, 333-346.
  • 3. Torki M., Mohebbifar A., Mohammadi H., 2021. Effects of supplementing hen diet with Lavandula angustifolia and/or Mentha spicata essential oils on production performance, egg quality and blood variables of laying hens. Vet Med Sci, 7, 184-193.
  • 4. Yörük MA., Bolat D., 2003. Mısır ve arpaya dayalı yumurta tavuğu rasyonlarına farklı enzim katkılarının çeşitli verim özelliklerine etkisi. Turk J Vet Anim Sci, 27, 789-796.
  • 5. Harms RH., Rossi AF., Sloan DR., Miles RD., Christmas RB., 1990. A method for estimating shell weight and correcting specific gravity forr egg weight in eggsheel quality studies. Poult Sci, 69, 48-52.
  • 6. Haugh RR., 1937. The haugh ünit for measuring egg quality. US Egg Poultry Magazine, 43, 522-555.
  • 7. Aydın A., Bölükbaşı ŞC., 2020. Effect of supplementation of Hen Diet with pennyroyal extract (Mentha pulegium) on performance, egg quality and yolk TBARS values. Pakistan J Zool, 52, 1045-1051.
  • 8. Card LE., Nesheim MC., 1972. Poultry Production. 11th ed., Lea and Febiger Press, Phidelphia.
  • 9. Association of Official Analytical Chemists, 1995. Official Methods of Analysis of AOAC International, 16th ed., Arlington.
  • 10. Titus HW., Fritz JC., 1971. Percentage multipliers for computing metabolizable energy values, for chickens, of some feedstuffs used in the feding of poultry. In “The Scientific Feeding of Chickens”, 5th ed., 295-298, Interstate, Danville, IL.
  • 11. Tarladgis BM., Watts MT., Younathan LR., Dugan A., 1960. Distillation method for the quantitative determination of malonaldehyde in rancid foods. J Am Oil Chem Soc, 37, 44-48.
  • 12. SAS, 2015. SAS/Stat Software Hangen and Enhanced, SAS Institute Incorporation, USA.
  • 13. Lu J., Qu L., Shen MM., Wang XG., Guo J., Hu YP., Dou TC., Wang KH., 2019. Effects of high-dose selenium-enriched yeast on laying performance, egg quality, clinical blood parameters, organ development, and selenium deposition in laying hens. Poult Sci, 98, 2522-2530.
  • 14. Lu J., Qu L., Ma M., Li F., Wang XG., Yang Z., Wang KH., 2020. Efficacy evaluation of selenium-enriched yeast in laying hens: effects on performance, egg quality, organ development, and selenium deposition. Poult Sci, 99, 6267-6277.
  • 15. Swiatkiewicz S., Arczewska-Wlosek A., Szczurek W., Calik J., Bederska-Lojewska D., Orczewska-Dudek S., Muszynski S., Tomaszewska E., Jozefiak D., 2020. Algal oil as source of polyunsaturated fatty acids in laying hens nutrition: Effect on egg performance, egg quality indices and fatty acid composition of egg yolk lipids. Ann Anim Sci, 20, 961-973.
  • 16. Çelebi Ş., 2003. Yumurta tavuğu rasyonlarına geç dönemde hayvansal ve bitkisel yağ ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 17. Eseceli H., 2003. Farklı yağ asidi kaynağı içeren yumurta tavuğu rasyonlarına E ve C vitaminleri ilavesinin yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonuna, lipid peroksidasyon düzeyine ve performansa etkisi. İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 18. Şenköylü N., 2001. Yemlik Yağlar. ISBN 975-93691-1-7, 164, NRA, Tekirdağ.
  • 19. Batkowskaa J., Drabika K., Brodackia A., Czechb A., Adamczuk A., 2021. Fatty acids profile, cholesterol level and quality of table eggs from hens fed with the addition of linseed and soybean oil. Food Chem, 334, 127612.
  • 20. Liu H., Yu O., Tang X., Fang C., Chen S., Fang R., 2020. Effect of Selenium on Performance, Egg Quality, Egg Selenium Content and Serum Antioxidant Capacity in Laying Hens. Pakistan J Zool, 52, 635-640.
  • 21. Marion WW., Nordskog AW., Tolman HS., Forsythe RH., 1964. Egg Composition as Influenced by Breeding, Egg Size, Age and Season. Poult Sci, 43, 255-264.
  • 22. Cavers JR., 1970. EGGS, the production, identification and retention of quality in eggs. Department of Poult Sci. Ontario Agricultural College, University of Guelph.
  • 23. Ürüşan H., Bölükbaşı ŞC., 2020. Yumurta kalitesini iyileştirici güncel besleme çalışmaları. DÜFED, 9, 65-78.
  • 24. Pardıo V., Landın L., Walıszewskı K., Avalos M., Flores A., Guzman L., 1992. Effect of soybean soapstock on Laying Hen performance and egg quality parameters. Poult Sci, 9480-9481.
  • 25. Mızrak C., Ceylan N., Çiftçi İ., Kahraman Z., Karaçaltı MS., 2005. Ayçiçek yağı yerine ayçiçeği asit yağı kullanılmasının yumurta tavuklarında performans, yumurta kalitesi ve yağ asitleri kompozisyonu üzerine etkileri. Tavukçuluk Araş Derg, 6, 21-24.
  • 26. Kaya A., Kaya H., Macit M., Çelebi Ş., Esenbuğa N., Yörük MA., Karaoglu M., 2013. Effects of dietary inclusion of plant extract mixture and copper into layer diets on egg yield and quality, yolk cholesterol and fatty acid composition. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19, 673-679.
  • 27. Çiftçi ME., 2015. Yumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı (coriander oil) ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı tbars değerleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • 28. Reshadi H., Torki M., Mohammadi H., 2020. Changes in performance, egg quality and blood parameters of laying hens fed selenium and oregano oil. Anim Prod Sci, 60, 1620-1629.
  • 29. Lordelo M., Cid J., Cordovil CM., Alves SP., Bessa RJ., Carolino I., 2020. A comparison between the quality of eggs from indigenous chicken breeds and that from commercial layers. Poult Sci, 99, 1768-1776.
  • 30. Kralik G., Grcevic M., Hanzek D., Margeta P., Galovic O., Kralik Z., 2020. Feeding to produce n-3 fatty acid-enriched table eggs. J Poult Sci, 57, 138-147.
  • 31. Matumoto-Pintro PT., Murakami AE., Vital ACP., Croge C., da Silva DF., Ospina-Roja IC., BGuerra AFQG., 2017. Effects of storage time and temperature on lipid oxidation of egg powders enriched with natural antioxidants. Food Chem, 228, 463-468.
  • 32. Laika M., Jahanian R., 2015. Dietary supplementation of organic selenium could improve performance, antibody response, and yolk oxidative stability in laying hens fed on diets containing oxidized fat. Biol Trace Elem Res, 165, 195-205.
  • 33. Muhammad AI., Mohamed DAA., Chwen LT., Akit H., Samsudin AA., 2021. Effect of sodium selenite, selenium yeast, and bacterial enriched protein on chicken egg yolk color, antioxidant profiles, and oxidative stability. Foods, 10, 871.
  • 34. Esterbauer H., Schaur RJ., Zollner H., 1991. Chemistry and biochemistry of 4-hydroxynonenal, malonaldehyde and related aldehydes. Free Radical Biol Med, 11, 81-128.
  • 35. Aubourg SP., 1993. Review: Interaction of malondialdehyde with biological molecules-New trends about reactivity and significance. Int J Food Sci Technol, 28, 323-335.
  • 36. Galobart J., Barroeta AC., Baucells MD., Cortinas L., Guardiola F., 2001. α-Tocopherol transfer efficiency and lipid oxidation in fresh and spray-dried eggs enriched with ω3- polyunsaturated fatty acids. Poult Sci, 80, 1496-1505
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Çağrı Kale 0000-0003-1918-6346

Tugba Bingol 0000-0002-6894-8418

Proje Numarası TDK-2016-5089
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kale, Ç., & Bingol, T. (2021). Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 16(3), 259-268. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.940934
AMA Kale Ç, Bingol T. Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Aralık 2021;16(3):259-268. doi:10.17094/ataunivbd.940934
Chicago Kale, Çağrı, ve Tugba Bingol. “Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı Ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 16, sy. 3 (Aralık 2021): 259-68. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.940934.
EndNote Kale Ç, Bingol T (01 Aralık 2021) Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 16 3 259–268.
IEEE Ç. Kale ve T. Bingol, “Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 3, ss. 259–268, 2021, doi: 10.17094/ataunivbd.940934.
ISNAD Kale, Çağrı - Bingol, Tugba. “Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı Ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 16/3 (Aralık 2021), 259-268. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.940934.
JAMA Kale Ç, Bingol T. Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2021;16:259–268.
MLA Kale, Çağrı ve Tugba Bingol. “Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı Ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 3, 2021, ss. 259-68, doi:10.17094/ataunivbd.940934.
Vancouver Kale Ç, Bingol T. Yumurtacı Tavuk Diyetine Ayçiçek Yağı ve Selenyum İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2021;16(3):259-68.