ÖZET
İnsanların yaşam seviyelerinin yükselmesine paralel olarak, yeıerli
ve dengeli beslenmenin insan sağlığı ve gelişmesindeki etkisi üzerinde önemle
durulmakta ve konuyla, ilgili birçok tedbirler alınmaktadır. Yeterli \c denge ii
beslenmenin yanında, gelişen teknoloji ile birlikte tüketilen sebzelerin çeşitli
değişmelere uğraması, Umtaminasyotdar ve başta tarımsal mücadele ilaçlan olmak
üzere değişik amaçlarla kullanılan ve bazen kanserojen etkileri görülen maddelerin
tespiti, sebzelerde kalite ölçümlerinin önemini giderek artınnaJctadtr.
Sebze kalitesinin ölçülmesi ile ilgili yapılan birçok araştırmada, tüketici
tercihlerinin değişimi, kalite faktörlerinin herbir sebze için farklı ve kamp t eki hir
özelliğe sahip olması, kaliteyi kıta sürede belirleyebilecek metotların yetersizliği gibi
problemler: kalitenin tespitinde kmyılaşılan başlıca güçlüklerdir. Sebze kalitesini.-,
lahoratm ar şartlarında belirlenmesinde kullanılan ballıca metotlar NIR, HPL£, CıLC.
TLC ve MS gibi kobrirneırik v.ya ^j-ektr^fr.tntKeirik metotlar ile duyusal, paneller
renk ıskalaları, sıkıştırma testleri, delme testleri ve kesme direnci ile birçok
mikrobiyolojik analiz yöntemleridir. Hızlı kalite Ölçüm tekniklerinin kullanımı,
sebzelerin üretimi ve tüketiciye laşınimt sırasında daha etkin kontrolü sağlaması
yariiftaa, tüketiciye daha kaliteli sebze sunulması anlatnını taşımaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 23 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/