Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 48 Sayı: 2, 107 - 111, 14.10.2017
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.319755

Öz

Bu çalışma Kahramanmaraş ilindeki
süt sığırı işletmelerindeki merkezi sağım sistemlerinin mevcut durumlarını ve
yapısal özelliklerini ortaya koymak amacıyla 2016 yılında bir anket çalışması yapılmıştır.
İşletmelerdeki ortalama hayvan sayısı 293, sağmal hayvan sayısı ise 136
adettir. İşletmelerde birden fazla süt sığırı ırkı olup en fazla yetiştirilen
ırk %89.7 oranıyla Holstein’dır. Bunu
%51.7 oranıyla Simental, %17.2
oranıyla Siyah Alaca ırkı takip
etmektedir. İşletmelerin %65.5'inde merkezi sağım sistemi, sağım odası, bekleme
salonu ve sağım çukuru bulunmaktadır. İşletmelerin %17.2'si paralel, % 48.3'ü
balık kılçığı sistemini kullanıp durakların %5'i tek, %95'i

çift sıralıdır.
Sağım odalarında ortalama 12 durak olup durak alanı ise 3 m²'dir. Sağım
odalarının ortalama alanı ise 232 m2’dir. Bekleme salonunda her bir
hayvan ortalama 13 dk bekletilmektedir. Ortalama alanı ise 142 m²dir.
İşletmelerin %82.8'inde sağım öncesi her hayvana ortalama 2 dk hazırlık
yapılmaktadır. Sağım çukuru boyutları ise ortalama (2.5x10 x1 m)’dir.
İşletmelerin % 64.3'ünde süt akış hızını ölçer ve %70.4'ünde Pulsatör (nabız
ölçer) aleti bulunmamaktadır. Merkezi sağım sistemlerinde genellikle 2 adet sağımcı
çalışmaktadır. Sonuç olarak ilimizde yeni gelişmekte olan merkezi sağım
sistemleri hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İşletmelerin genelinde jeneratör ve
Pulsatör aleti gibi yardımcı ekipman kullanımında eksiklikler görülmektedir.

Kaynakça

  • Anonim, 2014. Milking Line. Finding The Perfect Milking Parlor Has Never Been Easier, Via Mattei, 4-Loc. Gariga- 29027 Podenzano (PC)-Italy, 2014.
  • Anonim, 2015a. http://www.csok.cz/prilohyarchiv/1040/BAUER_CATTLE_EN.pdf-
  • Anonim, 2015b. http://www.agri-ergonomics.eu/downloads/PDF/Summary/milking _cows_ LR . pdf-Saat :12.05 – (30.12.2015).
  • Anonim, 2015c. http://www.publish.csiro.au/?act=view_file&file_id=9780643107403_ Chapter 13.pdf-Saat :12.05 – (30.12.2015).
  • Bucklin, R., 1994. Dairy Systems For the 21 st Century. (Editor), ASAE, Michigan USA.
  • Ceballos, A., Weary, D., 2002. Feeding small quantities of grain in the parlour facilitates pre-milking handling of dairy cows: A note. Applied Animal Behavior Science, 77: 249-254.
  • Gülsoy, A., 2014. Sağım teknikleri, süt sığırcılığında hijyen, sağım ve sağım teknikleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Dergisi, Ankara, 28 s.
  • Kumlu, S., 2008. Kaliteli ve yüksek süt verimi için sağım teknikleri. AB sınır ötesi işbirliği çerçevesinde Bulgaristan Burgas Ruen Süt Üreticileri Birliği ile Kırklareli Ahır Hijyeni ve Sağım Teknikleri Paneli, Kırıkkale.
  • Kumlu, S., 2012. Süt verimi ve kalitesi. AB ve Türkiye'de Danışmanlık Sistemleri ve Süt Sığırı İşletmelerin Yönetimi Dergisi, Cilt:1, 388 s, Aydın.
  • Lauwere, C., Hendriks, M., Metz, J., Schouten, W., 1988. Behaviour of dairy cows under free or forced cow traffic in a simulated automatic milking system environment. Applied Animal Behaviour Science, 56,1, 13-28.
  • Olgun, M., 2011. Tarımsal Yapılar Ders Kitabı 2. Baskı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Yay. No. 1577, 447 s, Ankara.
  • Reinemann, J., 2003. Milking Research and Instruction Lab., Milking Parlor Types, 2003.
  • Rodenburg, J., 2012. Milking Systems, Selection, Cost and Implications. Dairy Facility Design for Improved Cow Comfort, Health and Longevity, Ramada Plaza, Abbotsford, BC, November 14-15.
  • Slater, K., 1991. The Principles of Dairy Farming. 11 th. Edition. 359s.
  • Smith, J., Dhuyvetter, K.C, Vanbaale, M.J, Armstrong, D.V, Harner, J., 2005. Managing the milking parlor: An economic consideration of profilability. NMC. Annual Meeting Proceedings. 166-180 p.
  • Thomas, C., 1994. Operations and Economic Models For Large Milking Parlors. 31 st. Annual Dairly Production Conference.
  • Öztürk, T., 2003. Tarımsal Yapılar. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 49, Samsun, 296 s.
  • Varlyakov, I., Tossev, A., 1989. Behaviour of cows observed at milking in a milking parlour. Proceedings of International Symposium “Ethology of Farm Animals”, 2-6 October 1988, Eberswalde, Tierhygiene-Information, Eberswalde-Finow-21, 77: 3-8.
  • Varlyakov, I., 1992. A group behavior of cows observed at milking in a in milking parlour. Proceedings of the II-nd International Ethological Youth Meeting,Godollo. July 26 - August 8. Hungary, 245.
  • Yıldız, B., 2013. Çankırı İli Süt Sığırı Barınaklarının Yapısal Özellikleri ve Yeni Barınak Modellerinin Geliştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, 95, Ocak- 2013, Konya.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Serpil Gençoğlan

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gençoğlan, S. (2017). Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48(2), 107-111. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.319755
AMA Gençoğlan S. Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ekim 2017;48(2):107-111. doi:10.17097/ataunizfd.319755
Chicago Gençoğlan, Serpil. “Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun Ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48, sy. 2 (Ekim 2017): 107-11. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.319755.
EndNote Gençoğlan S (01 Ekim 2017) Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48 2 107–111.
IEEE S. Gençoğlan, “Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 2, ss. 107–111, 2017, doi: 10.17097/ataunizfd.319755.
ISNAD Gençoğlan, Serpil. “Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun Ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48/2 (Ekim 2017), 107-111. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.319755.
JAMA Gençoğlan S. Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48:107–111.
MLA Gençoğlan, Serpil. “Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun Ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 2, 2017, ss. 107-11, doi:10.17097/ataunizfd.319755.
Vancouver Gençoğlan S. Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48(2):107-11.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/