Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Seed Sector in Turkey in Terms of Sustainable Agriculture

Yıl 2017, Cilt: 48 Sayı: 2, 133 - 138, 14.10.2017
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.331435

Öz

It is highly important for the population on
earth which is approaching 7 billion to take sufficient food needed to survive,
take enough and balanced nutrition and be provided with reliability of the
food. This makes agriculture more and more important every day. As known the
beginning of agricultural production is seed. Especially in vegetal production,
usage of superior and high quality seed provides an increase of the crop by
20-30 per cent depending on other production conditions and it is even known
that in exotic fertilized species, hybrid seeds supply an increase of up to
three fold. There has been a significant increase on the numbers of firms that
works on seed production. Turkey seed sector that produced 776 thousand tonnes
and exported amount of 150 million dollars is planned to reach to 1 million
tonnes of production and 500 million dollars amount of export in 2023. Because
current firms in the sector are not enough big and improvements has started
relatively later, led competitive firms emerge. Main purpose of the study is to
compare Turkey to the world in terms of years in vegetable seed production, to
reveal what must be done by revealing current situation and problems.

Kaynakça

  • Acar, Ş. 2008. Avrupa Birliği ve Türkiye’de tohumculuk sektörünün yapılanması. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, AB Uzmanlık Tezi, Ankara
  • Akdoğan, İ. 2005. Ankara ili tarım işletmelerinde islah edilmiş buğday çeşitlerinin sertifikalı tohumluklarının kullanım düzeyleri ve işletme ekonomisine katkılarının değerlendirilmesi. Y.L. Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Akgün, İ., Kaya, M. 2003. Türkiye’de tohumculuğun dünü ve bugünü. SDÜ FBE Dergisi, 7:1.
  • Almekinders, C.J., Louwaars, N.P. 2002. The importance of the farmers' seed systems in a functional national seed sector. Journal of new Seeds, 4(1-2): 15-33.
  • Anonymous, 2013. Tohumculuk sektör raporu, Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü, http://tarim.kalkinma.gov.tr/wp-content/uploads/2014/10/2013-TIGEM-TOHUMCULUK-SEKTOR-RAPORU2.pdf (Accessed by 03/07/ 2016)
  • Anonymous, 2016a. Tohumculuk 2015, T.C. Gida Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı, Ankara. http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Duyurular/tohumculuk.pdf#search=tohumculuk%20destekleri (Accessed by 30/06/2016)
  • Anonymous, 2016b. Tarımsal Destekler Bülteni, T.C. Gida Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ankara. http://www.tarim.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/2015%20tar%C4%B1msal%20destekler%20bulteni.pdf#search=tohumculuk%20destekleri (Accessed by 03/07/2016)
  • Balcı, E.Ö. 1993. Türkiye'de bitkisel tohumculuğun genel ve tarım işletmeleri düzeyindeki sorunları üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Balkaya, A., Yanmaz, R. 2001. Bitki genetik kaynaklarının muhafaza imkanları ve tohum gen bankalarının çalışma sistemleri. Ekoloji Çevre Dergisi, 10 (39): 25-30.
  • Demirtaş, B., Keleş, D. 2005. Çukurova bölgesinde sebze tohumculuğunun pazarlama yapısı, Türkiye 2. Tohumculuk Kongresi, 9-11 Kasım, Adana.
  • Elçi, A. 2000. Türkiye’de tohumculuğun durumu ve gelişimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, pp.17-21, Ankara.
  • Engiz, A.M. 2007. Türkiye’de patates tohumluğu üretiminin ekonomik yönden değerlendirilmesi, Nevşehir Örneği, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Eraktan, G. 2001. Tarım politikasının temelleri ve Türkiye'de tarımsal destekleme politikası. Uzel Yayınları, İstanbul
  • Fert, C. 2004. Antalya ili sebze tohumu yetiştiriciliğinin üretim ve pazarlama yapısının incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Güngör, H., Saraçoğlu, K.C., Güngör, G., 2016. Türkiye’de tohumluk sektörü ve ayçiçeği üreticilerinin tohumluk satınalma davranışlarinin analizi: Trakya bölgesi örneği, XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta.
  • Hazneci, K., Ceyhan, V., 2016. Buğday tohumluğu üretiminde fiyat değişkenliğinin işletme organizasyonuna, etkisi. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta.
  • ISF, 2012. International Seed Fedaration Web Page.
  • Kumar, N.R., Singh, K.N., Rambir Dahiya, P.S. 2000. Economics of seed potato production in Western Uttar Pradesh. Journal of Indian Potato Association, 27:133-39.
  • Sav, O., Sayın, C., 2016. Türkiye’de yağlı tohumlar sektörü ve izlenen politikalar. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta.
  • Usal, G., 1996. Adana ilinde bitkisel tohum üretimi yapan firmaların üretim dağıtım yapısı, sorunları ve çözüm önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Yağdı, K., Yılmaz, K., Sezer, N., Aydemir, T., Bağcı, S.A. 2010. Türkiye’de tarla bitkileri tohumluk üretimi ve kullanımı ile tohumculuk sisteminin genel değerlendirilmesi, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı 2. Cilt, s:861-875, Ankara.
  • Zararsız, D. 2010. İzmir ili Kınık ilçesinde sözleşmeli mısır tohumluğu üretiminin mevcut durumu ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü

Yıl 2017, Cilt: 48 Sayı: 2, 133 - 138, 14.10.2017
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.331435

Öz

Dünya üzerinde 7 milyara yaklaşan nüfusun
sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan miktarda
gıdayı alması, yeterli ve dengeli beslenmesi, bu gıdaların güvenilirliğinin
sağlanması son derece önemlidir. Buda tarım sektörünün önemini her geçen gün
artırmaktadır. Bilindiği gibi tarımsal üretimin başlangıcı tohumdur. Özellikle
bitkisel üretimde, üstün nitelikli ve kaliteli tohum kullanılması verimi diğer
üretim şartlarına bağlı olarak 20-30% oranında hatta yabancı döllenen türlerde,
melez tohumların 3 katına kadar artış sağladığı bilinmektedir. Türkiye’de son
yıllarda tohumluk üretimi konusunda faaliyet gösteren firmasayısında önemli
artışlar olmuştur. 2014 yılında 776 bin ton olan tohumluk üretimi ve 150 milyon
dolar ihracat yapan Türk tohumluk sektörü 2023 ‘te 1 milyon ton üretim ve 500
milyon dolar ihracata ulaşılması planlanmaktadır. Türkiye’de mevcut
işletmelerin AR-GE çalışmalarını etkin yapacak büyüklükle olmalmamaları ve
ıslah çalışmalarının gelişmiş ülkelere göre geç başlanması sektörde rekabetçi
işletmelerin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Çalışmanın temel amacı, tohum
üretiminde yıllar itibariyle Dünya ve Türkiye’yi kıyaslamak, Türkiye’deki
mevcut durumu ve sorunları ortaya koyarak sektörün gelişmesi için yapılması
gerekenleri ortaya koymaktır. 

Kaynakça

  • Acar, Ş. 2008. Avrupa Birliği ve Türkiye’de tohumculuk sektörünün yapılanması. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, AB Uzmanlık Tezi, Ankara
  • Akdoğan, İ. 2005. Ankara ili tarım işletmelerinde islah edilmiş buğday çeşitlerinin sertifikalı tohumluklarının kullanım düzeyleri ve işletme ekonomisine katkılarının değerlendirilmesi. Y.L. Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Akgün, İ., Kaya, M. 2003. Türkiye’de tohumculuğun dünü ve bugünü. SDÜ FBE Dergisi, 7:1.
  • Almekinders, C.J., Louwaars, N.P. 2002. The importance of the farmers' seed systems in a functional national seed sector. Journal of new Seeds, 4(1-2): 15-33.
  • Anonymous, 2013. Tohumculuk sektör raporu, Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü, http://tarim.kalkinma.gov.tr/wp-content/uploads/2014/10/2013-TIGEM-TOHUMCULUK-SEKTOR-RAPORU2.pdf (Accessed by 03/07/ 2016)
  • Anonymous, 2016a. Tohumculuk 2015, T.C. Gida Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı, Ankara. http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Duyurular/tohumculuk.pdf#search=tohumculuk%20destekleri (Accessed by 30/06/2016)
  • Anonymous, 2016b. Tarımsal Destekler Bülteni, T.C. Gida Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ankara. http://www.tarim.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/2015%20tar%C4%B1msal%20destekler%20bulteni.pdf#search=tohumculuk%20destekleri (Accessed by 03/07/2016)
  • Balcı, E.Ö. 1993. Türkiye'de bitkisel tohumculuğun genel ve tarım işletmeleri düzeyindeki sorunları üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Balkaya, A., Yanmaz, R. 2001. Bitki genetik kaynaklarının muhafaza imkanları ve tohum gen bankalarının çalışma sistemleri. Ekoloji Çevre Dergisi, 10 (39): 25-30.
  • Demirtaş, B., Keleş, D. 2005. Çukurova bölgesinde sebze tohumculuğunun pazarlama yapısı, Türkiye 2. Tohumculuk Kongresi, 9-11 Kasım, Adana.
  • Elçi, A. 2000. Türkiye’de tohumculuğun durumu ve gelişimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, pp.17-21, Ankara.
  • Engiz, A.M. 2007. Türkiye’de patates tohumluğu üretiminin ekonomik yönden değerlendirilmesi, Nevşehir Örneği, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Eraktan, G. 2001. Tarım politikasının temelleri ve Türkiye'de tarımsal destekleme politikası. Uzel Yayınları, İstanbul
  • Fert, C. 2004. Antalya ili sebze tohumu yetiştiriciliğinin üretim ve pazarlama yapısının incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Güngör, H., Saraçoğlu, K.C., Güngör, G., 2016. Türkiye’de tohumluk sektörü ve ayçiçeği üreticilerinin tohumluk satınalma davranışlarinin analizi: Trakya bölgesi örneği, XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta.
  • Hazneci, K., Ceyhan, V., 2016. Buğday tohumluğu üretiminde fiyat değişkenliğinin işletme organizasyonuna, etkisi. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta.
  • ISF, 2012. International Seed Fedaration Web Page.
  • Kumar, N.R., Singh, K.N., Rambir Dahiya, P.S. 2000. Economics of seed potato production in Western Uttar Pradesh. Journal of Indian Potato Association, 27:133-39.
  • Sav, O., Sayın, C., 2016. Türkiye’de yağlı tohumlar sektörü ve izlenen politikalar. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs, Isparta.
  • Usal, G., 1996. Adana ilinde bitkisel tohum üretimi yapan firmaların üretim dağıtım yapısı, sorunları ve çözüm önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Yağdı, K., Yılmaz, K., Sezer, N., Aydemir, T., Bağcı, S.A. 2010. Türkiye’de tarla bitkileri tohumluk üretimi ve kullanımı ile tohumculuk sisteminin genel değerlendirilmesi, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı 2. Cilt, s:861-875, Ankara.
  • Zararsız, D. 2010. İzmir ili Kınık ilçesinde sözleşmeli mısır tohumluğu üretiminin mevcut durumu ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Adem Aksoy

Nuray Demir

Mehmet Muhammed Sarı

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aksoy, A., Demir, N., & Sarı, M. M. (2017). Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48(2), 133-138. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.331435
AMA Aksoy A, Demir N, Sarı MM. Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ekim 2017;48(2):133-138. doi:10.17097/ataunizfd.331435
Chicago Aksoy, Adem, Nuray Demir, ve Mehmet Muhammed Sarı. “Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48, sy. 2 (Ekim 2017): 133-38. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.331435.
EndNote Aksoy A, Demir N, Sarı MM (01 Ekim 2017) Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48 2 133–138.
IEEE A. Aksoy, N. Demir, ve M. M. Sarı, “Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 2, ss. 133–138, 2017, doi: 10.17097/ataunizfd.331435.
ISNAD Aksoy, Adem vd. “Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48/2 (Ekim 2017), 133-138. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.331435.
JAMA Aksoy A, Demir N, Sarı MM. Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48:133–138.
MLA Aksoy, Adem vd. “Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 2, 2017, ss. 133-8, doi:10.17097/ataunizfd.331435.
Vancouver Aksoy A, Demir N, Sarı MM. Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48(2):133-8.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/