Araştırma Makalesi

Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi

Cilt: 12 Sayı: 2 3 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi

Öz

Milli Mücadele’nin Türkler tarafından başarı ile sonuçlandırılmasından sonra Müttefikler yeni bir strateji planı geliştirmişlerdir. Bu amaçla Müttefikler, verdikleri 27 Ekim 1922 tarihli notayla Ankara ile İstanbul hükümetlerini görüşmelere davet etmişler ve Lozan Barış Konferansı da bu şekilde gündeme gelmiştir. TBMM’nin 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırmasıyla Ankara Hükümeti konferansa Türk milleti adına tek başına katılmıştır. Lozan Barış Konferansı’nda birçok konunun yanında Musul meselesi ile azınlıklar (ekalliyetler) meselesi de görüşülmüştür. Görüşmelerde Kürtlerle ilgili ayrı bir gündem maddesi açılmamış ve “Kürdistan” sözü de tartışma konusu yapılmamıştır. Bu şekilde Kürt sorunu azınlıklar meselesi ve Musul meselesi kapsamında dolaylı bir şekilde müzakere edilmiştir. Azınlıklar meselesi Türk Heyeti’nin tezleri doğrultusunda Türkiye’nin lehine yönelik çözülürken, Musul meselesi çerçevesinde Türkiye-Irak sınırına yönelik varılan çözüm ise Türkiye’nin aleyhine yönelik olmuştur. Kürtlerle ilgili kaynaklara göre Batılı devletlerden İngiltere ve Fransa Lozan Barış Antlaşması’nı Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarını çizen bir antlaşma olarak kabul etmişlerdir. Buna karşın İngiltere ve Fransa aynı zamanda Kürt sorununu yadsıyan ülkeler olarak da kabul edilmiştir. Kürtlerle ilgili kaynakların çoğunda Lozan Barış Antlaşması, Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun siyasi ve hukuki bir dayanağı olarak kabul edilmesine rağmen aynı zamanda Kürt coğrafyasını bölen bir antlaşma olarak da kabul edilmiştir. Bu açıdan Lozan Barış Antlaşması Kürtlerle ilgili kaynaklarda “Kürdistan”ın kurulmasını engelleyen ve mevcut statükoda imkânsız hale getiren bir antlaşma olarak büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ata, F. (2020). Süleymaniyeli Nemrut Mustafa Paşa bir işbirlikçinin portesi. Palet Yayınları.
  2. Atatürk, M. Kemal. (2015). Nutuk. N. Bayramoğlu, K. Güren (Ed.). Kaynak Yayınları.
  3. Ballı, R. (1991). Kürt dosyası. Cem Yayınevi.
  4. Başkaya, F. (2012). Paradigmanın iflası. Özgür Üniversite.
  5. Bayrak, M. (1994). Kürdoloji belgeleri. Özge Yayınları.
  6. Beşikçi, İ. (1990). Devletlerarası sömürge Kürdistan. Instıtut Kurde de Parıs.
  7. Beşikçi, İ. (1991). Bilim yöntemi. Yurt Kitap Yayın.
  8. Beşikçi, İ. (1992). Doğu Anadolu’nun düzeni sosyo-ekonomik ve etnik temeller-II. Yurt Kitap Yayın.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

5 Mayıs 2025

Yayımlanma Tarihi

3 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

4 Şubat 2025

Kabul Tarihi

5 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Uçar, F. (2025). Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 12(2), 605-623. https://izlik.org/JA56FS79BW
AMA
1.Uçar F. Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi. ATDD. 2025;12(2):605-623. https://izlik.org/JA56FS79BW
Chicago
Uçar, Fuat. 2025. “Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 12 (2): 605-23. https://izlik.org/JA56FS79BW.
EndNote
Uçar F (01 Haziran 2025) Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 12 2 605–623.
IEEE
[1]F. Uçar, “Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi”, ATDD, c. 12, sy 2, ss. 605–623, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56FS79BW
ISNAD
Uçar, Fuat. “Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 12/2 (01 Haziran 2025): 605-623. https://izlik.org/JA56FS79BW.
JAMA
1.Uçar F. Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi. ATDD. 2025;12:605–623.
MLA
Uçar, Fuat. “Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 12, sy 2, Haziran 2025, ss. 605-23, https://izlik.org/JA56FS79BW.
Vancouver
1.Fuat Uçar. Lozan Antlaşması’nın Kürtlere Yönelik Hükümleri Açısından Değerlendirilmesi. ATDD [Internet]. 01 Haziran 2025;12(2):605-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56FS79BW

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal provides immediate open access to its content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Under this license, users may read, download, copy, distribute, print, search, link to, reproduce, adapt, translate, and build upon the material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the author(s) and the journal.

Any commercial use of the published material requires prior written permission from the Editorial Board. Requests concerning commercial reuse should be addressed to: akademiktarihvedusunce@gmail.com 

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board. The editors and the Editorial Board disclaim any responsibility or liability for the content of published works.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). This work is licensed under CC BY-NC 4.0.