Öğrenme deneyimlerinin yönetiminde yaşam deneyimlerini yakalamak için çok katmanlı bir model
Öz
Yaşam günlüğü teknolojileri bireylerin yaşam deneyimlerini kendiliğinden ve sürekli olarak yakalamayı amaçlayan donanım ve yazılımlardır. 2000’li yıllar boyunca giyilebilir teknolojiler ve algılayıcılarda gözlenen gelişmeler yaşam günlüğü araçlarının çeşitliliğini artırmıştır. Bu çalışmada yaşam deneyimlerinin yakalanmasından yeniden canlandırılmasına kadar olan süreçte kullanılan donanım, yazılım ve hizmetlere ait teknolojiler iç içe geçmiş çok katmanlı bir modelde bir araya getirilerek yaşam deneyimi yakalama olgusuna daha geniş ve bütünleşik bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılmıştır. Ardından elde edilen modeldeki teknolojilerin “öğrenme deneyimlerinin yönetimi” yaklaşımında kullanımlarının sağlayacağı olanaklar tartışılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde yaşam deneyimleri yakalayıcısına ait çok katmanlı modelin öğrenme deneyimlerini yakalama ve işleme sürecinde sağladığı olanaklara ait çıkarımlardan yararlanılarak geliştirilebilir yeni öğrenme teknolojileri için önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bell, C. (2014). Beginning sensor networks with Arduino and Raspberry Pi. Apress.
- Bennett, E. (2012). A Four-Part Model of Informal Learning: Extending Schugurensky’s Conceptual Model. In the Proceedings of the Adult Education Research Conference. Saratoga Springs, NY: AERC.
- Bush, V. (1945). As We May Think, Atlantic Monthly. 176 (1), 101–108.
- Catherwood, P. A., Finlay, D. D., & McLaughlin, J. A. D. (2015, November). Subcutaneous body area networks: A SWOT analysis. In Technology and Society (ISTAS), 2015 IEEE International Symposium on, IEEE, 1-8.
- Catherwood, P. A., Finlay, D. D., & McLaughlin, J. A. D. (2016). Intelligent Subcutaneous Body Area Networks: Anticipating Implantable Devices. IEEE Technology and Society Magazine, 35(3), 73-80.
- Chan, M., Estève, D., Fourniols, J. Y., Escriba, C., & Campo, E. (2012). Smart wearable systems: Current status and future challenges. Artificial intelligence in medicine, 56(3), 137-156.
- Chen, C., Jafari, R., & Kehtarnavaz, N. (2017). A survey of depth and inertial sensor fusion for human action recognition. Multimedia Tools and Applications, 76(3), 4405-4425.
- Chourabi, H., Nam, T., Walker, S., Gil-Garcia, J. R., Mellouli, S., Nahon, K., ... & Scholl, H. J. (2012). Understanding smart cities: An integrative framework. In System Science (HICSS), 2012 45th Hawaii International Conference on, IEEE, 2289-2297.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi
13 Mart 2018
Kabul Tarihi
19 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 3