Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 214 - 219, 17.08.2018
https://doi.org/10.18036/aubtdc.422306

Öz

In this study, Eskişehir city and its
environment were defined as a study area and wild plants consumed as food in
this region were selected as research material. According to the study, 28 wild
plants consumed as food around Eskişehir were determined. These plants were
identified as Amaranthus retroflexus
(Kızılbacak), Beta corolliflora (Kır
Pancarı), Capsella bursa-pastoris
(Çoban Çantası), Carduus nutans
(Devedikeni), Centaurea urvillei
(Çoban Çökerten), Chenopodium album
(Sirken), Cichorium intybus
(Karakavuk), Erodium cicutarium
(Çoban İğnesi), Galega officinalis
(Keçisakalı), Glaucium corniculatum
(Boynuz Gelincik), Lactuca serriola
(Acı Marul), Malva neglecta
(Ebegümeci), Nasturtium officinale
(Su Teresi), Papaver rhoeas
(Gelincik), Papaver somniferum
(Haşhaş), Polygonum lagathifolium
(Madımak), Portulaca oleracea
(Semizotu), Ranunculus ficaria
(Arpacıksalebi), Raphanus raphanistrum
(Turpotu), Rumex acetosa
(Kuzukulağı), Rumex crispus (Labada),
Silene alba (Toklubaşı), Stellaria media (Bulgurcuk), Taraxacum officinale (Acıgüneyik), Tragopogon dubius (Yemlik), Tragopogon pratensis (Teke Sakalı), Urtica dioica (Büyük Isırgan) and Urtica urens (Küçük Isırgan). The
findings of this study have revealed that the wild plants are an important
alternative to well known agricultural products and have important potential
for the realization of sustainable rural development.

Kaynakça

  • [1] Yücel E, Unay N. Çifteler ilçesinde gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin tüketim biçimleri ve besin öğesi değerleri. 2008, Cetemenler, Eskişehir.
  • [2] Yücel E, Güney F, Şengün İY. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation 2010; 3(3): 158-175.
  • [3] Halıcı N, Mevlevi Mutfağı, ISBN: 9789944018807, 2007, Metro Kültür Yayınları, İstanbul, pp. 269.
  • [4] Berk E, Restoran İşletmelerinde Ürün Demetleme Uygulaması Olarak Set Menülerin Yabancı Turist Algılamalarına Etkileri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2005a, 1(2): 52-58.
  • [5] Berk E, Ege Mutfağı, ISBN: 9789759227531, 2005b, Troya Yayıncılık, İstanbul, pp 112.
  • [6] Şenol D, Kızınız Defneyi Oğlumuz İskorpite, 2010, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • [7] İnaltong T, Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarlarından Tatlar, Renkler, Portreler, ISBN: 9799753294101, 2003, Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
  • [8] İnaltong T, Mutfaktaki Yaban: Anadolu’nun Yenen Otları, ISBN: 9789750815157, 2008, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, pp 432.
  • [9] Kaya İ, İncekara N, Nemli Y, Ege Bölgesi’nde Sebze Olarak Tüketilen Yabani Kuşkonmaz, Sirken, Yabani Hindiba, Rezene, Gelincik, Çoban Değneği ve Ebegümecinin Bazı Kimyasal Analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 2004, 14: 1-6.
Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 214 - 219, 17.08.2018
https://doi.org/10.18036/aubtdc.422306

Öz

Kaynakça

  • [1] Yücel E, Unay N. Çifteler ilçesinde gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin tüketim biçimleri ve besin öğesi değerleri. 2008, Cetemenler, Eskişehir.
  • [2] Yücel E, Güney F, Şengün İY. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation 2010; 3(3): 158-175.
  • [3] Halıcı N, Mevlevi Mutfağı, ISBN: 9789944018807, 2007, Metro Kültür Yayınları, İstanbul, pp. 269.
  • [4] Berk E, Restoran İşletmelerinde Ürün Demetleme Uygulaması Olarak Set Menülerin Yabancı Turist Algılamalarına Etkileri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2005a, 1(2): 52-58.
  • [5] Berk E, Ege Mutfağı, ISBN: 9789759227531, 2005b, Troya Yayıncılık, İstanbul, pp 112.
  • [6] Şenol D, Kızınız Defneyi Oğlumuz İskorpite, 2010, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • [7] İnaltong T, Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarlarından Tatlar, Renkler, Portreler, ISBN: 9799753294101, 2003, Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
  • [8] İnaltong T, Mutfaktaki Yaban: Anadolu’nun Yenen Otları, ISBN: 9789750815157, 2008, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, pp 432.
  • [9] Kaya İ, İncekara N, Nemli Y, Ege Bölgesi’nde Sebze Olarak Tüketilen Yabani Kuşkonmaz, Sirken, Yabani Hindiba, Rezene, Gelincik, Çoban Değneği ve Ebegümecinin Bazı Kimyasal Analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 2004, 14: 1-6.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ersin Yücel

Gülçin Işık

İlkin Yücel Şengün

Yavuz Bülent Köse

Faik Ceylan

Betül Demirci

Hakan Şentürk

Yayımlanma Tarihi 17 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yücel, E., Işık, G., Yücel Şengün, İ., Köse, Y. B., vd. (2018). CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY). Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology, 7(2), 214-219. https://doi.org/10.18036/aubtdc.422306
AMA Yücel E, Işık G, Yücel Şengün İ, Köse YB, Ceylan F, Demirci B, Şentürk H. CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY). Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology. Ağustos 2018;7(2):214-219. doi:10.18036/aubtdc.422306
Chicago Yücel, Ersin, Gülçin Işık, İlkin Yücel Şengün, Yavuz Bülent Köse, Faik Ceylan, Betül Demirci, ve Hakan Şentürk. “CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)”. Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology 7, sy. 2 (Ağustos 2018): 214-19. https://doi.org/10.18036/aubtdc.422306.
EndNote Yücel E, Işık G, Yücel Şengün İ, Köse YB, Ceylan F, Demirci B, Şentürk H (01 Ağustos 2018) CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY). Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology 7 2 214–219.
IEEE E. Yücel, G. Işık, İ. Yücel Şengün, Y. B. Köse, F. Ceylan, B. Demirci, ve H. Şentürk, “CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)”, Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology, c. 7, sy. 2, ss. 214–219, 2018, doi: 10.18036/aubtdc.422306.
ISNAD Yücel, Ersin vd. “CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)”. Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology 7/2 (Ağustos 2018), 214-219. https://doi.org/10.18036/aubtdc.422306.
JAMA Yücel E, Işık G, Yücel Şengün İ, Köse YB, Ceylan F, Demirci B, Şentürk H. CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY). Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology. 2018;7:214–219.
MLA Yücel, Ersin vd. “CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)”. Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology, c. 7, sy. 2, 2018, ss. 214-9, doi:10.18036/aubtdc.422306.
Vancouver Yücel E, Işık G, Yücel Şengün İ, Köse YB, Ceylan F, Demirci B, Şentürk H. CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY). Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology. 2018;7(2):214-9.