Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ISPARTA İLİNDE EV DIŞI GIDA TÜKETİM TERCİHLERİ: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 18, 412 - 424, 26.06.2019
https://doi.org/10.33692/avrasyad.595683

Öz

Hızlı tüketim endüstrisi ve pazarlama faaliyetleri teknolojik gelişmelerle birlikte
Türkiye’de özellikle eve sipariş alışkanlıkları açısından son 20 senedir belirgin şekilde
değişmiştir. Özellikle Sanayi Devrimi sonrasında küreselleşmeye bağlı olarak ortaya çıkan
zaman kısıtı, gelişen üretim teknolojileriyle beraber toplumsal yapıda da değişikliklere sebebiyet
vermiştir. Uluslararası rekabete bağlı ortaya çıkan daha fazla üretim çabası, kadının toplam
işgücünde daha fazla yer alması, insanların yeme-içme süresini kısaltan çalışma süresi,
toplumu daha pratik ve daha hızlı alternatifler bulmaya yöneltmiştir.
Bu çalışmada insanların fast food alışkanlıkları ve ev dışı gıda tüketiminin altında yatan
sosyo-ekonomik faktörlerin belirlenebilmesi amacıyla, Süleyman Demirel Üniversitesinde 359
öğrenciyle yüz yüze görüşülerek anket yöntemi uygulanmış ve yatay kesit verileri oluşturularak
Logit modeliyle tahmin edilmiştir. Oluşturulan modelde yer alan eve gıda sipariĢi bağımlı
değiĢken; cinsiyet, kaçıncı öğretimde okuduğu, fast food tercih durumu, öğrencinin aylık gıda
harcaması, vücut kitle endeksi, ev dışı gıda tüketimine yönelik kampanyalar ve evde
yapamadığı yiyecekleri dışarıdan sipariş etme imkânı ile ailesinin yaygın olarak ikamet ettiği yer
ise açıklayıcı değişkenler olmuştur. Anket çalışması sonuçlarının analizine göre, ankete katılan
öğrencilerin ortalama toplam geliri 1082,41 TL, ortalama gıda harcaması 408.42 TL ve ortalama
eve gıda sipariş harcaması 56.03 TL’dir. Ayrıca gıda harcamasını toplam gelirdeki payı %38
iken, eve gıda siparişi harcamasının ortalama gıda harcaması içindeki payı %14 olmuştur. Gıda
harcamasının gelirdeki payının, düşük gelir grubundan yüksek gelir grubuna doğru azalmakta
olduğu bulgusu beklentilerimizle uyumludur.

Kaynakça

  • .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selim Hatırlı Adem Bu kişi benim 0000-0001-9632-3071

Asena Gizem Yiğit 0000-0002-9791-2211

Yayımlanma Tarihi 26 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA Hatırlı Adem, S., & Yiğit, A. G. (2019). ISPARTA İLİNDE EV DIŞI GIDA TÜKETİM TERCİHLERİ: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(18), 412-424. https://doi.org/10.33692/avrasyad.595683

 27448 27618 27616   27615  27574 27609   27627


Avrasyad''de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Avrasyad''nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası