Teknolojik, küresel ve hızlı yaşamın olduğu, tüketim ve yok edişin çok hızlıca gerçekleştiği günümüzde sürdürülebilirlik kavramı son dönem önem arz eden konulardan biridir. Yemek yüzyıllardır vazgeçilmez olan, insan hayatıyla birlikte başlayan ve insan olduğu sürece devam etmesi beklenen bir olgudur. İlk başladığı andan günümüze kadar yemeğin geçirdiği değişimi kayıtlara ulaşabildikçe görmek mümkündür. Her geçen gün yeni trendler, tercihler ile birlikte yöresel farklılıkların ortadan kalkması, otantik yemeklerin benzer ve tek tip yemeklere dönüşmesi konunun farkındalığını artırmıştır. Gelinen son noktada birçok etkenden kaynaklı yaşanan yerel üretim ve yöresel yemek kıyımı, konuya hassasiyet gösteren ulusal ve uluslararası bazı kurum ve toplulukları endişelendirmiş ve önlemler almaya itmiştir. Kayıt altına alınması veya tescillenmesi ile yerel ürünlerin korunması, geleceğe taşınarak sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçlayan bu hareketler içerisinde slow food hareketinin Ark of Taste listesini de saymak mümkündür. Ark of Taste listesine girmiş olan yerel ürün ve yemekler slowfood’a üye ülkelerin tamamı tarafından tanınmasını mümkün kılmıştır. Muğla’nın yerel üretim ve mutfak mirasının sürdürülebilirliği açısından uluslararası kayıt edilmiş ürünlerini değerlendirmek amacı ile hazırlanan bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden ikincil kaynak taraması ve döküman analizinden faydalanılmıştır. Coğrafi işaretli ürünlerden 9, ayrıca yöresel yemek kitaplarından 12 adet ürün Ark of Taste listesine dahil edilebilmesi için önerilmiştir.
The concept of sustainability is one of the most important issues in today's world where there is a technological, global and fast life, where consumption and destruction occur very quickly. Food is a phenomenon that has been indispensable for centuries, that started with human life and is expected to continue as long as human beings exist. It is possible to see the change that the food has undergone from the first time it started to the present day, as long as the records are accessible. The disappearance of regional differences with new trends and preferences, and the transformation of authentic dishes into similar and uniform dishes has increased the awareness of the subject. At the last point, local production and local food decrement caused by many factors worried some national and international institutions and communities that are sensitive to the issue and pushed them to take precautions. It is possible to count the Ark of Taste list of the Slow Food movement among these movements, which aim to protect local products by registering or registering them, and to ensure their sustainability by carrying them to the future. Local products and dishes included in the Ark of Taste list have made it possible for slowfood to be recognized by all member countries. In this study, which was prepared with the aim of evaluating the internationally registered products of Muğla in terms of the sustainability of local production and culinary heritage, qualitative research methods, secondary source scanning and document analysis were used. 9 products from geographical indications and 12 products from local cookbooks have been suggested to be included in the Ark of Taste list.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 16 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN 100. YILI ÖZEL SAYISI |