Araştırma Makalesi

İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi

Cilt: 6 Sayı: 2 29 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi

Öz

Sokak lezzetleri, birçok ülkenin ve topluluğun mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan gıdalardır. Bu ürünlerin çeşitliliği ve tüketicilerin bu ürünlere ilişkin tüketim amaçları kültürden kültüre farklılık göstermektedir. Bu araştırma tüketicilerin Türk mutfağına ait sokak lezzetlerini tüketim amacını ve bu ürünlere ilişkin kaygıyı belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma evrenini İstanbul’da sokak lezzeti tüketen bireyler oluşturmaktadır. Kartopu örnekleme yöntemiyle Eminönü-Karaköy civarında bulunan satıcılardan sokak lezzeti satın almış 22 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formları, veri toplama tekniği olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. İçerik analizi neticesinde katılımcıların Türk mutfağına ait sokak lezzeti olarak nitelendirdiği ürünler, bu ürünleri tüketim amaçları ve bu ürünlere ilişkin kaygıları belirlenmiştir. Sokak lezzetlerinin pratik, lezzetli ve ekonomik oluşu bu ürünlerin tercihinde en önemli etkenleri oluştururken bu ürünlere ilişkin en sık duyulan kaygı ise gıda güvenliğidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Addo-Tham, R., Appiah-Brempong, E., Vampere, H., Acquah-Gyan, E., Gyimah Akwasi, A. (2020). Knowledge on food safety and food-handling practices of street food vendors in ejisu-juaben municipality of Ghana. Advances in Public Health, 2020, 1-7. https://doi.org/10.1155/2020/4579573
  2. Alfiero, S., Giudice, A. L., Bonadonna, A. (2017). Street food and innovation: the food truck phenomenon. British Food Journal, 119 (11), 2462-2476.
  3. Bayraktar, G. Zencir, E. (2019). Sokak satıcılarının gözünden sokak lezzetleri: İzmir örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1367-1382.
  4. Buscemi, S., Barile, A., Maniaci, V., Batsis, J. A., Mattina, A., Verga, S. (2011). Characterization of street food consumption in Palermo: possible effects on health. Nutrition Journal, 10(1), 1-9.
  5. Ceyhun Sezgin, A., Şanlıer, N. (2016). Street foodconsuption in terms of the food safety and health. Journal ol Human Science, 13(3), 4072-4083,
  6. Choudhury, M., Mahanta, L., Goswami, J., Mazumder, M., Pegoo, B. (2011). Socio-economic profile and food safety knowledge and practice of street food vendors in the city of Guwahati, Assam, India. Food Control, 22(2), 196-203.
  7. Corvo, P. (2014). Food trucks in the USA: Sustainability, young entrepreneurship, and urban revitalization. İçinde: Cardoso, D. C. V. C., Companion, M., Marra, S. R. (Eds), Street Food (pp. 151-163). London: Routledge.
  8. Coşkun, R., Altunışık, R., Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (10. Baskı). Sakarya: Sakarya Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beslenme ve Diyetetik, Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

24 Ocak 2022

Kabul Tarihi

17 Nisan 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özkaya, F., & Ceylan, V. (2022). İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi. Aydın Gastronomy, 6(2), 107-118. https://izlik.org/JA96JB66FE
AMA
1.Özkaya F, Ceylan V. İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi. A-GASTRO. 2022;6(2):107-118. https://izlik.org/JA96JB66FE
Chicago
Özkaya, Fügen, ve Veli Ceylan. 2022. “İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi”. Aydın Gastronomy 6 (2): 107-18. https://izlik.org/JA96JB66FE.
EndNote
Özkaya F, Ceylan V (01 Haziran 2022) İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi. Aydın Gastronomy 6 2 107–118.
IEEE
[1]F. Özkaya ve V. Ceylan, “İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi”, A-GASTRO, c. 6, sy 2, ss. 107–118, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96JB66FE
ISNAD
Özkaya, Fügen - Ceylan, Veli. “İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi”. Aydın Gastronomy 6/2 (01 Haziran 2022): 107-118. https://izlik.org/JA96JB66FE.
JAMA
1.Özkaya F, Ceylan V. İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi. A-GASTRO. 2022;6:107–118.
MLA
Özkaya, Fügen, ve Veli Ceylan. “İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi”. Aydın Gastronomy, c. 6, sy 2, Haziran 2022, ss. 107-18, https://izlik.org/JA96JB66FE.
Vancouver
1.Fügen Özkaya, Veli Ceylan. İstanbul’da Sokak Lezzeti Tüketen Bireylerin Tüketim Sebeplerinin ve Tüketimine İlişkin Kaygılarının Belirlenmesi. A-GASTRO [Internet]. 01 Haziran 2022;6(2):107-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96JB66FE



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png