Vibrio vulnificus, insanlarda vibriosis olarak adlandırılan bir hastalığa neden olabilen yaklaşık bir düzine Vibrio bakteri türünden biridir. Vibriolar doğal olarak kıyıya yakın sularda bulunur ve ve su sıcaklıkları arttığında çok yüksek sayılara ulaşabilir. İnsanlar çoğunlukla ham veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yiyerek Vibrio vulnificus ile enfekte olurlar. Gıdalarla birlikte alındığında Vibrio vulnificus, kana karışarak yüksek teş ile seyreden septisemiye, tehlikeli seviyede düşük kan basıncına ve cilt lezyonlarının kabarmasına neden olabilir. Bu makalede Vibrio vulfnificus’un genel özellikleri, çevre ve gıdalardaki canlılığı, risk yönetimi ve kontrolü ile ilgili bilgiler özetlenmiştir
Vibrio vulnificus is one of about a dozen species of Vibrio bacteria that can cause human illness, called vibriosis. Vibrio naturally live in certain coastal waters and are present in higher concentrations when water temperatures are warmer. People most often become infected with Vibrio vulnificus by eating raw or undercooked shellfish. Vibrio vulnificus can cause primary septicemia, a bloodstream infection with including fever, dangerously low blood pressure, and blistering skin lesions when taken with food. This review summarizes the general characteristics, survival in the environment and food, risk assessment and Control of Vibrio vulnificus
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)